Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

we?na czy styropian

Recommended Posts

geno i jezier- chlopaki, no wiec powalaja mnie wasze teksty, przyznaje ze jako zawodowy erektor i amator znajdujacy podniete w budowaniu nie mam az takiej wiedzy aby dalej sie wypowiadac- wiec nie ciagne smugi . prosze tylko mi wyjasnic te dyfuzyjnosc wg mniemcow? to co ma najlepsza dyfuzyjność? sciana z silki 24 z welna 15 cm, czy sciana z silki 24 z styro 12 cm? co jest cieplejsze ? co z akustyką? na obu scianach tynk 1,5mm baranek.

no i moj eksperyment- otoz po uwaznej lekturze tegoz forum, po czytaniu tych wszystkich watkow, opinii , obelg i epitetów/ ktorych czasami padam ofiarą/ podtrzymuje swoja propozycję - eksperyment z psem ekspertem jest jak njabradziej obiektywnym dowodem. ps, tu nie chodzi o pazerstwo- ja dam za darmo dzialke, wpisowe 100 zeta? to dużo dla was koledzy? pies ekspert rozsadzi, chyba dla tegoz warto otworzyc portfele?????? :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

geno i jezier- chlopaki, no wiec powalaja mnie wasze teksty, przyznaje ze jako zawodowy erektor i amator znajdujacy podniete w budowaniu nie mam az takiej wiedzy aby dalej sie wypowiadac- wiec nie ciagne smugi . prosze tylko mi wyjasnic te dyfuzyjnosc wg mniemcow? to co ma najlepsza dyfuzyjność? sciana z silki 24 z welna 15 cm, czy sciana z silki 24 z styro 12 cm? co jest cieplejsze ? co z akustyką? na obu scianach tynk 1,5mm baranek.

no i moj eksperyment- otoz po uwaznej lekturze tegoz forum, po czytaniu tych wszystkich watkow, opinii , obelg i epitetów/ ktorych czasami padam ofiarą/ podtrzymuje swoja propozycję - eksperyment z psem ekspertem jest jak njabradziej obiektywnym dowodem. ps, tu nie chodzi o pazerstwo- ja dam za darmo dzialke, wpisowe 100 zeta? to dużo dla was koledzy? pies ekspert rozsadzi, chyba dla tegoz warto otworzyc portfele?????? :lol: :lol: :lol:

Jak łajka poleciałą w kosmos to mnie jeszcze na świecie nie było więc nie będe sę bawił w radzieckie eksperymenty - jeśli nie rozumiesz prostych zależności to trudno - ja zadatków na nauczyciela nie mam - możesz sobie wierzyć w co tylko chcesz - niektórzy do tej pory wierzą w potegę Stalina :-?

Jak łajka poleciałą w kosmos to mnie jeszcze na świecie nie było więc nie będe sę bawił w radzieckie eksperymenty - jeśli nie rozumiesz prostych zależności to trudno - ja zadatków na nauczyciela nie mam - możesz sobie wierzyć w co tylko chcesz - niektórzy do tej pory wierzą w potegę Stalina :-?

ja wogole nie poruszam kwestii wiary, geno - prosze odpowiedz na ww. kwestie :lol:

To co ma najlepsza dyfuzyjność? sciana z silki 24 z welna 15 cm, czy sciana z silki 24 z styro 12 cm? co jest cieplejsze ? co z akustyką? na obu scianach tynk 1,5mm baranek.

A najlepsza dyfuzyjność to jaka? Mniejsza czy może większa. Ja bym ten element pomijał przy wyborze rodzaju ścian jako nieistotny.

Jeśli dasz 3 cm materiału izolacyjnego wiecej (o takim samym współczynniku przenikania) to ściana będzie "cieplejsza". Ale jeśli zastosujesz drogą wełnę a zaoszczędzisz na tynku to ta wełna może nasiąkać wodą i stracić część swoich właściwości izolacyjnych. Styropian jest bezpieczniejszy nie zawilgotnieje przez zły dobór tynku zewnętrznego.

Z akustyką jest tak, że jak masz w ścianie okna to od nich zależy poziom hałasu w pomieszczeniu. Jak okien nie masz to decydujące znaczenie ma ciężar warstwy konstrukcyjnej.

Wielu ludzi stosuje wełnę plus np. klinkier na zewnątrz, porotherm wewnątrz, silka wew. i na zewnątrz - w takich przypadkach dyfuzyjność wełny nie będzie jej atutem.

Teraz jeśli chodzi o:

"sciana z silki 24 z welna 15 cm, czy sciana z silki 24 z styro 12 cm? co jest cieplejsze ? co z akustyką? na obu scianach tynk 1,5mm baranek"

- cieplejsze - bardzo zbliżone parametry (może nawet z minimalną korzyścią dla styropianu) w sumie bez znaczenia (chyba,że wełna jest zawilgocona)

- akustyka - na korzyść wełny pod względem "liczbowym" w praktyce raczej nie odczuwalna różnica dla człowieka ze względu na parametry tłumienia samej silki

- nie wiem jakie baranek ma znaczenie

akustyka - na korzyść wełny pod względem "liczbowym" w praktyce raczej nie odczuwalna różnica dla człowieka ze względu na parametry tłumienia samej silki

A właściciel tego forum ostatnio doniósł na swoich łamach że styropian i wełna lamelowa rezonuje. A ja chciałam właśnie lamelową.

To w końcu ma to znaczenie jakiekolwiek jaką kurtkę ma dom czy nie?

akustyka - na korzyść wełny pod względem "liczbowym" w praktyce raczej nie odczuwalna różnica dla człowieka ze względu na parametry tłumienia samej silki

A właściciel tego forum ostatnio doniósł na swoich łamach że styropian i wełna lamelowa rezonuje. A ja chciałam właśnie lamelową.

To w końcu ma to znaczenie jakiekolwiek jaką kurtkę ma dom czy nie?

Zależy od warunków jak i od tego jakie są zastosowane warstwy i w jakiej kolejności - choć w dmoach jednorodzinnych ogólnie zalety wełny można przyjąć za marginalne.

wychodzi na to ze wygrywa styro bo tanszy.

czyzbym padl ofira specow od marketingu ??????

Po części 8)

ponawiam pomysl eksperymentu z psem. 8)

Pierwsza rzecz- tego typu eksperymenty bawiły mnie niezmierne w podstawówce , druga , nie wykryłem dotyczas u siebie choroby psychicznej ani zdolności w stylu dr. Dollitle'a aby jakieś zwierze opowiedziało mi odczucia co do własnego M - jedynie w wigilę mnie się tego typu sprawy zdarzają :wink: