Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

we?na czy styropian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

myszy nie lubią styropianu, ale mogą w nim powygryzać norki i kanały, niszcząc izolację - zdarza się to na pewno marginalnie rzadko

Wełna izoluje lepiej od hałasów, ale nie tylko przez ściany ów hałas przenika.Poza tym czy ktoś buduje dom przy hałaśliwym sąsiedztwie ?

To raczej ważne dla innych obiektów.

Ale np. wełna jest niezastąpiona do ocieplania domów drewnianych i lepsza do ocieplania domów w technologii betonu komórkowego, który chłonie dużo wody.Przy izolacji wełną wilgoć technologiczna jest szybciej usuwana.Jeżeli mamy czas dobrze wysuszyć mury, nie ma sensu przepłacać.

wada styropianu - żółknie i niszczeje pod wpływem promieni UV, ale z kolei na styropian jest większy wybór tynków, więcej kolorów.

I welna i styropian ma swoje zalety i wady. Nie mozna powiedziec ze cos jest lepsze od rugiego , bo dla jednego bedzie lepszy styrop. a dla drugiego welna.

Oba te materialy nadaja sie do docieplenia domu i oba sie sprawdzaja.

Wybor jest indywidualny, zalezy na co kto zwraca uwage.

Co bysmy nie wybrali bedzie ok :p

pozdrawiam

wada styropianu - żółknie i niszczeje pod wpływem promieni UV, ale z kolei na styropian jest większy wybór tynków, więcej kolorów.

Zgadzam sie, zwlaszcza gdy ktos zamiast tynku przykryje izolacje plytami z plexi, a jak nie wie gdzie kupic takie plyty to niech

zapyta sie producenta solarium.

• 2 weeks później...

A ja , jako stały ( niestety rok po budowie ciągle wydaję jeszcze kaskę na głupoty) klient Leroy Merlin na warszawskim Ursusie zauważyłem pozytywna przemianę . Rok temu wszstkie powstające bloki w tamtej okolicy byly ocieplane styropianem. Obecnie budowane trzy - już wełną.

Ciekawe co się budowlańcom stało ? Kupili wełnę taniej od styropianu?

• 2 weeks później...

Zgadzam się z Kasztanką. W nasze ścianie 3W jest wełna a dla porównania powiem, że płyty wełny 10 cm grubości kosztowały ok. 10,5 zł/m kw. zaś najtańszy styropian 13,99 zł/m kw. Poza tym ocieplenie muru i wymurowanie trzeciej warstwy zajęło 6 ludziom 2 dni. Ściana wygląda super, pewnie ja kiedyś otynkujemy, ale narazie nie musimy sie spieszyć, bo wełna jest zabezpieczona i tynk potrzebny może być tylko ze wzgledów estetycznych.

Pozdrawiam B

Zgadzam się z Kasztanką. W nasze ścianie 3W jest wełna a dla porównania powiem, że płyty wełny 10 cm grubości kosztowały ok. 10,5 zł/m kw. zaś najtańszy styropian 13,99 zł/m kw. Poza tym ocieplenie muru i wymurowanie trzeciej warstwy zajęło 6 ludziom 2 dni. Ściana wygląda super, pewnie ja kiedyś otynkujemy, ale narazie nie musimy sie spieszyć, bo wełna jest zabezpieczona i tynk potrzebny może być tylko ze wzgledów estetycznych.

Pozdrawiam B

Pozdrawiam B

Cóż nie łatwo podejmowac decyzje budowlane

Dla mnie ważna jest cena, trwałość materiału, łatwość wykonania

Wiec chyba będzie styropian - choc bardziej jestem przekonany do wełny

Więc jak widzicie sam do końca nie wiem

ja własnie stoje przed wyborem ocieplenia poddasza system dachowy thermomur kształtki styropianowe TH7i metr ocieplenia tego systemu zwalił mnie z nóg w innym poscie szukam odpowiedzi o koszt całkowity ocieplenia poddasza wełną na 1 metr kw?

Poczucie humoru masz na poziomie lutownicy?

Jeśli o Ciebie chodzi, to tak. I przy okazji: "dlaczego" pisze się razem, a nie osobno (patrz swoje posty)! I Ty wszystkich pouczasz? ŻENADA

Chłopaki, przestańcie się kłócić.. Sergiej, napisz proszę jak z tą wilgocią - gdzie wsiąka i co z rosą. Zdenek, nie czepiaj się - literówki sie zdarzają.

Wybrałam styropian, ale mam wrażenie że w domku jest trochę duszno, zwłaszcza latem. Teraz super, grzania nie włączaliśmy jeszcze(podgrzewamy kominkiem z wkładem). Pozdrawiam

• 2 weeks później...

ktoś wcześniej trafnie powiedział, że oddycha cały organizm. Spróbujcie wejść do worka foliowego i posiedzieć tak godzinkę zostawiając sobie oczywiście nawet całą głowę na wierzchu. Jasne, że wełna to nie GoreTex i nie wypoci od razu wilgoci z wewn. ale myślę sobie, że styropian to taki płaszcz foliowy. Na pewno jest lepszy przy fundamentach, tarasach itp., ale już przy ścianach z silikatów bardziej sensowna wydaje się być wełna.

A parametry zarówno przepuszczalności wilgoci i hałasu - jasne, że to wszystko to mikrowartości, ale ich suma przekłada się na mikroklimat wnętrza. Jeśli nie zmarnujemy ich właściwości np. malując ściany farbą akrylową lub tynkując takowym tynkiem i dołożymy inne logiczne rozwiązania nie przekraczając jednocześnie progu rentowności inwestycji, to różnica ceny między wełną a styropianem jest niezbyt istotna. Znaczące różnice cenowe zaczną się przy podłogach, dachach itd.

Ponieważ nikt nie przedstawił istotnego argumentu przeciw wełnie, ja wezmę wełnę i już, bo czegoś muszę się trzymać.

• 4 weeks później...
Styropian jest dla mnie bardziej przewidywalny. Wiem jaki ma wsp. przenikania w temp. -20C czy + 20C, przy wilgotności 10 % i przy 100%. Natomiast co z wełną? Jaki jest k dla -2C a jaki dla -20C, a jaki przy wilgotności 60 % i temp. +2%. To dla mnie niewiadoma. Producenci podają dane dla warunków idealnych, a nie wtedy gdy w wełnie wystąpi punkt rosy i zamarzną kropelki rosy, gdy będziemy mieli mieszankę wełny, powietrza, pary wodenj, lodu.

• 1 year później...