Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy nie przesadzam z izolacją ?

Filip80

Recommended Posts

czy nie przesadzam z izolacją
tak a komin z pieca na węgiel w domach wygląda niczym rzopa ! czarna rzopa puszczająca czarne bąki i nikt jakoś się tym nie przejmuje, no może nie do końca nikt, np ja i jest tu spore grono antywlęglowców.

To jest tylko punkt widzenia z 20cm .. dla mnie to minimum zapomogi izolacyjnej dla domu, takie skromne ..parę cm.

Jak z pijakami pod sklepem, ludzie się przyzwyczaili, spowszedniało im to. Mentalność ludzka jest bardzo, bardzo wybiórcza,

komin dymiący czarnymi kłębami i smrodem z plastików to jest 'ok" ale robiąc gościnę i jedząc razem i puszczając bąka, nagle okazało by się że jaka to

osoba pozbawiona braku kultury, no jak można mieć grubą izolację .. bo te pieprz okna będą źle wyglądać.

Komin na dachu i ogrzewanie na węgiel i palenie plastików to jest dopiero pi ladacznicy na chałupie !

Okno wpuszcza się w izolację bardzo mocno, tak że mamy piękny 40-50cm parapet, kiedyś tak budowano ..

http://static.e-instalacje.pl/articles/10622f_instalacje-zdjecia_1_jpg_grzejnik-otradiator-net_main.jpg?3

http://www.receptynadom.pl/wp-content/uploads/2014/11/okno_obudowa_Fot_10-730x491.jpg na poddaszu jak widać norma że okno jest głęboko zabudowane.

http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/group-8-niche.jpg

http://betterhomelifestyle.com/seattle-bedding-bench-blue-accent-wall-hardwood-floor-headboard-niche-nightstand-sloped-ceiling-window/

http://cdn.homedit.com/wp-content/uploads/2010/12/reading_corner_picture_17.jpg

http://cdn.homedit.com/wp-content/uploads/2010/12/reading_corner_picture_1.jpg

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest tylko punkt widzenia z 20cm .. dla mnie to minimum zapomogi izolacyjnej dla domu, takie skromne ..parę cm.

Jak z pijakami pod sklepem, ludzie się przyzwyczaili, spowszedniało im to.

Tak czytam Twoje posty i mam wrażenie, że Ty dopóki sam nie zaczniesz budować, to tak będziesz siał peany i pouczał wszystkich nt. ocieplania, superizolacyjnych szyb, domu z zapotrzebowaniem 5 kWh/m2/r (nie za dużo?).... Skończy Ci się to być może (a być może nie, bo kto bogatemu zabroni) jak pójdziesz, raz, drugi i trzeci do sklepu, składu budowlanego czy gdzie tam będzie potrzeba i nagle stwierdzisz, że te x-dziesiąt cm styropianu, albo 10cio krotny pakiet szybowy kosztują tyle, co pół domu sąsiada. A gdzie reszta zakupów? Bo raczej umiesz wykorzystywać programy do liczenia zapotrzebowania na ciepło itp, ale brak ci granicy rozsądku w tych obliczeniach. Papier wszystko przyjmie, rzeczywistość to zweryfikuje... A dosyć często zderzenie z nią marzycieli i idealistów jest bolesne. W przypadku budowy głównie kosztowo.

Żeby nie całkiem odbiec od tematu, wrzucę tutaj dwa zrzuty ekranu.

Obrazek nr 1 to dom 220 m2 ocieplony 20 cm EPS 0,038, (oprócz północnej ściany, gdzie jest 0,031) podłoga 15 cm Eps 0,037, strop 20 cm EPS 0,040, dwa pełne piętra, 2 stropy zelbetowe, ogrzewanie podłogowe. W tych 220 m2 jest też garaż 32 m2 nieogrzewany, odizolowany od domu 5 cm warstwa styro. Przyjąłem pesymistycznie n50-1 oraz reku wydajność 60%. Wszystko to to mój domek ze stopki.

1.jpg

Obrazek nr 2 to ten sam dom, tylko na elewacji jest EPS 0,032.

2.jpg

Różnica w kWh? 384 kWh na rok na całości domu.

A cena styropianu? Na elewacje domu (bez garażu, bo tam w obu wariantach 15 m 0,038) potrzeba około 45 m3 styro . cena styro teraz jest dobra, wiec kwota nizsza niz latem dość znacznie.

Wariant 1

45m3 = 38 eps 0,038 + 7 m3 0,032 = 5562+1248=6810

Wariant 2

Dla 45m3 0,032 =8020

Róznica? 8020-6810 = 1210 PLN

Teraz pytanie zasadncze - ile kosztuje mnie 1 kWh? Przy prądzie w pierwszej taryfie drogo. Nikt zdrowo myślacy nie grzeje chaty prądem w jednej taryfie. Przy 2 taryfie (akumulacja) kWh kosztuje srednio 0,32 PLN? W gazie , ON ito się nie orientuję, dla PCi ten kWh trzeba jeszcze podzielić przez COP, czyli powiedzmy 3,5. Wyjdzie wtedy gdzieś 0,09 PLN za kWh

384 kWh x 0,32 = 122,88 PLN - zwrot po 9 latach

384 kWh x 0,32 / 3,5 COP = 35,10 PLN - zwrot po 34 latach

Dla Ekogroszku to też będzie około 30 lat.

Nie uwzględniam wzrostu cen - będzie, albo nie. Na necie pełno jest bzdurnych kalkulatorów zakładających po 6 i więcej procent wzrostu rocznie i udowadniających, jak dążąc do nieskonczoności mozna oszczędzaćna wzroście grubości izolacji...

Żeby nie było, ja nie namawiam do słabego izolowania domów. Wręcz przeciwnie. Ale trzeba zachować granice rozsądku i mieć świadomośc co się chce osiągnąć swoim postepowaniem i czy ma to sens natury ekonomicznej, idealistycznej czy jakiejś innej. Gadki typu "dołóż, to tylko 1000", na tym nie oszczędzaj, to tylko dodatkowo 2% w całości" itp słyszę często. Idąc tym tropem do całości budowy dokładać można 40-70%, a pewnie jeszcze i więcej. Tylko jedno pytanie - skąd kasa? Ten co ją ma, ok, dołoży, czy to mu się opłaci, czy nie. A ten co jej nie ma, jak będzie słucham takich rad to raczej budowy nie skończy za szybko...Mając do wyboru wybudować się i mieszkać, albo zacząc budowe i się spłukać, bo się wszystko chciało naj, to ja jednak wolę to pierwsze rozwiązanie.

PS. Jak się walnąłem w obliczeniach, to mnie poprawcie ;P

Edytowane przez Ifarrg

... i nagle stwierdzisz, że te x-dziesiąt cm styropianu, albo 10cio krotny pakiet szybowy kosztują tyle, co pół domu sąsiada. A gdzie reszta zakupów? Bo raczej umiesz wykorzystywać programy do liczenia zapotrzebowania na ciepło itp, ale brak ci granicy rozsądku w tych obliczeniach. Papier wszystko przyjmie, rzeczywistość to zweryfikuje... A dosyć często zderzenie z nią marzycieli i idealistów jest bolesne. W przypadku budowy głównie kosztowo.

...

Fajnie, że Ci się chciało :-)

Bardzo ważny głos rozsądku.

Planującym budowę powtarzam - sam ogarnij sobie temat OZC w twoim domu.

Licz, aktualizuj, porównuj i wybieraj, świadomie wybieraj!

To nie jest trudne!

(choć sam poległem z OZC, mam zbyt skomplikowany dom :rolleyes:)

Dobrze że pofatygowałeś się policzyć w programie co Ci wyszło. Chwali się że są świadomi inwestorzy, dziękuję za "sugestię" odnośnie ogarnięcia OZC.

Akurat ogarniam temat doskonale. Zamiast posiłkować się programami do tego celu, mam sobie wklepaną metodologię zgodną z rozporządzeniem.

Bardzo dobrze, wyśmienicie, że Kolega Ifarrg zapodał obliczenia. Być może nie uwzględnił jeszcze mostków termicznych, ale nie wiem to tylko przypuszczenie, pewnie się tu zaraz wytłumaczy ;) Co widzimy ? obciążenie cieplne 40 W/m2 dużo ? blisko 20x tyle co u mnie no ale szczegół.

Zapotrzebowanie na energię Eu = czyli Qhnd =10189 kWh dużo ? pozornie nie, tez bierzemy sprawność systemu ogrzewania i wychodzi Ek czyli energia końcowa, brak jeszcze zapotrzebowania na CWU.

Liczmy hipotetycznie czysty prąd 100% czyli te Qhnd = 10189 x3 = EP 30567 kWh energii pierwotnej.

I wychodzi nam ile ? 158 kWh/m2 tzw energii pierwotnej, czyli daleko od tego co jest teraz wymagane ! ponieważ trzeba się zmieścić z EP pod 120 kWh/m2.

Teraz można zobaczyć jak wyśrubowana jest to norma, po 2021 roku będzie to 70 kWh/m2 dom w tedy pod czysty prąd będzie musiał mieć pod 23 kWh i mniej x powierznia = Qhnd. żeby w EP się zmieścić.

Czyli powyższy analizowany przypadek na samym prądzie nie będzie działał ! nie ważne jaka taryfa. Ba co najlepsze w przypadku przebudów, nad, roz itp wymogi są te same, jeszcze żeby było ciekawiej, do spełnienia są wymagania dotyczące izolacyjności cieplnej przegród.

Padł zarzut,

kto bogatemu zabroni
jeśli był bym faktycznie bogaty, to nie robił bym zupełnie nic poza remont, aby nie wpaść w wir przepisów! to znaczy nastąpiło by wyczyszczenie bali, zmiana pokrycia dachowego, bez naruszania konstrukcji, wymiana okien może.

Pewnie bym tego też nie robił. Wstawił bym piec gazowy na 50 kW mocy i w nosie bym miał czy wieje przez ściany czy nie..

Dobrze się orientuje ile co kosztuje nie potrzeba mi tego pisać. wiem że rodzice was wychowali, w sposób zobaczysz co się stanie .. itp ..

Wiem że można pojechać do ASO i rozrząd wymienić w aucie za 3tyś zł .. gdzie moje auto biedne tyle wartuje.

4 godzinki i sam sobie robię tą przyjemność + koszt części i jestem o 2,5 tyś do przodu.

Teraz w wypadku Twojego domu, trzeba albo gaz ? albo dać PC, nie mówimy o śmieciuchahc.

przy gazie i sprawności wyjdzie ile ? na samo C.O niech by 70% przeciętny system na kondesnacie oparty, czyli nasze wspaniałe Qhnd razy 1,42

14 549 kWh / 192,9 =75 kWh /m2 ujujuj .. razy 1,1 bo nakład jest dla gazu 1,1 =82 plus pompka obiegowa i energia pomocnicza i ..cdn

no i po 2021 roku ten dom nie spełnia wymagań, czyli nie może być dopuszczony do użytkowania. Dodać do tego jeszcze CWU i nie wiem czy załapie się na obecne wymagania już mi się teraz nie chce liczyć.

Pompa ciepła pod taki dom ? może, tylko inwestycja w pompę na 99,9 % pokrycia

to wydatek koło 20 tyś, mówimy o powietrznej pompie ciepła, która ma uciągnąć CWU i C.O

Mnie izolacja będzie kosztować ? ponad 50tyś,

Edytowane przez מרכבה

Dobrze że pofatygowałeś się policzyć w programie co Ci wyszło. Chwali się że są świadomi inwestorzy, dziękuję za "sugestię" odnośnie ogarnięcia OZC.

Akurat ogarniam temat doskonale. Zamiast posiłkować się programami do tego celu, mam sobie wklepaną metodologię zgodną z rozporządzeniem.

Bardzo dobrze, wyśmienicie, że Kolega Ifarrg zapodał obliczenia. Być może nie uwzględnił jeszcze mostków termicznych, ale nie wiem to tylko przypuszczenie, pewnie się tu zaraz wytłumaczy ;) Co widzimy ? obciążenie cieplne 40 W/m2 dużo ? blisko 20x tyle co u mnie no ale szczegół.

Zapotrzebowanie na energię Eu = czyli Qhnd =10189 kWh dużo ? pozornie nie, tez bierzemy sprawność systemu ogrzewania i wychodzi Ek czyli energia końcowa, brak jeszcze zapotrzebowania na CWU.

Liczmy hipotetycznie czysty prąd 100% czyli te Qhnd = 10189 x3 = EP 30567 kWh energii pierwotnej.

I wychodzi nam ile ? 158 kWh/m2 tzw energii pierwotnej, czyli daleko od tego co jest teraz wymagane ! ponieważ trzeba się zmieścić z EP pod 120 kWh/m2.

Teraz można zobaczyć jak wyśrubowana jest to norma, po 2021 roku będzie to 70 kWh/m2 dom w tedy pod czysty prąd będzie musiał mieć pod 23 kWh i mniej x powierznia = Qhnd. żeby w EP się zmieścić.

Czyli powyższy analizowany przypadek na samym prądzie nie będzie działał ! nie ważne jaka taryfa. Ba co najlepsze w przypadku przebudów, nad, roz itp wymogi są te same, jeszcze żeby było ciekawiej, do spełnienia są wymagania dotyczące izolacyjności cieplnej przegród.

Padł zarzut, jeśli był bym faktycznie bogaty, to nie robił bym zupełnie nic poza remont, aby nie wpaść w wir przepisów! to znaczy nastąpiło by wyczyszczenie bali, zmiana pokrycia dachowego, bez naruszania konstrukcji, wymiana okien może.

Pewnie bym tego też nie robił. Wstawił bym piec gazowy na 50 kW mocy i w nosie bym miał czy wieje przez ściany czy nie..

Dobrze się orientuje ile co kosztuje nie potrzeba mi tego pisać. wiem że rodzice was wychowali, w sposób zobaczysz co się stanie .. itp ..

Wiem że można pojechać do ASO i rozrząd wymienić w aucie za 3tyś zł .. gdzie moje auto biedne tyle wartuje.

4 godzinki i sam sobie robię tą przyjemność + koszt części i jestem o 2,5 tyś do przodu.

Teraz w wypadku Twojego domu, trzeba albo gaz ? albo dać PC, nie mówimy o śmieciuchahc.

przy gazie i sprawności wyjdzie ile ? na samo C.O niech by 70% przeciętny system na kondesnacie oparty, czyli nasze wspaniałe Qhnd razy 1,42

14 549 kWh / 192,9 =75 kWh /m2 ujujuj .. razy 1,1 bo nakład jest dla gazu 1,1 =82 plus pompka obiegowa i energia pomocnicza i ..cdn

no i po 2021 roku ten dom nie spełnia wymagań, czyli nie może być dopuszczony do użytkowania. Dodać do tego jeszcze CWU i nie wiem czy załapie się na obecne wymagania już mi się teraz nie chce liczyć.

Pompa ciepła pod taki dom ? może, tylko inwestycja w pompę na 99,9 % pokrycia

to wydatek koło 20 tyś, mówimy o powietrznej pompie ciepła, która ma uciągnąć CWU i C.O

Mnie izolacja będzie kosztować ? ponad 50tyś,

Amen.

Pozdr

Janek

dziękuję za "sugestię" odnośnie ogarnięcia OZC.Akurat ogarniam temat doskonale.

Przeczytaj uwaznie, co ja wczesniej napisałem...

Być może nie uwzględnił jeszcze mostków termicznych, ale nie wiem to tylko przypuszczenie, pewnie się tu zaraz wytłumaczy ;)
Mostki wylicza program. Sam dodałem tylko mostek spowodowany balkonem. Uwzględnianie mostków jest włączone

Co widzimy ? obciążenie cieplne 40 W/m2 dużo ? blisko 20x tyle co u mnie no ale szczegół.
Hehe, TY jesteś dobry, na prawdę. To będzie najcieplejszy dom w Polsce, PRAWDZIWY PASYWNIAK! A tak poważnie to ja na prawdę nie wiem, jak Ty doszedłeś do takich parametrów. Coś w tych Twoich obliczeniach jednak z bajek jest i to zdrowo ... 20x :lol2:

Chłopie, Ty próbujesz dopasować rzeczywistość do swoich teorii!... Nie chce mi się szukać, skąd ty wziąłeś te Qhnd x3, ale gdybyś chciał, to być ze stopki odczytał, że będe grzał PCi, a nie czystym prądem! Więc nie wyskakuj z jakimiś X3. Poza tym tak jak pisałem, dziwne te Twoje obliczenia. Ja w projekcie miałem wszędzie mniej ocieplenia, czyli 15 cm na ścianach, 12 w podlogach, 15 na stropie, EP 129,2 kWh/m2rok a EK 100,2 kWh/m2rok, a Ty nagle liczysz, że EP-3xEK... Dla mnie te Twoje obliczenia to są ciut z księżyca.

To raz. Dwa - wyśrubowana norma? I dobrze. NIe jestem przeciwnikiem ocieplania. Ale ile wg Ciebie trzeba ocieplenia, żeby sprostać tym wymaganiom od 2021 roku??? Bo wymagania dotyczące izolacyjności cieplnej przegród w 2021:

- dla ścian ma być Umax 0,2 -

- dla dachów Umax 0,15

- dla podłóg na gruncie - 0,3

a ja mam: odpowiednio Uścian = 0,165 Ustropużelbetowego=0,184 (dla 20 cm styro 0,040 - dla 0,032 to dokładnie 0,015), Upodlogi=0,167

Więc czego ten budynek nie będzie spełniał ??? Bo albo ja jestem głupi, albo Ty się zakręciłeś gdzieś w tych swoich obliczeniach, albo tak jak pisałem, czarujesz rzeczywistość...

Edytowane przez Ifarrg

Chłopie, Ty próbujesz dopasować rzeczywistość do swoich teorii!... Nie chce mi się szukać, skąd ty wziąłeś te Qhnd x3
tak to jest jak amator się bierze za obliczenia w czymś co pozornie to ułatwia. Qhnd 1x1 = Eu= energia użytkowa ,z tego po uwzględnieniu sprawności całego systemu = EK = energia końcowa. Teraz aby obliczyć energię pierwotną potrzeba pomnożyć to co Twój system zje, akurat chodziło o prąd, w domyśle

100% sprawność, choć taka nie jest, inaczej trzeba by było mnożyć to co wyszło z EK i teraz jest coś takiego.

http://www.izolacje.com.pl/images/photos/24/936/664eb1dd5a4c5d4a1c3ec9bcc0c7cef7.jpg stąd masz to x3, widzę że program to jednak nie wszytko, jeszcze trzeba wiedzieć skąd co.

http://www.pec-siedlce.com.pl/files/pec_swiadectwa_energetyczne.pdf

. Ale ile wg Ciebie trzeba ocieplenia, żeby sprostać tym wymaganiom od 2021 roku???
wymagania co do Uc max są proste już je napisałeś.

Chodzi o system grzewczy, który zjada masę energii pierwotnej.

Wybierzesz biomasę np i możesz 2,5 x zaszaleć, sprawność układu na biomasę

w porywach 50% a że jest 5x biomasa mniej Ep chłonna bo 0,2 patrz tabelka, to

można poszaleć, ale nie puści Cie warunek Uc max, to w sumie i biomasy i tak pójdzie dość nikła ilość. Pewnie ustawodawcy chodziło o wyrugowanie ogrzewania prądem.

Kolektorem słonecznym, spełniasz tylko warunki Uc max i drobinkę na urządzenia pomocnicze, pompka obiegowa.

Edytowane przez מרכבה

Przy frezie tez bedziesz musial pianki uzyc.

Na pewno pojdzie jej o wiele mniej niz w przypadku styro bez frezu.

Pójdzie mniej bo będziesz w stanie zapiankować tylko do frezu :)

Piankowanie szpar między płytami dopiero po upływie 12h od przyklejenia (tak przynajmniej twierdzi film instruktażowy Majsterpolu). Zapewne jak styro klejone nie w tradycyjny sposób tylko na piankę z puszki to wcześniej można piankować szczeliny.

Ja do piankowania szpar zakupiłem Ceresita Quattro - zobaczymy jak się sprawdzi.

Mniejsza o rodzaj piany, ważne aby do pif pafu mieć odpowiednią rurkę, końcówkę najlepiej stalówkę sztywną i wąską ..

czy taka jest? ja posiłkowałem się rurką fi nachodzącą na koniec pistoletu.

Tu jest pole do popisu dla wynalazcy, aby tak rozprowadzić piankę, co by nie tylko uspokoić sumienie, ale faktycznie wykonać spoinowanie tych miejsc.

tak to jest jak amator się bierze za obliczenia
Tak to jest jak ślepy próbuje wytłumaczyć, co widzi. Umiesz czytać ze zrozumieniem?. Ja nigdzie nie napisałem, że będę grzał prądem czystym, za to jak byk jest napisane, że będzie PCi. Ale Tobie dla udowodnienia Twoich bzdurnych teorii o potrzebie izolowania domu do niebotycznych grubości pasowało wsadzić tutaj akurat prąd, bo to ładnie się wpisuje w Twoje dążenie do absurdalnie niskich Umax.

Współczynnik nakładu dla energii elektrycznej w moim odczuciu jest absurdalnie wysoki. Nawet biorąc pod uwagę stare polskie linie i straty na przesyle. W 80%? powstaje on u nas z węgla, a dla niego ten sam współczynnik podaje już tylko 1,3. A przecież przy produkcji prądu powstaje jeszcze ciepło, które tez jest używane.

Poza tym, jak już tak zaszedłeś najdalej jak mogłeś z tym współczynnikiem, to podaj mi taki współczynnik dla pompy ciepła. Skoro już chcesz uchodzić za oświeconego totalnie i głoszącego jedyna słuszną prawdę, że najniższe możliwe do zaakceptowania ocieplenie to nie mniej, niż 20 cm - myślę, że nie tylko ja skorzystam z takiego wyliczenia.

Mnie jako użytkownika domu nie interesuje żadne EP, EK czy inna para literek. To jest potrzebne tylko i wyłącznie bandzie biurokratów siedzących za biurkami i tworzących zbędne przepisy, regulacje itp. Zbudujesz swój dom z dotacją N15? Warunki spełnia , zobaczymy, czy będzie Ci się chciało walczyć z machiną urzędniczą.

Mnie, jako użytkownika interesuje tylko to, ile ja będę musiał zapłacić za:

a) zbudowanie domu

b) rachunki za ogrzewanie

c) zwrot nakładów inwestycyjnych poniesionych za domniemane zmniejszenie rachunków w perspektywie 10 max 15 lat (- chętnie zobaczę Twoje wyliczenia, za ile spodziewasz się zrównania Twoich wydatków na izolowanie domu z tym, ile byś zapłacił za podobne U do moich. Wytworzenie większej ilości izolacji tez pochłania energię - to na wypadek grania kartą ekologii)

A na koniec tej dyskusji życze Ci, żebyś zbudował swój dom dokładnie tak,jak go wymyślisz. Zaczniesz, skończysz, będziesz się mógł pochwalić ludziom - zbudowałem najcieplejszy dom w Polsce , Europie, na świecie, mieszkam w nim już 3 rok i jest ok. Wtedy pojadę do Ciebie , uścisnę Ci rękę i powiem - myliłem się, miałeś rację. Ale na chwilę obecną jesteś dla mnie budowlanym amatorem, który na razie tylko teoretyzuje...

Edytowane przez Ifarrg

Mnie jako użytkownika domu nie interesuje żadne EP, EK czy inna para literek
EP Cię interesuje, czy tego chcesz czy nie.

Wiesz jaka jest sprawność wytwarzania energii elektrycznej, z spalania węgla.

Poza tym, jak już tak zaszedłeś najdalej jak mogłeś z tym współczynnikiem, to podaj mi taki współczynnik dla pompy ciepła.
W pompie ciepła interesuje Ciebie

pobór mocy sprężarki, pompa obiegowa instalacji = prąd ..

c) zwrot nakładów inwestycyjnych poniesionych za domniemane zmniejszenie rachunków w perspektywie 10 max 15 lat (
zwrot rachunków ? nie ma rachunków to nie ma się co zwracać :p

Ale na chwilę obecną jesteś dla mnie budowlanym amatorem, który na razie tylko teoretyzuje...
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229691-Fundament-w-starym-budynku-drena%C5%BC-pytanie-co-dalej tu też taki ojciec był co "wiedzia" lepiej co mu ktoś będzie pisał na jakimś forum.

Dokładnie jestem zaprawiony w konkretnych działaniach i w praktyce potwierdzam, to co piszę to wykonuje. Oj to piękne było by wzięcie pod gąsienice :D jak by już dom stał.

Nie stoi, ponieważ ślizga się rozpoczęcie, rodzina i dzieci ważniejsze, zwłaszcza że

Jedno 3 drugie 1,5 miesiąca :) dużo się dzieje, przed 30 jeszcze jestem.. tak że spokojnie, na razie muszę się wzbogacić, a z domu bogaty nie jestem. Nie myśl sobie, że nie dopada mnie myśl, czy na pasywniaku stanąć, zwłaszcza z moimi oknami, 30cm izolacj po full.

Chcę czegoś więcej, poznania kresu, czy mi się to opłaci ? na pewno, przerobię to w żyw pieniądz na własnej krwawicy. Uwierz ciężko wychodzić poza schemat.

Kopałem studnię, to .. przy zamawianiu betonów, to musiał się gościu dopytywać

czy aby na pewno fi 120 wew kręgi, później znajomi cenę że mnie to 5 tyś kosztowało ..mówię że 2150 zł co do grosza z koparką i 7 godzin zabawy z materiałami.

Tu rozważmy gdzie leży koszt ? czy teściom opłacało się nająć ekipę i za 28 kzł wykonać izolację na 10cm ? tak się składa dobrze że to 1/2 tego co pójdzie na moją izolację, sam materiał .. co jest wartością 50% większą niż to co potrzeba na 2021 rok.

Problem jest też położenie budynku, nie mam książkowego położenia dla pasywniaka

znowu okna rozwiązały by sprawę i zbiły izolację o 30-40% do tego co jest założone.

c) zwrot nakładów inwestycyjnych poniesionych za domniemane zmniejszenie rachunków w perspektywie 10 max 15 lat

Rachunki pójdą do zera, chyba zostanie tylko ścieki .. śmieci też pójdą pod przerób i raz na pół roku wywóz do skupu surowców.

A na koniec tej dyskusji życze Ci, żebyś zbudował swój dom dokładnie tak,jak go wymyślisz. Zaczniesz, skończysz, będziesz się mógł pochwalić ludziom - zbudowałem najcieplejszy dom w Polsce , Europie, na świecie, mieszkam w nim już 3 rok i jest ok
Właśnie sęk w tym, że ten dom składa się z bardzo prostych założeń.

Zobaczymy w jednym względzie, grubości izolacji termicznej, ponieważ mam jeszcze asa w rękawie co do osiągnięcia zakładanych parametrów przy 1/2 izolacji planowanej, bez uszczerbku na tym co chce.

Edytowane przez מרכבה

EP Cię interesuje, czy tego chcesz czy nie.
Mnie nie interesuje. Jest potrzebne przy projekcie, jak ktoś nie bawi się w NF 15 i 40 to tylko przy projekcie. Ma być nie większe niż. Czyli interesuje tylko urzędnika, który sprawdza i akceptuje projekt. Mnie interesuje PLN, które muszę wydać na energię z tego a tego źródła potrzebną do ogrzania domu.

W pompie ciepła interesuje Ciebie pobór mocy sprężarki, pompa obiegowa instalacji = prąd ..

No fajnie, ale czemu w Twojej tabelce nie ma wylczonego współczynnika dla PCi? Bądź łaskaw przedstawić wyliczenie, jak to wygląda w przypadku innym, niż najgorszy z możłiwych, czyli czysty prąd...

Mnie interesuje PLN, które muszę wydać na energię z tego a tego źródła potrzebną do ogrzania domu.

ale ja Ciebie rozumie, tylko nie dostaniesz pozwolenia na użytkowanie, czy to jest dobre ? wg mnie nie, ponieważ stawia ludzi pod ścianą !

