Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

we?na czy styropian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

--------------------------------------------------------------------------------

zdenek napisał:

" Rzeczowo i bez pouczania" to ten Sergej (czy jakoś tam) nie potrafi. Ale olać go i robić swoje

Tak-tak, olej fizykę, kolego. Na ten ruch Ci stać.

Nie ignoruję fizyki, lecz Ciebie i Twoje "POUCZENIA". I bez urazy, ale nie jestem Twoim kolegą.

Co to za zalety :o

Wełna ma gorsze własciwości izolacyjne. W idelanych warunkach laboratoryjnych ma już gorsze współczynniki przenikania ciepła. A ta różnica tylko wzrasta w miarę pogarszania się warunków wilgotnościowych otoczenia.

Wełna łatwiej wciąga wilgoć co w razie dostawiania się do niej wilgoci pogarsza jej funkcje izolacyjne jeszcze bardziej.

Wełna jest cięższa od styropianu co też nie jest zaletą jeśli materiał przykleja się do ściany.

No i wełna do tego wszystkiego jest droższa?

Po co płacić więcej za gorszy produkt do ocieplania ścian :o

Co to za zalety :o

Wełna ma gorsze własciwości izolacyjne. W idelanych warunkach laboratoryjnych ma już gorsze współczynniki przenikania ciepła. A ta różnica tylko wzrasta w miarę pogarszania się warunków wilgotnościowych otoczenia.

Wełna łatwiej wciąga wilgoć co w razie dostawiania się do niej wilgoci pogarsza jej funkcje izolacyjne jeszcze bardziej.

Wełna jest cięższa od styropianu co też nie jest zaletą jeśli materiał przykleja się do ściany.

No i wełna do tego wszystkiego jest droższa?

Po co płacić więcej za gorszy produkt do ocieplania ścian :o

sam lepiej bym tego nie ujął ...

jak dla mnie styropian na sciany a welna jesli juz to na poddasze bo sie ja lepiej układa w zakamarkach sufitu podwieszonego ... a ja bede mial ekofiber bo sie go jeszcze lepiej "uklada" :wink:

A jak jest różnica w ochronie akustycznej i przeciwpożarowej między ścianą ocieploną wełną lamelową i styropianem. Chętnie bym się dowiedział jaka jest różnica (chyba na korzyść wełny). Ile to minut więcej wytrzyma ściana wełniana i ile mniej decybeli hałasu wpadnie do domu.

Roland i Jezier

W sumie macie dużo racji, gdyż wełna faktycznie ma więcej zalet, ale one się jakby niwelują w praktyce.

Np. paroprzepuszczalność wełny - rzeczywiście wełna "oddycha", ale przy dobrej wentylacji przez ściany przenika podobno zaledwie 3% ogólnej wilgotności,ponadto wełna może namoknąć w trakcie jej montowania i zmniejsza sie wtedy jej izolacyjność, za to styropian wody nie wchłonie i nie zamoknie od zewnątrz

Lepsza izolacja akustycznato też zaleta wełny , ale przecież hałasy przenikają także przez okna, drzwi itp.

Wełna jest niepalna, to prawda, ale w kontakcie z ogniem topią się zawarte w wełnie lepiszcza, a poza tym i tak mamy w domach mnóstwo innych palnych materiałów, więc ta zaleta też sie jakoś rozmywa.

A ponadto wełna jest cięższa, droższa w zakupie i montażu.

I bądź ty człowieku mądry!? :o :D

Bo wychodzi z tego, że warto kupić styropian, ale dobrej jakości, sezonowany, tylko że potem część różniastych fachowców i niby fachowców powie Ci , że będziesz mieszkać w termosie.No i komu tu wierzyć???W prasie albo same reklamy, jak podana powyżej przez kogoś reklama rockwool, a rzeczowej oceny się nie doczekamy, bo nie znajdzie sie komercyjne pismo budowlane, które sie na taką opinię zdecyduje.

A może sie mylę?

Może podacie jakieś linki do poczytania, zeby sobie każdy mógł sam wyciągnąc wnioski, bez stwierdzeń typu "co tanie, to g.... warte).

Ja sobie zażyczyłam w projekcie konstrukcyjnym wełnę, właśnie po tych opiniach o domu - termosie, ponadto mam klinkier, ale też mam watpliwości.

ja tez gratuluję, tyle, ze też stoję przed wyborem docieplenia ściany z bk 600 i tak samo poszukuję odpowiedzi na temat: wełna czy styropian? dajcie konkrety bez reklamy

Honorata - dla mnie argumentem byla cena ... nie znalazlem nic co by mnie nastawila az tak bardzo za welna zebym chcial za to zaplacic ...

a juz na pewno nie oddychanie sciany ktore jest - w moim odczuciu - po prostu smieszne ...

moze ewentualnie akustyka lepsza ...

pozdrawiam