_gangrena_ 12.02.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Przy okazji dyskusji na temat pieca na pellet http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214972 użytkownik Puławiak dosyć ciekawie nazwał kominki z płaszczem urządzeniami do utylizacji opału.Ponieważ w tym roku chcę zainstalować kominek i zastanawiam się nad jego typem proszę o odniesienie się do poniższego. Zaznaczam, że czytałem wiele tematów na tym forum, i raczej spotkałem się z pozytywnymi opiniami. Podstawowym źródłem ciepła jest u mnie piec na pellet. Ogrzewanie w całym domu mam podłogowe, plus grzejniki drabinkowe w łazienkach. Dodatkowo myślę o kolejnym małym grzejniku w pokoju dziecka na górze. Podłoga na dole wyregulowana jest na temperaturę zasilania około 36 stopni, temperatura na górze około 30 stopni. Zmienny jest czas grzania, przy obecnej pogodzie podłoga nagrzewana jest około 2x4h dziennie, co zapewnia nam 22 stopni na dole, i około 20 na górze.Ciepła woda użytkowa (zbiornik 200 litrów, obecnie 42 stopnie) potrzebna jest dwa razy dzienie - rano i wieczorem, wtedy załączana jest też cyrkulacja. Reszta dnia nie jest istotna, przeważnie spada do 30-35 stopni. Ponieważ kominek jest elementem, który i tak będziemy mieć, pomyślałem aby wykorzystać to ciepło do ogrzania CWU i rozgrzania podłogi. Mój kocioł może pracować jako "zapasowy". W obecnej instalacji mam też sprzęgło hydrauliczne i przygotowane już wejście pod kominek. Temat sterowania mam rozeznany. Kominek pracowałby 2-3 razy w tygodniu, popołudniem. Moc jaką potrzebuję to 8-12 kW. Pytania:1. Czy moja instalacja odbierze wyprodukowane ciepło w czasie 2-4h pracy kominka (po rozgrzaniu podłogi można zawsze nadmiar ciepła wpompować do CWU). Co w razie czego zrobić z nadmiarem?2. Jak trwałe są takie kominki - po jakim czasie trzeba wymieniać płaszcz lub cały kominek.3. Puławiak - dlaczego tak właśnie nazwałeś te kominki? Jaka jest Twoja opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.02.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Punkt 2 :Zależnie od :- zastosowanej stali - konstrukcji całego wkładu - pracy w systemie c.o. otwartym lub zamkniętym - prawidłowej eksploatacji Punkt 1 .Dobierz odpowiednio moc wkładu .Oferowane przez nas wkłady Romotop mają moc regulowana od 3kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_gangrena_ 12.02.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Ad 1. Dzięki, przyjrzę się rozwiązaniom.Ad 2. Dla mojego układu i częstotliwości użytkowania (powiedzmy 50-70 rozpaleń w roku, każdorazowo 2-4h) jaka jest żywotność? Dodam, że mam piec na pellet RED Compact, on pracuje w systemie zamkniętym. Możliwe jest wpięcie bezpośrednio w układ do sprzęgła, bądź przez wymiennik - to jest do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 12.02.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 A masz przekrój tego Romotop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 13.02.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Swój eksploatuję już 12 sezonów, spalałem ok 6mp/rok dębiny, w poprzednim sezonie tylko 2 w tym będzie podobnie. Ilość dostarczonego ciepła mniej zależy od czasu za to bardziej od ilości drewna. Mój kominek jest z tanim marketowym wkładem, jestem z niego zadowolony, po kilku latach nauki palenia wkład drewna pali się długo i z dużą sprawnością a ciepło z pw wykorzystuję do podłogówki i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 A masz przekrój tego Romotop ? Napisz na [email protected] wyślemy rysunki . Chcesz zobaczyć jak taki wkład wygląda przyjedź do nas, w tygodniu ekspozycja czynna w godzinach 09,30-17,30 , pracujemy także w soboty 10,00-14,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 13.02.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 rysunki widziałem przekrój kominka mnie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.02.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Darek pokaż te rysunki. Warto. Mam do opinii Puławiaka takie samo zaufanie, jak do techniki wodnej z południa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts