MichAelis 12.02.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Kupiłem działkę od gminy w przetargu. Pieniądze zostały zapłacone, akt notarialny podpisany. "Problem" pojawił się kiedy doszło do przekazania nieruchomości. Okazało się, że po wyznaczeniu granic przez geodetę płot sąsiada znajduje się w moich granicach działki tj przesunięty na oko jakieś 20cm. Dzialka nie jest duża 700 m2. Wcześniej w protokole przetargu nie było żadnych zapisów na ten temat.Dużo wątków przeczytałem i generalnie wnioski są dogadanie się albo droga sądowa. To 20 cm różnicy mi większej nie robi przytule swój płot i mam z głowy. Problem mam z tym, że wybrany projekt jest niemal na styk. Wiem, że granic nie liczy się od płotu, ale naczytałem się o zasiedzeniu. I co zrobie jak postawie dom i okaze się ze to 20 cm jest juz sąsiada? (po domu i plocie widac ze 20 lat minelo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 ... przytule swój płot i mam z głowy. Problem mam z tym, że wybrany projekt jest niemal na styk. Wiem, że granic nie liczy się od płotu, ale naczytałem się o zasiedzeniu. I co zrobie jak postawie dom i okaze się ze to 20 cm jest juz sąsiada? (po domu i plocie widac ze 20 lat minelo). Idz do sąsiada i spytaj co z tym zrobi? może okazać się ze ogrodzenie powróci do dawnych granic, a sąsiad Ci jeszcze zwróci 50% za to co postawisz. Czy nie można się dogadać z sąsiadem a nie pisać coś takiego na forum? Skoro piszesz, że ogrodzenie ma 20 lat może i sąsiad chce je wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichAelis 12.02.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Ale co ja takiego napisalem? Sie chętnie dogadam. Bardziej chodzi mi o to jak on nie bedzie chciał sie dogadac i zgodnie z prawem będę mial mniejsza działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Ale co ja takiego napisalem? Sie chętnie dogadam. Bardziej chodzi mi o to jak on nie bedzie chciał sie dogadac i zgodnie z prawem będę mial mniejsza działkę. Ale Ty o tym nie wiesz!czy będzie chciał czy nie. Przecież jesteś na prawie - jeśli nie będzie chciał każesz mu przestawić w ciągu np 2 tygodni, ponadto możesz zgłosić sprawę do gminy, że nabyłeś działkę z wadą prawną o której nie było mowy w przetargu i żądać odszkodowania, możesz również nakazać gminie o uregulowanie aktu prawnego skoro nie sprawdziła i zweryfikowała stanu działki przed ogłoszeniem oferty przetargowej .....jest tak wiele rozwiązań i możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.02.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Efekt takich rozważań jest taki, że jak jeszcze pomyślisz z miesiąc to wpadniesz do sąsiada z siekierą, zgwałcisz żonę, córkę weźmiesz w jasyr a chałupę mu spalisz "bo sie cham na pewno nie zgodzi".Najpierw pogadaj.A potem szukaj rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 19.02.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Kiedyś takie pomyłki to nie była rzadkość, byli tacy co mieli o metr przesunięte . Pamiętaj sąsiad jest jak skarb lepiej z nim żyć dobrze. Skoro jesteś zdecydowany na budowę swojego ogrodzenia to idź do niego powiedz że ogrodzenie jest przesunięte o 20cm i że wybudujesz nowe (pisałeś że i tak chcesz), wtedy macie nowy wspólny płot i sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.03.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 MichAelistak jak napisałeś : " granic nie liczy się od płotu " ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts