akm97 11.02.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Mam pytanie do użytkowników rekuperacji, którzy mają również kominek. Jestem w trakcie budowy domu z użytkowym poddaszem i zaplanowałem rekuperację oraz kominek w salonie. Z kilku powodów nie chcę jednak robić instalacji dystrybucji gorącego powietrza. Czy rekuperacja w jakimś istotnym stopniu jest w stanie rozprowadzić ciepło z kominka?W salonie będę miał jedynie podwójny nawiew. Wywiew będzie obok w otwartej kuchni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.02.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Dodaj jeszcze grawitacyjny wylot ciepła na piętro ponad wkładem i zadziała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Czy rekuperacja w jakimś istotnym stopniu jest w stanie rozprowadzić ciepło z kominka? Bardzo mało efektywnie, w salonie będzie gorąco w pozostałych pomieszczeniach niewiele cieplej niż bez palenia w kominku. Gdy czujnik temperatury pieca CO będzie w salonie wyłączy ogrzewanie CO w pozostałych pomieszczeniach będzie chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 12.02.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Logiczne wytłumaczenie. Tego się obawiałem.Problem u mnie wynika z tego, że nie mam dodatkowego komina wentylacyjnego, a jego dobudowanie wiązało by się z pewnymi komplikacjami, chociaż jest możliwe.Ponadto mam doświadczenia kolegi, który ma kominek z DGP, a nie ma rekuperacji. Rozprowadzenie ciepła ma do pokoi na piętrze. W okresie jesiennym, kiedy pali w kominku, a jeszcze nie włącza kotła ma ciepło w salonie i w sypialniach. Na korytarzu i w łazienkach jednak zimno. Skutek: zaziębiona rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts