ptasznik 13.02.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Moje pytanie dotyczy wkładu kominowego. Mam piec centralnego ogrzewania 0,8kw podłączony do wspólnego komina o wymiarach 50 x 50 cm. Do komina podłączonych jest ok.5 pieców w całym pionie . Administracja wymaga abym zamontował wkład kominowy. Czy faktycznie muszę montować taki wkład czy nie będzie to zakłucało ciągu w kominie. Czy mogę zamiast montować wkład wymienić pięc na taki z płaszczem wodnym i fajerwerki na górze bo podobno taki pięc nie wymaga żadnych wkładów. Piec taki dostępny jest w castoramie za ok.1000 zł. Komin o którym mowa jest szczelny i ma dobry ciąg znajduje się w starej kamienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.02.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 przypuszczam że wklad wymagają dlatego że kilku użytkownikow jest podlączonych pod jeden komin a nie ze względu na samo urządzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Zasadniczo jest napisane że jedno palenisko = 1 komin .Kominy zbiorcze stosowano KIEDYŚ jak podłączane kilka pieców kaflowych .Dlaczego było to możliwe ? Ponieważ w piecu kaflowym nawet gdy się skończyło palić, przy codziennym paleniu, było jeszcze tyle ciepła że gazy spalinowe nie mogły dostać się do pomieszczenia .W przypadku opisanego przez Ciebie paleniska takiej gwarancji nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptasznik 15.02.2015 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Wszystko by było ok tylko dlaczego inni nie muszą instalować wkładu nie mając pieców kaflowych tylko np kominki i dlaczego cały czas jest mowa tylko o piecu a nie o kominie. A jak to się ma do tego pieca o którym pisałem czy jest ktoś w stanie mi to potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.02.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 To nie jest problem, który można rozwiązać pogaduszkami na forum. Radzę zwrócić się do kominiarza, najlepiej renomowanego mistrza kominiarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts