Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - czy potrzebne pozwolenie na budowę?

inż. Mamoń

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar budować dom jednorodzinny z wbudowanym (a może przybudowanym garażem). Poddasze nad garażem niby nieużytkowe, ale strop nad garażem ma być wykonany. Czy jeżeli będę chciał w przyszłości adaptować poddasze (w praktyce tylko wstawić okna połaciowe) to będę musiał mieć pozwolenie na budowę?

Wszystkie kombinacje biorą się z tego, że w decyzji o warunkach zabudowy mam wpisany garaż dobudowany jako jednokondygnacyjny, albo garaż wbudowany (tu nie podaje się ograniczenia kondygnacji).

Z kolei nie mogę udawać, że garaż jest wbudowany bo dach budynku ma być dwuspadowy symetryczny, a wtedy niestety byłby inny .... :(

Dzięki z góry za pomoc !!!!

Na wstawienie okien polaciowych - bedziesz potrzebowal pozwolenia na budowe - ale tak miedzy nami - ja mam zamiar to zrobic bez pozwolenia -

zalezy jakich masz sasiadow - jak wredni i cie podkabluja to kicha.

Ale w nowym prawie budowlanym jest tak - jezeli nawet wybudujesz np. dom bez pozwolenia ale zgodnie z obowiazujacym planem zagosp. przestrz. no nie kaza ci go rozebrac tylko dowala ci kary :)

• 2 weeks później...
Na wstawienie okien polaciowych - bedziesz potrzebowal pozwolenia na budowe - ale tak miedzy nami - ja mam zamiar to zrobic bez pozwolenia -

Ale w nowym prawie budowlanym jest tak - jezeli nawet wybudujesz np. dom bez pozwolenia ale zgodnie z obowiazujacym planem zagosp. przestrz. no nie kaza ci go rozebrac tylko dowala ci kary :)

Dzięki za odpowiedź, ale jednak z czego wynika, że wstawienie okien połaciowych wymaga pozwolenia na budowę??? W prawie budowlanym trudno znaleźć taki zapis ..

Dzięki za odpowiedź, ale jednak z czego wynika, że wstawienie okien połaciowych wymaga pozwolenia na budowę??? W prawie budowlanym trudno znaleźć taki zapis ..

Wynika z tego ze sa to zmiany konstrukcyjne w elewacji. Takie zmiany wymagaja tez projektu i kierownika budowy - co jesli wstawisz za male nadproza nad oknami i sciana ci peknie?

Ja mam ten sam problem , teraz chce nieuzytkowe poddasze ale w przyszlosci moze cos tam zrobie.

Moja projektantka poradzila aby okna ujac juz w projekcie teraz, a poprostu nie zrobic.Jesli teraz ujme w projekcie to pozwolenie obejmie wszystko i w przyszlosci bedzie bez problemu.

Ale ja zostwiam jak jest - nieuzytkowe bez okien.

W przyszlosci zrobie sobie na "lewo" :D

• 4 weeks później...

Witam,

podnosze watek, bo mam problem okienny.

2-poziomowe mieszkanie w budynku kilkumieszkaniowym.

Chcemy wstawic 2 dodatkowe okna polaciowe (2 juz sa), zeby doswietlic

2 poziom mieszkania. Okna oczywiscie podobne (troche wezsze, bo odstep krokwi jest mniejszy).

No i jak to zrobic:

A) bez formalnosci

B) tylko zgloszenie do Powiatowego Inspektora Nadzoru (14 dni na odpowiedz :) ?)

C) zgloszenie do Wydz. Architektury (1+X miesiecy :lol: )

D) pozwolenie na budowe (2+X miesiacy :lol: :lol: )

C) i D) to koszmar i do tego moim zdaniem zbedny,

B) wydaje sie 'logiczne',

A) hmm...

Przewertowalem prawo budowlane i nie wynika tam jednoznacznie, ze trzeba pozwolenie na budowe. Jest za to art.36a ust 5, ktory mowi o istotnych odstepstwach od projektu. Z niego wynika, wg mnie, ze dodatkowe okna polaciowe w dachu sie nie lapia, bo:

- nie sa w elewacji (tylko w polaci dachowej) - czy naciagam interpretacje?

- nie zmieniaja geometrii dachu w sensie opisanym w ustawie

'(kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych)'

Na podstawie art 36a ust 4, Powiatowy Inspektor Nadzoru jest wladny okreslic, ze odstepstwa sa nieistotne i nie wymagaja pozwolenia na budowe, jesli nie wyczeruja art.36a ust 5.

Mam zgode wspolwlasciwieli, architekta i bede mial opinie konstruktora

Czy ktos cos takiego przerabial 'na zywo' ostatnio i moze cos poradzic? Na razie slyszalem kazda wersje od A) do D), ale nie od takich, co tak robili, tylko 'co by tak zrobili'. Wydzial Architektury mowi, ze D). Do Inspektora Nadzoru jeszcze nie uderzalem.

dzieki

Gorath

Wynika z tego ze sa to zmiany konstrukcyjne w elewacji. Takie zmiany wymagaja tez projektu i kierownika budowy - co jesli wstawisz za male nadproza nad oknami i sciana ci peknie?

na okna polaciowe nie trzeba miec pozwolenia na budowe wystarczy zgloszenie

Ja mam ten sam problem , teraz chce nieuzytkowe poddasze ale w przyszlosci moze cos tam zrobie.

Moja projektantka poradzila aby okna ujac juz w projekcie teraz, a poprostu nie zrobic.Jesli teraz ujme w projekcie to pozwolenie obejmie wszystko i w przyszlosci bedzie bez problemu.

Ale ja zostwiam jak jest - nieuzytkowe bez okien.

W przyszlosci zrobie sobie na "lewo" :D