Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem sadzy w piecu na ekogroszek

buzzer11

Recommended Posts

witam,

mam piec Krzaczek SKP 3d 18KW, sterownik tech st-480 (bez PID)

Aktualne ustawienia pieca to:

ustawiona temperatura CO - 62 st.

czas podawania - 8s

pauza - 48s

siła nadmuchu 23% (klapka wentylatora odsłonięta na max)

natomiast w podtrzymaniu mam takie parametry: czas podawania 3s a pauza 8 min

przedmuch 20s co bodajże 3-4min.

zawór 3D na zasilaniu - ustawiony na 4, na grzejnikach termostaty

Palę ekogroszkiem pieklorz.

problem z jakim się borykam to sadze tj wydaje mi się że jest ich więcej.

Problem pojawił się jak uszczelniłem deflektor. Musiałem tym samym zmniejszyć siłę nadmuchu. Wcześniej tj przed uszczelnieniem nadmuch miałem na 100% i sadzy było mniej ale eko się nie dopalał z jednej strony.

Teraz wszystko się ładnie pali ale sadzy jest zauważalnie więcej niż poprzednio.

Prosiłbym o jakieś sugestie korekcji sterownika

z góry dzięki za pomoc.

ta "moja" sadza na pewno się nie klei, fakt jest to pył. na ruszcie wodym od dołu tj od strony paleniska trochę bardziej się to zbija.

Sadzę produkuje ruszt wodny bo do tego jest wprost stworzony, spróbowałbym dać zamiast deflektora jakiś jego większy odpowiednik np. starą tarczę hamulcową o dużej średnicy - takiej, żeby ledwo się mieściła - wtedy masz szansę, że większość węglowodorów które nie zdążyły się spalić na palniku i są unoszone przez spaliny dopali się na nim zanim oklei zimny ruszt wodny i wymiennik ponad nim.

zmień ustawienia podtrzymania- niepotrzebnie tak często dmuchasz- wystarczy dmuchnąć przez 10-20 sek co 20 minut i do tego dopasować czas podania i przerwę podawania w podtrzymaniu aby nie przewęglić palnika.

ile czasu kocioł pracuje a ile jest w podtrzymaniu?

Popieram - spróbowałbym nawet dać 40 lub 60 minut bo przy Pieklorzu tyle powinno wystarczyć, żeby kocioł nie wygasał.

Dodam do tego, żeby przedmuch dać co taki sam okres czasu co pracę podajnika.

ile czasu kocioł pracuje a ile jest w podtrzymaniu?

Panowie dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Po waszych sugestiach ustawiłem takie wartości:

Podawanie 9s

Przerwa podawana 50s

Wentylator 23% (przesłona otwarta na max).

Podtrzymanie:

- czas pracy podtrzymania 10s

- czas przerwy podtrzymania 17min

Wentylator w podtrzymaniu:

- czas pracy 23s

- czas przerwy 17min

Jestem w fazie testów. Jak narazie tj od 3h wszystko chodzi ładnie. Jutro rano zobaczę jak będzie w piecu i dam znać.

pozdrawiam

miałeś 8/48/23% a zrobiłeś 9/50/23%

czyli zwiększyłeś ilość opału i pozostawiłeś moc nadmuchu- zakładam większą produkcję sadzy niż do tej pory.

powinieneś zrobić 8/55/23% i obserwować spieki czy występują i czy są duże i twarde- jesli nie to jeszcze delikatnie wydłużyć przerwę podawania

podtrzymanie też zrób jak pisze SUSPENSER na początek przerwa 30-40 minut, podawanie 10sek i przedmuch w podtrzymanu przez 10sek co 30-40 minut

Popieram - spróbowałbym nawet dać 40 lub 60 minut bo przy Pieklorzu tyle powinno wystarczyć, żeby kocioł nie wygasał.

Dodam do tego, żeby przedmuch dać co taki sam okres czasu co pracę podajnika.

Jak ustawie mu podtrzymanie co 40 lub 60min to wogóle nie będzie tego podtrzymania bo piec co ok 15-20min wchodzi w tryb praca żeby osiągnąć zadaną temperaturę. Chyba że ja coś pokręciłem tj nie rozumiem jak działa podtrzymanie.

jeśli tak to proszę o sprostowanie

pozdrawiam

to nie szkodzi - ten węgiel długo nie gasnie- chodzi o to abys nie dmuchał i podawał w podtrzymaniu bez potrzeby bo to jest również generowanie sadzy. jak ustawisz na 40 minut a kocioł stoi 20 to nie będzie zbędnych przedmuchów i produkcji sadzy

Jestem w fazie testów tego ustawienia ;)

Dam znać za kilka dni jak się sprawa ma.

pozdrawiam

• 1 month później...
Sadzę produkuje ruszt wodny bo do tego jest wprost stworzony, spróbowałbym dać zamiast deflektora jakiś jego większy odpowiednik np. starą tarczę hamulcową o dużej średnicy - takiej, żeby ledwo się mieściła - wtedy masz szansę, że większość węglowodorów które nie zdążyły się spalić na palniku i są unoszone przez spaliny dopali się na nim zanim oklei zimny ruszt wodny i wymiennik ponad nim.

Mam kocioł Witkowski 19 kW z rusztem wodnym. Kocioł u mnie pracuje 3 sezon. W tym roku próbowałem różnych ustawień spalanie grupowe, dwustan, praca ciągła, ale sadza dalej okleja ten ruszt i dolne pułki wymiennika. Na górnych jest więcej pyłu.

Czy jest możliwość aby ten ruszt po prostu wyciąć przez drzwiczki. Jeżeli tak, to jak to zrobić i ile to może kosztować i czy w ogóle będzie się to opłacać - będzie mniej sadzy. A może zmienić deflektor.

Około 15 cm, wypukłym do góry - jak kapelusz, tylko środkowy otwór zaślep np. blachą .

Właśnie założyłem tarczę hamulcową wg zaleceń. Przełożyłem ją przez stary deflektor.

Średnica deflektora to 18 cm zaś tarczy 27 cm odległość od palnika to 18 cm.

Zobaczę jakie będą tego efekty.

Ostatnie musiałem czyścić kocioł co tydzień i ruszt był cały oklejony sadzą.

Właśnie założyłem tarczę hamulcową wg zaleceń. Przełożyłem ją przez stary deflektor.

Średnica deflektora to 18 cm zaś tarczy 27 cm odległość od palnika to 18 cm.

Zobaczę jakie będą tego efekty.

Ostatnie musiałem czyścić kocioł co tydzień i ruszt był cały oklejony sadzą.

Dzisiejsza obserwacja to duże spieki koksowe jakby niedopalony węgiel, czy po zmianie deflektora na większy muszę zwiększyć nadmuch.