payek 14.02.2015 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Mam problem z wentylacją w domu, o której niestety nie mogłem znaleźć żadnego tematu. W wentylacji jednej z łazienek w domu jest niestety wsteczny ciąg. Jest to uciążliwe szczególnie zimą, kiedy sąsiedzi palą węglem i dym jest zaciągany do domu (i z łazienki przedostaje się właściwie wszędzie). O ile rozwiązanie wydaje się łatwe w wietrzne dni (zakup odpowiedniej nasady na kanał wentylacyjny, np. nasada obrotowa lub samonastawna), o tyle wsteczny ciąg występuje również (a właściwie głównie) w dni, kiedy praktycznie nie ma wiatru. I tu pojawia się moje pytanie - co wtedy? Wspomniane nasady, z tego co rozumiem, działają jedynie w czasie wiatru, a mi zależy na takiej nasadzie, która spowoduje że nawet w bezwietrzny dzień do wspomnianej łazienki powietrze się nie będzie cofać. Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienia i pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Mam problem z wentylacją w domu, o której niestety nie mogłem znaleźć żadnego tematu. W wentylacji jednej z łazienek w domu jest niestety wsteczny ciąg. Jest to uciążliwe szczególnie zimą, kiedy sąsiedzi palą węglem i dym jest zaciągany do domu (i z łazienki przedostaje się właściwie wszędzie). O ile rozwiązanie wydaje się łatwe w wietrzne dni (zakup odpowiedniej nasady na kanał wentylacyjny, np. nasada obrotowa lub samonastawna), o tyle wsteczny ciąg występuje również (a właściwie głównie) w dni, kiedy praktycznie nie ma wiatru. I tu pojawia się moje pytanie - co wtedy? Wspomniane nasady, z tego co rozumiem, działają jedynie w czasie wiatru, a mi zależy na takiej nasadzie, która spowoduje że nawet w bezwietrzny dzień do wspomnianej łazienki powietrze się nie będzie cofać. Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienia i pomoc! Dr. Jerzy Sowa (wentylacja PW) Nie ma problemu wentylacji grawitacyjnej, bo nie ma takiej wentylacji. Musi Pan zrobić wentylację nawiewną, lub nawiewno wywiewną z odzyskiem ciepła. Zapewnienie stałych warunków temperatury i ciśnienia na zewnątrz. Przypomnę, że wentylacja to stały strumień nawiewanego powietrza, za mały źle, za duży, też źle. Poza tym, że stały, to jeszcze nawiew ma być do pokoi a wywiew przez kuchnie i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
payek 14.02.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Nawiew jest właśnie do pokoi a wywiew przez kuchnie i łazienki, poza wspomnianą łazienką na parterze. Chodzi o to, jak "zablokować" możliwość zasysania powietrza (coś w stylu jednokierunkowej blokady w wentylacji) właśnie przez tą wentylację w przypadku braku wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Nawiew jest właśnie do pokoi a wywiew przez kuchnie i łazienki, poza wspomnianą łazienką na parterze. Chodzi o to, jak "zablokować" możliwość zasysania powietrza (coś w stylu jednokierunkowej blokady w wentylacji) właśnie przez tą wentylację w przypadku braku wiatru. Zrobić mechanicznie nadciśnienie. Wentylacja plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.02.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Mam problem z wentylacją w domu, o której niestety nie mogłem znaleźć żadnego tematu. W wentylacji jednej z łazienek w domu jest niestety wsteczny ciąg. Jest to uciążliwe szczególnie zimą, kiedy sąsiedzi palą węglem i dym jest zaciągany do domu (i z łazienki przedostaje się właściwie wszędzie). O ile rozwiązanie wydaje się łatwe w wietrzne dni (zakup odpowiedniej nasady na kanał wentylacyjny, np. nasada obrotowa lub samonastawna), o tyle wsteczny ciąg występuje również (a właściwie głównie) w dni, kiedy praktycznie nie ma wiatru. I tu pojawia się moje pytanie - co wtedy? Wspomniane nasady, z tego co rozumiem, działają jedynie w czasie wiatru, a mi zależy na takiej nasadzie, która spowoduje że nawet w bezwietrzny dzień do wspomnianej łazienki powietrze się nie będzie cofać. Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienia i pomoc! No i co? opisałeś jakie to "efekty specjalne" masz w domu, a może tak jakieś szczegóły techniczne? co to za łazienka-na poddaszu? jak wysoko od kratki wywiewnej do końca kanału wentylacyjnego w kominie? nawiew jaki masz? bo stolarka to pewnie szczelna.... tu nie ma wróżek ani telepatów na forum. Daj dane to się pomyśli - z fusów wróżyć nie będziem najprościej sposobem TB wentylator i nadciśnienie w domu zrobić - tylko kto wie czy to najlepszy pomysł dla Ciebie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.02.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 ... mi zależy na takiej nasadzie, która spowoduje że nawet w bezwietrzny dzień do wspomnianej łazienki powietrze się nie A skąd czerpiesz tę "głęboką" wiedzę, że tylko nasada jest panaceum na wszelkie kłopoty z wentylacją? Tak, jak napisał gentoonx zdradź nam swe sekrety - np. czy w tej łazience masz może jakiegoś "junkersa (lub inne urządzenie z otwartą komorą spalania), czy są jakieś nawiewniki i t.d./i t.p.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts