ilona_82jk 11.02.2015 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 WitamPrzy okazji testowania domowej instalacji elektrycznej zauważyłam niezrozumiałe dla mnie zjawisko: Jedną z żył dwużyłowego miedzianego kabla podłączam do fazy, natomiast druga żyła pozostaje rozpięta na obydwu końcach. Chłopski rozum sugeruje, że neonówka powinna świecić tylko na tej żyle, którą podpięłam do fazy.Jednak w rzeczywistości neonówka oraz czujnik elektroniczny świecą na obydwu żyłach...Pomiar miernikiem pomiędzy tą żyłą "fazową" a innym przewodem neutralnym wynosi 230V, natomiast pomiar pomiędzy tą rozpiętą (aczkolwiek świecącą) żyłą, a przewodem neutralnym wynosi 0,0V (minimalne możliwe wskazanie mojego miernika to 0,1V) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego neonówka świeci na rozpiętym przewodzie? Tym bardziej, że miernik wskazuje 0,0V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.02.2015 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Tyle wystarczy (?) - http://czwartafaza.blogspot.com/2012/09/testery-napiecia-podstawowe-narzedzie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.02.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego neonówka świeci na rozpiętym przewodzie? Tym bardziej, że miernik wskazuje 0,0V? Tłumaczą to równania Maxwella, a konkretnie prawo indukcji elektromagnetycznej Faradaya http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnania_Maxwella#Prawo_indukcji_elektromagnetycznej_Faradaya_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona_82jk 12.02.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Dziękuje za odpowiedzi.Dlaczego jednak tylko neonówka oraz elektroniczny próbnik wykrywają to wyindukowane "fantomowe" napięcie, a miernik mierzący z dokładnością do 0,1V już nie (pomiar napięcia prądu zmiennego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 12.02.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Każdy pomiar, każdej wielkości, wprowadza zakłócenie do układu mierzonego. To znaczy, że parametr który mierzysz ma inną wartość z podłączonym miernikiem niż w układzie przed podłączeniem miernika. To się nazywa naukowo "błąd metody" i dotyczy ogólnie metrologii a nie tylko pomiarów wielkości elektrycznych.W opisanym przypadku, układ mierzony "widzi" miernik jako dodatkową rezystancję wpiętą (zwierającą) pomiędzy mierzony potencjał a potencjał: - ziemi poprzez Twoje ciało w przypadku neonówki; - potencjał żyły neutralnej dla miernika.Rezystancja elektronicznego próbnika jest na tyle duża, że mimo wprowadzonego błędu coś tam pokaże. Rezystancja miernika jest na tyle mała, że skutecznie zwiera te dwie żyły i zmienia "oryginalny" parametr na mniej niż 0,1V. I jeszcze uwaga, co do treści pytania - ten miernik na 100% nie mierzy z dokładnością 0,1V. Ludzie często mylą rozdzielczość wyświetlacza z dokładnością miernika. Edytowane 12 Lutego 2015 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilona_82jk 15.02.2015 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Bardzo dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie pozdrawiamilona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts