Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

mam do zrobienia schody w remontowanym domu (stare drewniane i dawno juz zgnily), różnica poziomów niewielka, zaledwie 8 schodow. Mam juz odeskowany caly spód, jutro bede zbroil, (dłuższe pręty między górą a dołem i krótsze w poprzek) co 10cm fi10, a pytanie jest takie...

1. czy jest jakas roznica czy układa się poprzeczne zbrojenie (te równoległe do stopni) nad prętami wzdłuż stopni czy można je również przewiązać pod prętami???

2 czy 4 cm wystarczy przestrzeni między zbrojeniem a dolnym deskowaniem ? ( grubość każdego stopnia w najcieńszym miejscu to 12 cm)

schody.jpg

Odległość jest podyktowana tylko ochroną zbrojenia przed korozją. Jeśli nie ma zagrożenia to 1 cm. I oczywiście może być większa, ale bez przesady, bo im bliżej środka tym ogólnie mówiąc gorzej bo większe siły są w betonie i stali. Sądzę, że 3 cm są ok.

Rozumiem, że płyta schodów jest podparta tylko na dole i górze. I może wówczas przy zwiększonym obciążeniu pojawiać się odrywanie betonu przez zbrojenie od dołu w strefie załamania(szczególnie jak beton jest niskiej klasy, źle zawibrowany, itp. ).

Przy takiej ilości stali, dość grubej płycie, niewielkiej rozpiętości, myślę że to nie nastąpi. A taki sposób zbrojenia jest pracochłonny, więc raczej się nie opłaca.

zbrojenie.jpg

Cytat z "Konstrukcje żelbetowe" W. Starosolski .

Nas dotyczy podpunkt "b", obrazek pierwszy od lewej jest niepoprawny, a poniżej "c" z lewej poprawny.

Otulina grubości 1 cm ??? WOW i do tego że niby chroni tylko przed korozja. Większej bzdury nie słyszałem !! Z posiadanej mi wiedzy informuję, że podstawową cechą otuliny jest prawidłowe połączenie betonu ze stalą zbrojeniową w celu wspólnej pracy wtedy już żelbetu !! jej właściwości korozyjne akurat są na kolejnych miejscach. Przy projektowaniu np. belki przyjmuje się gr. otulenia z wyliczeń co jest zależne od klasy ekspozycji środowiska, średnicy pręta. Nawet gdy nie oblicza się ze wzoru tylko szacunkowo to obiera się 3-5 cm (głownie 4cm). To tak było czysto akademicko. A teraz życiowo: jeżeli w zbrojonych ławach daje się zbrojenie 5-7 cm zależnie od tego czy na "chudym" betonie czy piasku to w schodach 1 cm? nie bardzoo na zdrowy rozsądek. I za zbrój schody zgodnie ze sztuką budowlaną. tyle samo roboty, a bezpieczniej i bardziej trwałe. Na przyszłość zbrojenie kładziemy tam będzie następowało rozciąganie elementu (pomijam zbrojenia z innym przeznaczeniem) ;)

pozdrawiam

Co do płyt cienkich masz racje tylko nie porównujmy 6 cm z ok 15. Wielkość otuliny jak już mówiłem można spokojnie wyliczyć prostymi wzorami, moim zdaniem powinna wynosić 2,5 cm od deskowania do pręta po pobieżnym podliczeniu. Co do współpracy przyznaje rację są to główne elementy wpływające na to ale nie zapominajmy, że najpierw ten pręt musi być dobrze "otoczony" tą mieszanką. Co w przypadku mieszanki podawanej z pompy gdzie mieszanka kruszyw dochodzi do 16-32 mm i tak później można od spodu oglądać pięknie rozłożone pręty.To jest częsty problem na małych budowach bo oj tam się rozłoży na kawałku dachówki, ciaśniej dziurawkę to mniej betonu pójdzie i będzie a później 1/3 stropu od spodu widać ( byłem świadkiem dokładnie takiej sytuacji). Nikogo nie posądzam ani nie rózgam bo sam za mało jeszcze zębów zjadłem ale nie oszukujmy się trzeba wyplewiać pewne zachowania. :)

Pozdrawiam

• 1 year później...