Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lustro weneckie w drzwiach wejściowych?

Recommended Posts

Witam

Co sądzicie o dziwach wejściowych do domku jednorodzinnego z lustrem weneckim?

W sklepie z drzwiami sprzedawca odradza takie rozwiązanie.

Czy to prawda jeżeli wieczorem/nocy zapale światło przed drzwiami od strony wewnętrznej to ktoś stojący na zewnątrz przed drzwiami będzie wszystko widział przez to lustro co jest w środku?

Tak mi sprzedawca powiedział, w dzień rozwiązanie lustra weneckiego sprawdzało by się bardzo dobrze, ale w nocy już niekoniecznie.

A co Wy tak się chcecie ukrywać za tym lustrem? Nie otworzycie drzwi jak będzie nieproszony gość? Myślicie że on Was nie widzi (np. zapalonego światła?)

Chcesz lustro - bierz.

Chcesz tylko doświetlić przedpokój a przy okazji siebie ukrywać weź szybę matową.

Drugim razem bym takich drzwi nie kupił, może taka szyba w niczym nie przeszkadza ale gdy za oknem ciemno a ja zapalę światło widać mnie lepiej niż osobę która jest za nimi. Sam się zastanawiam teraz czy nie przykleić na szybę w drzwiach od środka foli przyciemniającej. Drugim razem bym wybrał drzwi z szybka ale w górnej ich części lub drzwi pełne. Są również do drzwi takie szyby które zniekształcają podobnie jak pustaki szklane i nie widać co jest za nimi i to chyba by było najlepsze rozwiązanie.

No to tu nie masz za wielkiego wyboru. Albo lustro weneckie albo szyba przeźroczysta (lub lekko dymiona) która zazwyczaj znajduje się powyżej poziomu głowy. Kiedyś były modne drzwi z tzw. "cytrynką" lub "wachlarzem" i tam była szyba przeźroczysta. Reszta szyb jakie jest montowana w obecnych czasach to lustra weneckie, gdzie rzeczywiście w nocy jak zapalisz światło widać co jest wewnątrz. Pytanie czy aż tak mocno to przeszkadza, bo jest poza drzwiami, masa innych okien w domu.

...... gdzie rzeczywiście w nocy jak zapalisz światło widać co jest wewnątrz..........., bo jest poza drzwiami, masa innych okien w domu.

Fakt .

Takie lustro jednak czasem się przydaje . Znam przypadek firmy w której klienta przyjmuje się w sali głównej a za drzwiami przeszklonymi lustrem ...........

Cały czas masz uczucie jakby ktoś za tym lustrem siedział i gapił się specjalnie na ciebie , spytałem właściciela jaki jest powód zastosowania takiego rozwiązania , odpowiedź była następująca:

" Ginęły różne przedmioty ze sklepu [ekspozycji ] , po zamontowaniu tego lustra mam z tym spokój "

No tak, ale mowa o trochę innym lustrze weneckim. To stosowane w filmach policyjnych (czasem można spotkać to w biurowcach w dużych miastach) różni się trochę od tych luster z drzwi z tego co mi wiadomo. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Z tego co wiem różnica leży w tej warstewce metalu pomiędzy szkłem.

No tak, ale mowa o trochę innym lustrze weneckim. To stosowane w filmach policyjnych (czasem można spotkać to w biurowcach w dużych miastach) różni się trochę od tych luster z drzwi z tego co mi wiadomo. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Z tego co wiem różnica leży w tej warstewce metalu pomiędzy szkłem.

Zgadza się.

W drzwiach przeważnie stosuje się szkło STOPSOL w różnych odcieniach.

Do luster "weneckich" stosuje się np. MIRASTAR.

Inne szkło, inna barwa, inna intensywność.

Ale i tak musi być to ciemniejsze pomieszczenie, by zdawało to egzamin

Pozdrawiam

Jest jeden "patent" który w rozmowie podsunął mi Klient. Przecież drzwi z lustrem weneckim montuje się do domów a nie do mieszkań. Do tego często przed domem jest jakieś oświetlenie. Kiedyś był włącznik do zapalania - teraz większość ludzi idzie w czujki ruchowe. Do tego mamy jeszcze wiatrołap, więc jeśli da się jakieś oświetlenie z zewnątrz i nie zapali oświetlenia w wiatrołapie to praktycznie problemu nie ma.

No chyba, że z zewnątrz mamy żarówkę 25W a wewnątrz 100W i podchodzimy do drzwi na golasa ale to już inna kwestia, gdzie trzeba iść do psychoterapeuty.

Często oglądam drzwi do więzienia. Lustrem aż bije po oczach. Ale widać że nie tylko szyba, ale i fałdy naklejanych folii odblaskowych. A na to wieczorami rzucane bardzo mocne światło halogenu. Ale w takim miejscu to zrozumiałe, że służba więzienna nie chce się pokazywać potencjalnym, ciekawskim klientom.

Często oglądam drzwi do więzienia. Lustrem aż bije po oczach. Ale widać że nie tylko szyba, ale i fałdy naklejanych folii odblaskowych. A na to wieczorami rzucane bardzo mocne światło halogenu. Ale w takim miejscu to zrozumiałe, że służba więzienna nie chce się pokazywać potencjalnym, ciekawskim klientom.

Fin,

nie podejrzewałem cię o tak częste pobyty w zakładzie ;)

• 5 years później...
Drugim razem bym takich drzwi nie kupił.[...]

Wnioskuję że ma pan takie drzwi. Ja zastanawiam sie nad naświetlem z lustrem weneckim. Mnie tylko zastanawia czy wiatrolap jest doswietlany w dzien i mozna sie ubrac nie zapalajac swiatla czy jednak wiekszosc swiatla sie odbija i wiatrolapie jest ciemno.