Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka i płot sąsiada

MichAelis

Recommended Posts

Kupiłem działkę od gminy w przetargu. Pieniądze zostały zapłacone, akt notarialny podpisany. "Problem" pojawił się kiedy doszło do przekazania nieruchomości. Okazało się, że po wyznaczeniu granic przez geodetę płot sąsiada znajduje się w moich granicach działki tj przesunięty na oko jakieś 20cm. Dzialka nie jest duża 700 m2. Wcześniej w protokole przetargu nie było żadnych zapisów na ten temat.

Dużo wątków przeczytałem i generalnie wnioski są dogadanie się albo droga sądowa. To 20 cm różnicy mi większej nie robi przytule swój płot i mam z głowy. Problem mam z tym, że wybrany projekt jest niemal na styk. Wiem, że granic nie liczy się od płotu, ale naczytałem się o zasiedzeniu. I co zrobie jak postawie dom i okaze się ze to 20 cm jest juz sąsiada? (po domu i plocie widac ze 20 lat minelo).

... przytule swój płot i mam z głowy. Problem mam z tym, że wybrany projekt jest niemal na styk. Wiem, że granic nie liczy się od płotu, ale naczytałem się o zasiedzeniu. I co zrobie jak postawie dom i okaze się ze to 20 cm jest juz sąsiada? (po domu i plocie widac ze 20 lat minelo).

Idz do sąsiada i spytaj co z tym zrobi? może okazać się ze ogrodzenie powróci do dawnych granic, a sąsiad Ci jeszcze zwróci 50% za to co postawisz.

Czy nie można się dogadać z sąsiadem a nie pisać coś takiego na forum?

Skoro piszesz, że ogrodzenie ma 20 lat może i sąsiad chce je wymienić?

Ale co ja takiego napisalem? Sie chętnie dogadam. Bardziej chodzi mi o to jak on nie bedzie chciał sie dogadac i zgodnie z prawem będę mial mniejsza działkę.

Ale Ty o tym nie wiesz!czy będzie chciał czy nie.

Przecież jesteś na prawie - jeśli nie będzie chciał każesz mu przestawić w ciągu np 2 tygodni, ponadto możesz zgłosić sprawę do gminy, że nabyłeś działkę z wadą prawną o której nie było mowy w przetargu i żądać odszkodowania, możesz również nakazać gminie o uregulowanie aktu prawnego skoro nie sprawdziła i zweryfikowała stanu działki przed ogłoszeniem oferty przetargowej .....jest tak wiele rozwiązań i możliwości.

Efekt takich rozważań jest taki, że jak jeszcze pomyślisz z miesiąc to wpadniesz do sąsiada z siekierą, zgwałcisz żonę, córkę weźmiesz w jasyr a chałupę mu spalisz "bo sie cham na pewno nie zgodzi".

Najpierw pogadaj.A potem szukaj rozwiązań.

Kiedyś takie pomyłki to nie była rzadkość, byli tacy co mieli o metr przesunięte :). Pamiętaj sąsiad jest jak skarb lepiej z nim żyć dobrze. Skoro jesteś zdecydowany na budowę swojego ogrodzenia to idź do niego powiedz że ogrodzenie jest przesunięte o 20cm i że wybudujesz nowe (pisałeś że i tak chcesz), wtedy macie nowy wspólny płot i sprawa załatwiona.

• 2 weeks później...