buzzer11 13.02.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 witam, mam piec Krzaczek SKP 3d 18KW, sterownik tech st-480 (bez PID)Aktualne ustawienia pieca to: ustawiona temperatura CO - 62 st.czas podawania - 8spauza - 48ssiła nadmuchu 23% (klapka wentylatora odsłonięta na max)natomiast w podtrzymaniu mam takie parametry: czas podawania 3s a pauza 8 minprzedmuch 20s co bodajże 3-4min. zawór 3D na zasilaniu - ustawiony na 4, na grzejnikach termostaty Palę ekogroszkiem pieklorz. problem z jakim się borykam to sadze tj wydaje mi się że jest ich więcej.Problem pojawił się jak uszczelniłem deflektor. Musiałem tym samym zmniejszyć siłę nadmuchu. Wcześniej tj przed uszczelnieniem nadmuch miałem na 100% i sadzy było mniej ale eko się nie dopalał z jednej strony.Teraz wszystko się ładnie pali ale sadzy jest zauważalnie więcej niż poprzednio. Prosiłbym o jakieś sugestie korekcji sterownika z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 13.02.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Mysle ze jesli jest to 'sucha' sadza, a dokladnie pył to nie masz czym sie martwic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 13.02.2015 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Mysle ze jesli jest to 'sucha' sadza, a dokladnie pył to nie masz czym sie martwic... ta "moja" sadza na pewno się nie klei, fakt jest to pył. na ruszcie wodym od dołu tj od strony paleniska trochę bardziej się to zbija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.02.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 zmień ustawienia podtrzymania- niepotrzebnie tak często dmuchasz- wystarczy dmuchnąć przez 10-20 sek co 20 minut i do tego dopasować czas podania i przerwę podawania w podtrzymaniu aby nie przewęglić palnika.ile czasu kocioł pracuje a ile jest w podtrzymaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.02.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 ta "moja" sadza na pewno się nie klei, fakt jest to pył. na ruszcie wodym od dołu tj od strony paleniska trochę bardziej się to zbija. Sadzę produkuje ruszt wodny bo do tego jest wprost stworzony, spróbowałbym dać zamiast deflektora jakiś jego większy odpowiednik np. starą tarczę hamulcową o dużej średnicy - takiej, żeby ledwo się mieściła - wtedy masz szansę, że większość węglowodorów które nie zdążyły się spalić na palniku i są unoszone przez spaliny dopali się na nim zanim oklei zimny ruszt wodny i wymiennik ponad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.02.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 zmień ustawienia podtrzymania- niepotrzebnie tak często dmuchasz- wystarczy dmuchnąć przez 10-20 sek co 20 minut i do tego dopasować czas podania i przerwę podawania w podtrzymaniu aby nie przewęglić palnika. ile czasu kocioł pracuje a ile jest w podtrzymaniu? Popieram - spróbowałbym nawet dać 40 lub 60 minut bo przy Pieklorzu tyle powinno wystarczyć, żeby kocioł nie wygasał. Dodam do tego, żeby przedmuch dać co taki sam okres czasu co pracę podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 14.02.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 ile czasu kocioł pracuje a ile jest w podtrzymaniu? Panowie dziękuję za odpowiedź i pomoc. Po waszych sugestiach ustawiłem takie wartości: Podawanie 9s Przerwa podawana 50s Wentylator 23% (przesłona otwarta na max). Podtrzymanie: - czas pracy podtrzymania 10s - czas przerwy podtrzymania 17min Wentylator w podtrzymaniu: - czas pracy 23s - czas przerwy 17min Jestem w fazie testów. Jak narazie tj od 3h wszystko chodzi ładnie. Jutro rano zobaczę jak będzie w piecu i dam znać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.02.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 miałeś 8/48/23% a zrobiłeś 9/50/23%czyli zwiększyłeś ilość opału i pozostawiłeś moc nadmuchu- zakładam większą produkcję sadzy niż do tej pory.powinieneś zrobić 8/55/23% i obserwować spieki czy występują i czy są duże i twarde- jesli nie to jeszcze delikatnie wydłużyć przerwę podawania podtrzymanie też zrób jak pisze SUSPENSER na początek przerwa 30-40 minut, podawanie 10sek i przedmuch w podtrzymanu przez 10sek co 30-40 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 15.02.2015 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Popieram - spróbowałbym nawet dać 40 lub 60 minut bo przy Pieklorzu tyle powinno wystarczyć, żeby kocioł nie wygasał. Dodam do tego, żeby przedmuch dać co taki sam okres czasu co pracę podajnika. Jak ustawie mu podtrzymanie co 40 lub 60min to wogóle nie będzie tego podtrzymania bo piec co ok 15-20min wchodzi w tryb praca żeby osiągnąć zadaną temperaturę. Chyba że ja coś pokręciłem tj nie rozumiem jak działa podtrzymanie. jeśli tak to proszę o sprostowanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.02.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 to nie szkodzi - ten węgiel długo nie gasnie- chodzi o to abys nie dmuchał i podawał w podtrzymaniu bez potrzeby bo to jest również generowanie sadzy. jak ustawisz na 40 minut a kocioł stoi 20 to nie będzie zbędnych przedmuchów i produkcji sadzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 16.02.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 to nie szkodzi - ten węgiel długo nie gasnie- chodzi o to abys nie dmuchał i podawał w podtrzymaniu bez potrzeby bo to jest również generowanie sadzy. jak ustawisz na 40 minut a kocioł stoi 20 to nie będzie zbędnych przedmuchów i produkcji sadzy Jestem w fazie testów tego ustawienia Dam znać za kilka dni jak się sprawa ma. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 20.03.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Sadzę produkuje ruszt wodny bo do tego jest wprost stworzony, spróbowałbym dać zamiast deflektora jakiś jego większy odpowiednik np. starą tarczę hamulcową o dużej średnicy - takiej, żeby ledwo się mieściła - wtedy masz szansę, że większość węglowodorów które nie zdążyły się spalić na palniku i są unoszone przez spaliny dopali się na nim zanim oklei zimny ruszt wodny i wymiennik ponad nim. Mam kocioł Witkowski 19 kW z rusztem wodnym. Kocioł u mnie pracuje 3 sezon. W tym roku próbowałem różnych ustawień spalanie grupowe, dwustan, praca ciągła, ale sadza dalej okleja ten ruszt i dolne pułki wymiennika. Na górnych jest więcej pyłu. Czy jest możliwość aby ten ruszt po prostu wyciąć przez drzwiczki. Jeżeli tak, to jak to zrobić i ile to może kosztować i czy w ogóle będzie się to opłacać - będzie mniej sadzy. A może zmienić deflektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.03.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Możesz na próbę podwiesić zamiast deflektora poniżej rusztu wodnego dużą [najlepiej niech ledwo się zmieści, lecz nie dotyka ścianek kotła], starą tarczę hamulcową z samochodu - u mnie bardzo ładnie dopala spaliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 20.03.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Możesz na próbę podwiesić zamiast deflektora poniżej rusztu wodnego dużą [najlepiej niech ledwo się zmieści, lecz nie dotyka ścianek kotła], starą tarczę hamulcową z samochodu - u mnie bardzo ładnie dopala spaliny Ta tarcza to ma być na jakiej wysokości nad palnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.03.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Ta tarcza to ma być na jakiej wysokości nad palnikiem Około 15 cm, wypukłym do góry - jak kapelusz, tylko środkowy otwór zaślep np. blachą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.03.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 W moim byłym starym pleszewiaku, przez tarczę z Passata przełożyłem łańcuszek z oryginalnego deflektora a tarcza spierała się właśnie na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 21.03.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Około 15 cm, wypukłym do góry Czy za duzy deflektor nie podniesie znaczaco temperatury całego palnika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 21.03.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Około 15 cm, wypukłym do góry - jak kapelusz, tylko środkowy otwór zaślep np. blachą . Właśnie założyłem tarczę hamulcową wg zaleceń. Przełożyłem ją przez stary deflektor. Średnica deflektora to 18 cm zaś tarczy 27 cm odległość od palnika to 18 cm. Zobaczę jakie będą tego efekty. Ostatnie musiałem czyścić kocioł co tydzień i ruszt był cały oklejony sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 22.03.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Właśnie założyłem tarczę hamulcową wg zaleceń. Przełożyłem ją przez stary deflektor. Średnica deflektora to 18 cm zaś tarczy 27 cm odległość od palnika to 18 cm. Zobaczę jakie będą tego efekty. Ostatnie musiałem czyścić kocioł co tydzień i ruszt był cały oklejony sadzą. Dzisiejsza obserwacja to duże spieki koksowe jakby niedopalony węgiel, czy po zmianie deflektora na większy muszę zwiększyć nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.03.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Dzisiejsza obserwacja to duże spieki koksowe jakby niedopalony węgiel, czy po zmianie deflektora na większy muszę zwiększyć nadmuch. U mnie nie było takiej potrzeby. Może w podtrzymaniu się przesypuje niespalony węgiel w postaci koksu i to w nim trzeba przerwę zwiększyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts