alan86 11.02.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów! Niedawno kupiłem z żoną dom i zaczynamy się zastanawiać nad kominkiem. Od zawsze podobały mi się kominki akumulacyjne w nowoczesnym wydaniu. Ze względu na układ nowego domu coraz bardziej się przekonuję do DGP. Mam wstępną koncepcję i pewien pomysł na kominek, dlatego zwracam się do Was o propozycje jakie rozwiązanie w moim przypadku byłoby jednak najlepsze. Kilka faktów: - Dom nowy, ogrzewanie gazowe - Komin stoi, doprowadzenie powietrza z zewnątrz jest przygotowane - Lubie palić Zatem przewiduje dość częste palenie w kominku, szczególnie w zimniejsze dni - Chciałbym ogrzać (dogrzać) jak największą powierzchnie domu - ale co bardzo ważne nie mieć sauny w miejscu gdzie kominek będzie stał. - Kominek z wyglądu bardzo prosty bez udziwnień, obudowany płytami g-k, gotowych płyt, ewentualnie z ramką granitową czy coś w tym stylu - budżet raczej ograniczony - jeżeli 8-10 tys starczy do spełnienia powyższych kryteriów byłoby super. Na zdjęciach układ parter oraz piętro z zaznaczonym umiejscowieniem i poprowadzeniem ewentualnych przewodów DGP. Zanim zacząłem myśleć o DGP najpierw brałem pod uwagę zwykły kominek z wkładem i regulowaną kratką wylotową na salon oraz na klatkę schodową (aby ogrzać górę). Czy takie rozwiązanie ma sens, czy lepsze DGP z turbiną? zdjęcie kominka - w narożniku (znalezione w internecie) które byłoby dla mnie dobrym rozwiązaniem. Natomiast zdjęcie samego komina i przewodu to zdjęcia u mnie w domu. Edytowane 11 Lutego 2015 przez alan86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.02.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Kup wkład z dużym zakresem regulacji mocy np 2-12kW .Wzorów kominków stawianych w rogu pomieszczenia jest bezliku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 12.02.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Dzięki, za wskazówkę, jeżeli chodzi o wkład to rozważam wkład kominkowy ZIBI 12 (moc 4,5 - 14). Czy taki wkład by się nadawał czy za mocny?I co z rozprowadzeniem? pełne DGP, czy wystarczy kratka w pokoju i na klatce schodowej (o ile takie rozwiązanie jest możliwe i bezpieczne..) do rozprowadzenia ciepła również na piętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 12.02.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 tak oto alan86 zgasił Zduna Darka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 12.02.2015 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Niestety drodzy forumowicze, będę zadawał dużo pytań Naczytałem się sporo artykułów, które są na jedno kopyto pisane chyba przez polonistów, stąd pytań wiele, tym bardziej, że chciałbym mieć jakąś koncepcję "w którą stronę iść" w tym konkretnym przypadku. Chciałbym po prostu dopasować to czego oczekuję od kominka z optymalną relacją cena / możliwości w tym konkretnym układzie pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 tak oto alan86 zgasił Zduna Darka Głównie budżetem... Alan, a forum czytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 12.02.2015 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Jeżeli chodzi o budżet - to dużo czy mało?Forum czytałem i czytam nadal, jakieś pomysły, wskazówki? Edytowane 12 Lutego 2015 przez alan86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Budżet na zwykły kominek jest ok. Akumulacyjny już gorzej, chyba, że zrób to sam... W kwestii czytania - wątpliwości....sprzeczności widzę. Płyta GK i akumulacja np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 12.02.2015 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Co do kwestii czytania.... napisałem na samym początku "Od zawsze podobały mi się kominki akumulacyjne w nowoczesnym wydaniu. Ze względu na układ nowego domu coraz bardziej się przekonuję do DGP. " i odnośnie systemu DGP rzuciłem jako przykład płyty g-k (co do których sie nawet nie mam zamiaru upierać. Żeby była jasność - jestem świadomy, że na akumulację nie nadają się płyty g-k, i raczej nie wystarczy planowanego budżetu, a sam na chwile obecną się za to na pewno nie zabiorę. Wracając jednak do tematu - czy kominek zwykły, z kratką na pokój oraz na klatkę schodową to dobre rozwiązanie? Ktoś z Was praktykował takie rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 DGP i akumulacja nie wykluczają się. Żeby była jasność... Wracając do tematu. Kominki z kratkami tu i tam, to 95% realizacji ( i praktyki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 12.02.2015 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Jeżeli takie realizacje z kratkami były już w praktyce realizowane to dla mnie chyba będzie to najlepsze rozwiązanie. Czy w takim układzie mogę liczyć na ogrzanie góry kominkiem (przy założeniu, że kratka będzie znajdować się na klatce schodowej)? I czy będzie można np. zamknąć kratkę w pokoju, a otworzyć na klatce schodowej w momencie jak pokój się wystarczająco nagrzeje? W takim układzie jaki wkład będzie optymalny? Czy ZIBI 12 da rade, czy może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Możesz manipulować otwieraniem i zamykaniem kratek na przemian, pod warunkiem, że zrobisz je duże. Na tyle, by pozostawiona otwarta, miała minimalną CZYNNĄ powierzchnię roboczą. Nie powinno się raczej robić tak, że wszystkie można zamknąć (przez nieuwagę, w pospiechu itp...), bo to katastrofa dla niektórych rodzajów obudowy lub wkładu. "Jaki wkład będzie optymalny?" Czarodziejska odpowiedź brzmi: TEN! I wtedy znikną wszystkie wątpliwości i problemy. To pytanie wymaga całego zestawu pytań pomocniczych na które nie wszyscy potrafią od razu odpowiedzieć. Coś w rodzaju wywiadu środowiskowego:D. Chyba, że chcesz żeby występujący tu forumowicze, po kolei wkręcali Cię w to czym handlują, albo mają w domu (bez porównania, bo to ich pierwszy i ostatni wkład w życiu). Czytaj z uwagą i nie pytaj! Podejmij decyzje na podstawie tego co już tu jest. Twoje pytanie "JAKI WKŁAD", powiększy tylko ilość materiału do odsiania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 13.02.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Nie chcę mącić ale radziłbym dobrze się zastanowić, nie iść na żywioł. Tak kiedyś miałem, chciałem tanio i dobrze a to nie idzie w parze. Poczytaj o zaletach i wadach DPG, ja się tak doszkoliłem, że zrezygnowałem z tego wynalazku. Oświecił temat - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramicznymnie. To co zrobił u mnie Piotr bije na łeb rzeczy które rozważasz. Miałem okazję przebywać w chałupie z DPG i diabli mnie brali z racji przegrzewania pomieszczeń, brak możliwości panowania nad żywiołem, a przynajmniej marna możliwość. Mój piecyk jest w stanie ogrzać niemal 140m2 w górach, Twój domek tym bardziej a jeszcze w klimacie pięknego Poznania załatwi to z palcem... Jak nie czytałeś, to zacznij. Edytowane 15 Lutego 2015 przez janusz_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 .albo mają w domu (bez porównania, bo to ich pierwszy i ostatni wkład w życiu). . Święte słowa ! Brak jakiegokolwiek porównania z innymi wkładami daje często zafałszowany obraz rzeczywistości . Bardzo często wybór na podstawie porady "szwagra" skutkuje ciągle czarną szybą i brudnym sufitem a o puszczaniu w komin ciepła to nawet nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 13.02.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Dzięki za zainteresowanie tematem. Liczę się z tym i jestem świadomy jakie ma wady dgp. Wiem że akumulacja jest najprzyjemniejsza - mój szwagier ma taki bajer i rzeczywiście 1 - 2 wsadów na dobę i obudowa przez większość czasu jest przyjemnie ciepła a w salonie nie ma sauny. Pojawia się jeden drobny szczegół... Dom który kupiłem obawiam się, że nie uniesie takiej masy. Na moje oko jest to posadzka która ma wytrzymałość jak 4 metry dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Ciężar można przenieść na komin, na ścianę nośną...Nie żyjemy w średniowieczu. Ludzie po Księżycu spacerują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.02.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Wiem że akumulacja jest najprzyjemniejsza Dom który kupiłem obawiam się, że nie uniesie takiej masy. . Wkład 180 kg + masa akumulacyjna 230 + zabudowa z płyt glinokrzemianowych . Czy to dużo ? Budując "zwykły kominek" waga często jest zdecydowanie wyższa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 14.02.2015 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Panowie, coraz bardziej jestem przekonany jednak do akumulacji. W jakiej kwocie +/- wyniesie u mnie taki system w moim układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.02.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Godzina drogi w Twoim wypadku i masz do dyspozycji prawie wszystkie materiały do budowy kominków i urządzeń zduńskich z jakich się w Polsce buduje. Nawet wełna się znajdzie! Można dotknąć kilku czynnych urządzeń. Jest to też okazja pogadać z kimś kto wie do czego służą...Nie trzeba składać deklaracji zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 15.02.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) alan86 i to jest jedynie słuszny "trynd" masz takie możliwości, że o zrobieniu flaszki z Piotrem nie wspomnę! Ja do Piotra miałem ~ 500 km i dogadałem się bez macania. Edytowane 15 Lutego 2015 przez janusz_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts