Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje fundamenty - pytania

Wolski

Recommended Posts

Witam. Tak wiem zaraz ktoś napisze ze było itd. Szukałem wielu informacji na tym forum na innych stronach i naprawdę ciężko coś wywnioskować:(

Dom posadowiony bedzie na terenie suchym, daleko od jakich kolwiek zbiornikow wody itd. teren piaszczysty.

Ławy zaprojektowane 40x60cm, 5 warstw bloczków (80cm) - razem wysokosc 120cm

W projekcie mam warstwy sciany fundamentowej kolejno:

- folia kubelkowa

- polistyren fundamentowy typu Hydromax

- dysperbit

- bloczek

- dysperbit

+ poziome izolacje miedzy ławą a scianka fundamentowa i druga izolacja miedzy scianka fundamentowa a juz wlasciwa sciana (w moim przypadku z pustakow żużlowych)

I teraz moje pytanie po jaka cholere izolacja na ławie oraz dysperbit po obu stronach jesli jakakolwiek wilgoc zostaje odcięta ilozacją pozioma ulożoną na ostatniej warstwie bloczków fundamentowych? a wieksza wode od fundamentu oslania folia kubelkowa.

Edytowane przez Wolski

No nikt się nie znajdzie co by coś wiedział na ten temat?

Ta warstwa jest potrzebna, ponieważ te bloczki fundamentowe B15 sa kapilarne jak pędzel normalnie, a folia kubelkowa nie jest warstwa uszczelniajaca, tylko ochrona dla ten dysperbit. Nie musi być woda, przy te technologii posadowienia wystarczy wilgoc, która będzie po opadach, aby spowodować kłopoty.

Ta warstwa jest potrzebna, ponieważ te bloczki fundamentowe B15 sa kapilarne jak pędzel normalnie, a folia kubelkowa nie jest warstwa uszczelniajaca, tylko ochrona dla ten dysperbit. Nie musi być woda, przy te technologii posadowienia wystarczy wilgoc, która będzie po opadach, aby spowodować kłopoty.

Ale ja rozumie to tak po co izolacja dysperbitem jesli pozniej jest izolacja pozioma i odcina całą kapilarność.

Chyba że nie można ufać jednej izolacji ze zatrzyma wszystko i musi byc robione kilka zapór aby stopniowo zatrzymywać wilgoć? Czy tak to nalezy rozumiec?

Czy też np bloczki (cały fundament) z czasem moze sie rozleciec od wilgoci?

W ogole nie rozumiem w czym tu problem. Te warstwy szczelności dużo nie kosztują, ale jeśli będą problemy, to będzie od razu bardzo kosztowna zabawa. Tyle domow na lawach maja wlasnie problemy z sciąganiem wilgoci kapilarnie, ze ani przez sekundę bym się nie zastanawial, czy można na te warstwy oszczedzac. Lepiej mieć większy margines bezpieczeństwa, niż obudzić się z reka w nocniku. :)

W ogole nie rozumiem w czym tu problem. Te warstwy szczelności dużo nie kosztują, ale jeśli będą problemy, to będzie od razu bardzo kosztowna zabawa. Tyle domow na lawach maja wlasnie problemy z sciąganiem wilgoci kapilarnie, ze ani przez sekundę bym się nie zastanawial, czy można na te warstwy oszczedzac. Lepiej mieć większy margines bezpieczeństwa, niż obudzić się z reka w nocniku. :)

Nie dotrzesz tu z odpowiedzia kolego.

Wolski: poczytaj forum po prostu, bylo mnostwo o izolacjach pionowych i poziomych, powaznie, Twoja budowa nie jest czyms niezwyklym.

1 - Nie marnuj pieniedzy na "hydro",

2 - Folia kubelkowa nie jest izolacja przeciwwodna.

3 - Dysperbit nie jest izolacja przeciwwodna

Jezeli zadasz sobie odrobine trudu to znajdziesz odpowiedzi - sporo normalnych firm tu pisze.

Ale powinienes wiedze czerpac od tych Twoich dostawcow i wykonawcow - przeciez oni stworzyli nowa ksiegowosc, nowe zasady itd... to jak sa takimi specjalistami od matematyki i ksiegowosci to moze oni powinni Ci doradzac, bo na izolacje fundamentu tez pewnie maja jakies swoje sposoby nieznane nam.

Edytowane przez fighter1983

Nie dotrzesz tu z odpowiedzia kolego.

.

Może masz racje. Ale co powiedzieć, jeśli ktoś chce zrezygnować z izolacji pionowej. Poza tym, oczywiście wszystko co piszesz się zgadza, dlatego uważam, ze lepiej od razu zrobić plyte fundamentowa zamiast posadowienia na lawach, nie tylko ze wcale nie musi być drożej, w dodatku technologia jest duzo pewniejsza i trwalsza ze względu na osiadanie i wilgoci. :)

Po przeczytaniu waszych postów wnioskuje że lepiej założyć prezerwatywe na prezerwatywe no bo lepiej miec pewnosc.... Takie własnie bzdury Panowie piszecie :D

Gdzie napisałem że chce "na siłe" przyoszczędzić "100zł"?

W tym temacie chciałem aby ktos podał konkretny argument potrzeby stosowania dysperbitu jesli kapilarnosc i tak jest zatrzymana na etapie izolacji poziomej polozonej na ostatniej warstwie bloczka - folia PCW minimum gr.1mm

Piszecie ze folia kubelkowa nie jest hydroizolacja. Wiem ze główną funkcją tej foli jest co innego ale nie mowcie ze nie izoluje fundamentu od wody bo przeciez to jakies bzdury.

W waszych wypowiedziach czuć jakąś wrogość, złość.... wyluzujcie.:p Po to jest to forum zeby pisac, pytac sie, pomagac sobie nazwajem a nie zaraz poczytaj, poszukaj. Szukalem...nigdzie nie znalazlem tego argumantu o ktorym pisze wyzej.

Edytowane przez Wolski

Po przeczytaniu waszych postów wnioskuje że lepiej założyć prezerwatywe na prezerwatywe no bo lepiej miec pewnosc.... Takie własnie bzdury Panowie piszecie :D

Gdzie napisałem że chce "na siłe" przyoszczędzić "100zł"?

W tym temacie chciałem aby ktos podał konkretny argument potrzeby stosowania dysperbitu jesli kapilarnosc i tak jest zatrzymana na etapie izolacji poziomej polozonej na ostatniej warstwie bloczka - folia PCW minimum gr.1mm

Piszecie ze folia kubelkowa nie jest hydroizolacja. Wiem ze główną funkcją tej foli jest co innego ale nie mowcie ze nie izoluje fundamentu od wody bo przeciez to jakies bzdury.

W waszych wypowiedziach czuć jakąś wrogość, złość.... wyluzujcie.:p Po to jest to forum zeby pisac, pytac sie, pomagac sobie nazwajem a nie zaraz poczytaj, poszukaj. Szukalem...nigdzie nie znalazlem tego argumantu o ktorym pisze wyzej.

Bo, z pelnym szacunkiem i zupełnie wyluzowanie-bzdury pisze tylko jedna osoba. Ta ostatnia warstwa nie jest na 100% pewna, sciany fundamentowe trzeba porządnie izolować termicznie i przeciwwilgociowo, inaczej będą problemy. Takie i tak mogą być, ponieważ jest to technologia w wielu krajów już dawno niestosowana. Ok. 20% domow na lawach maja problemy z osiadaniem lub sciąganiem wilgoci, a ja nie przypuszczam, ze w tych przypadkach regularnie "zapomnieli" o izolacji pionowej.

Woda (bądź wilgoc) to paskudna rzecz, jak chodzi o budownictwo, i trzeba się bardzo starac, żeby wszystko gra przez wiele lat. To nie prezerwatywa, która musi się trzymać od 2-20 minut :D:D:D

Jeśli nie izolujesz scianki i lawy przeciwwilgociowo, to masz wilgoc w strefie tuz pod betonem na gruncie, a ten znowu z reguly tez nie jest z najwyższej klasy, wiec, bardzo kapilarny. Ciagla warstwa pozioma nad scianami i pod betonem na gruncie często szybko się popsuje z powodu nierównomiernej osiadanie, a uwierz mi, woda znajdzie droge. Zrob plyte fundamentowa, z betonu niekapilarnego, wtedy stać Ci na to, aby zrobić izolacje tylko poziomo :)

A folia kubelkowa: Wiesz jak działa kapilarność? Jeśli przed sciana masz taka folie, to ta szpara miedzi folia i sciana wręcz sciaga wilgoc do góry. Jak masz taki przepuszczlny grunt, to po deszczu, roztopach itd. tam na dole może być az mokro. A w sposób co proponujesz, masz gwarancje ze w krotce masz dużo wilgoci tuz pod scianami/betonem na gruncie, a zabezpiecza Ci tylko pasek folii, który jest trochę szerzszy od scian. A to ma się trzymać przez 50 lat i więcej? Nie mowiac o powiększenie strat ciepla...

Tyle na temat bzdury :mad: :D:D

Edytowane przez tmann*

Kolego Wolski, przeszedłeś już do ściany fundamentowej i jej izolacji, to rozumiem, że opanowałeś temat samych ław; zabezpieczać antykorozyjnie zbrojenie, czy nie zabezpieczać, a jeżeli tak to dlaczego. Wiesz już czemu beton na ławy wibrujemy, a nie rzucamy z gruchy na zasadzie im wyżej grucha tym lepiej się zagęści. A może jednak czasami można go zagęszczać w ten sposób? :)

A tak na serio; nie szukaj dziwnych oszczędności na tym etapie prac. To są prace zanikowe, późniejsza ewentualna naprawa błędów wykonawczych jest kosztowna. Błędy wyjdą najczęściej nie po roku czy dwóch, ale nawet po kilkunastu latach. Rób tak jak przewiduje technologia i tak jak masz w projekcie.

tmann* dzieki za konkretna odpowiedz ;)

Piszesz ze w wielu krajach tak sie juz nie stosuje. W takim razie co sie stosuje? Co lepszego wymyslili?

stosuje się plyt fundamentowych, i to już od latach 70.

Mam nadzieje ze nikt się nie obraza, nie mam taka intencje, ale czasami "konkretna" odpowiedz bardziej wyjasnia sprawę :)

Prawda jest taka, ze u sasiadow na zachodzie każdy buduje na tzw. Bodenplatte, osobiście pierwsze lawy fundamentowe pod domem widziałem, jak 15 lat temu trafiłem do Polsce. Byłem, delikatnie mowiac, pod wrazeniem, nawet nie wiedziałem ze tak można :D

Również w całej Skandynawii i w krajach tzw Benelux oraz w Austrii i Szwajcarii lawy fundamentowe sa raczej rzadko widziane.

W Polsce nadal się trzyma ten mit, ze plyta fundamentowa jest o wiele drozsza od law, ale to nie prawda.

Edytowane przez tmann*