No fajnie, ale czemu w Twojej tabelce nie ma wylczonego współczynnika dla PCi? Bądź łaskaw przedstawić wyliczenie, jak to wygląda w przypadku innym, niż najgorszy z możłiwych, czyli czysty prąd...
ponieważ PCi przykładowa sprawność systemu PCi gruntowej wynosi 4,7 a systemu 4,02 (regulacja, rozprowadzenie), jak wiadomo na jedną

czyli mamy pompę co zjada 2kW prądu daje 9,4 kW ciepłą .. nie mniej

części z tego 9,4 idzie nie na ogrzewanie, ale na straty..

teraz mając to 2kW plus pompę obiegową prosty rachunek prowadzi ile EP idzie

na uruchomienie tej machiny .. nie chce inaczej być jak 6 kW pierwotnej ..

Mam tedy i ja pompę ciepła która pracując zjada 2,2 kW daje 7 kW ciepła ..

Rachunkowo wychodzi bardzo dobrze, licząc wredną EP daje 6,6 kW pierwotnej mocy lub

to co wyjdzie z rachunku razy 3 .. w skrócie. Stąd problem

Napisze tak, jest to na żyletkach postawione..

masz te 10189 kWh jako przykład, przy sprawności ogrzewania piecem na biomasę

sprawność 40% -50 % co daje 2,5 i 2 jako mnożnik wartości bazowej Qhnd .

25472,5 kWh EK wychodzi przy 40% sprawności ..

jaka będzie EP ? EK * współczynnik nakładu 0,2 =5094,5 kWh /192,9=26,41kWh/m2 :) 2 i coś z zapasem wymagania z 2021 roku ..

Solar jak pisałem blisko zero .. tyle co ilość kWh na pompę obiegową x 3 ..

Teraz pompa ciepła ..

to Qhnd = 10189 / sprawność = EK =2547,25 kWh

i mając EK liczymy EP .. 2547,25 kWh *3=7641 kWh /192,9=39,6 kWh jak widzisz zapas na 2021 rok jest.. tyle że pompa bazowo sprawna jest na 4,7 .. a cały układ z ogrzewaniem podłogowym ma 4,02 sprawności ..biomasa 0,4 ale współczynnik nakładu bardzo niski.

Edytowane przez מרכבה

Uwierz ciężko wychodzić poza schemat.

(...)

Tu rozważmy gdzie leży koszt ? czy teściom opłacało się nająć ekipę i za 28 kzł wykonać izolację na 10cm?

Mam to Twoje minimum socjalne na ścianach i nie było jeszcze żadnej osoby u mnie, która powiedziałaby "O, porządnie ocieplone". Zazwyczaj wygląda to tak "O matko, jaki gruby styropian. A po co ci tyle?" Ale to nei tylko u mnie pewnie. PCi, reku, 99 procent osób, które znam nie wiedzą, co to jest. Także wiem mniej więcej, co to jest wychodzić poza schemat.

Rachunki pójdą do zera, chyba zostanie tylko ścieki .. śmieci też pójdą pod przerób i raz na pół roku wywóz do skupu surowców.
Widzisz, tutaj znów trochę bujasz, bo nie możesz teraz nie płacić za śmieci. Nie oddawać możesz, ja też co mogę, to segreguję (bo pisząc, że śmieci pod przerób, to chyba nie ognisko za chatą? :p), ale musisz płacić, bo wtedy nikt sie nie przyczepi. Jak nie płacisz, to przyjdą, sprawdzą że mieszkasz, a jak mieszkasz, to śmiecisz, więc płacić musisz...

ponieważ PCi przykładowa sprawność systemu PCi gruntowej wynosi 4,02
To wg ciebei dobrze, czy źle, bo już nie wiem. . Jakoś nie mogę się od Ciebie doprosić tego wyliczenia dla PCi...

Widzisz, tutaj znów trochę bujasz, bo nie możesz teraz nie płacić za śmieci. Nie oddawać możesz, ja też co mogę, to segreguję (bo pisząc, że śmieci pod przerób, to chyba nie ognisko za chatą? ), ale musisz płacić, bo wtedy nikt sie nie przyczepi. Jak nie płacisz, to przyjdą, sprawdzą że mieszkasz, a jak mieszkasz, to śmiecisz, więc płacić musisz...
Sprawa jest tego typu, śmieci aby na nich nie tracić, trzeba dokładnie posegregować i

oddać do skupu, gdzie dostajesz kwit, iż takie działanie miało miejsce inaczej jak piszesz kontrybucje okrutne są.

To wg ciebei dobrze, czy źle, bo już nie wiem. . Jakoś nie mogę się od Ciebie doprosić tego wyliczenia dla PCi...
pewnie że dobrze, pompa ciepła jak by nie było najsprawniejsza maszyna, jaką wymyślono.

szkicowo

12,4 kzł izolacja płyt (tu 30cm) to tyle będzie zawsze

izolacja boków fundamentu 9,6 kzł dla 50 cm grafitowego 5760

czyli 4 kzł ↓ 15,5 kzł wełna ściany 60cm → 7kzł ↓ (11 kzł różnicy).

dach 1m :D 30kzł różnicy 9kzł lub 15 kzł .. 70cm-50cm co daje sumarycznie 20kzł lub 26 kzł na izolacji .. pytanie otwarte czy 26kzł za brak ogrzewania, brak jakiegokolwiek systemu

grzewczego, wentylacja bez reku? .. i najważniejsze .. wiekuisty spokój z ogrzewaniem

i amortyzacją systemu ..grzewczego.

CWU to inna bajka związana z autonomiczniością akurat bardzo ściśle i kolejnym rachunkami za prąd.

A może problem tkwi w materiale, zamienił bym na celulozę i różnica spada do ilu ? 10kzł ..

na słomę nie mam miejsca, musiał bym budować zupełnie gdzie indziej.

Teraz ledwo dom mieści się w WZ z powierzchnią zabudowy..

A problem nie tkwi w grubościach izolacji i efektach, tylko osiągnieciu tego pewnym niskim kosztem .. i mając do wyboru 50cm grafitowego i 70cm białego marketowca

wychodzi 100 zł do 80 zł za takie samo U.. jako prosty szkicowny przykład.

I np 60zł za celulozę do 100 za grafitowego .. też to samo.

Przerzucaniem kosztów i szukaniem U z odpowiedniego materiału ..

Jeszcze przy hurtowym zamówieniu ..

Tak sobie było u teściów, można było samemu wykonać izolację i mieć dodatkowo 30cm izolacji, lub przepłacić i ma się teraz 10cm .. a kwota się nie zmienia ..

Edytowane przez מרכבה

Teraz pompa ciepła ..

to Qhnd = 10189 / sprawność = EK =2547,25 kWh

i mając EK liczymy EP .. 2547,25 kWh *3=7641 kWh /192,9=39,6 kWh jak widzisz zapas na 2021 rok jest.. tyle że pompa bazowo sprawna jest na 4,7 .. a cały układ z ogrzewaniem podłogowym ma 4,02 sprawności ..biomasa 0,4 ale współczynnik nakładu bardzo niski.

No i właśnie o takie wyliczenia mnie chodziło. NIe chciałem tego liczyć sam, choć to łatwe liczenie, bo się zastanawiałem, czy ty tak z przekory nie chcesz tego policzyć, żeby udowodnić swoją rację, czy z innego powodu.

Tak jak pisałem, przyjąłem ostrożne założenia n=2 (wcześniej pisałem 1, bo tak cały czas mam ustawione, ale dla wyliczenia przyjąłem 2, a napisałem 1 w tekście) i reku 60%, do tego temp. pomieszczeń 21 stopni.

Definiuje teraz N50=1 (z racji domu z silikatu, stropów żelbetowych oraz folii w uszczelnieniu okien pozostaje tylko dobrze uszczelnić drzwi do garażu i zewnętrzne i N50 powinno być jeszcze niższe) reku na 80% oraz tem na 20stC i kwh w magiczny sposób spadają do 8408 kWh/rok . Jak ktoś chce, to może sobie teraz polilczyć EP czy tam EK i Qhnd dla tej wartości.

Jak widać manipulowanie danymi pozwala drastycznie zmienić wyniki. Ja przyjąłem ostrożny wariant, ale do projektu możemy dac ten mniej ostrożny i wszystko pięknie przechodzi. Dlatego jeszcze raz napiszę - dla mnie ważne jest to ile PeElEnów wydaję na ogrzewanie, a nie współczynniki. A dla urzędasa niech będą cyferki.

Pytałem o mostki, nie żeby ich dodawać, tylko program lubi sobie je "ryczałtem" przyjąć.

I rozrzut jest jak ze PPSz.

Tak jak można mieć dokładnie ten sam profil ramy okiennej, tą samą szybę, a różne okna.

No i właśnie o takie wyliczenia mnie chodziło. NIe chciałem tego liczyć sam, choć to łatwe liczenie, bo się zastanawiałem, czy ty tak z przekory nie chcesz tego policzyć, żeby udowodnić swoją rację, czy z innego powodu.

No łatwe bo Audytor OZC pokazuje na końcu wartości o które chodziło.. bez programu jak by trzeba pamiętać co i jak :p

Moim zdaniem postępujesz słusznie. Ja co prawda dałem na ścianę 15 cm (teraz dałbym 20), ale podłoga i strop dokładnie tak samo. Frezowany styropian raczej daruj sobie, należy skupić się na dokładnym pianowaniu i pilnowaniu wykonawców, choć nie cierpię patrzenia komuś na ręce. Ten materiał czy inny, każdy tu proponowany wydaje się być dobry pod warunkiem, że izolacja będzie ciągła!!!! Powodzenia.