Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pieca na paliwo stałe do budynku z poddaszem ok 180m2

ZRYTY

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Tego roku stoję przed zakupem pieca do ogrzania naszego domu i sam nie jestem pewien jaki dobrać kocioł by nie żałować, zatem zwracam się do was z prośbą o doradę.

Nasz dom jest w trakcie generalnego remontu. Jest to budynek z 1941r (zachowało się pozwolenie na budowę stąd dokładnie wiem).

Ściany: murowany z cegły na zaprawie błotnej o grubości muru ok 40cm. Od wewnątrz nowy tynk. Z zewnątrz tynk a docelowo jeszcze 12cm styropianu.

Fundament: z kamienia układanego odizolowany papą od cegły.

Podłoga: styropian->wylewka-> płytki->styropian-wylewka- razem ok 25cm. Piwnica pod połową salonu i pod garażem.

Okna: nowe PCV

Strop: betonowy+styropian+wylewka

Dach: nieocieplony (poddasze będzie wykańczane w późniejszym terminie, docelowo 30cm wełny).

Całość ok 180m2 -parter+garaż+poddasze

Na początek ogrzewany będzie tylko parter czyli ok 90m2 wraz z garażem plus wymiennik na ciepłą wodę. Jak dobrze pójdzie to zima 2016/2017 całość.

Kocioł zakładam jak na całość czyli na ok 180m2.

Chcę palić węglem, drewnem może też miałem.

W przyszłości planuję też zamontować piec gazowy.

Budynek ma nowy komin systemowy fi 200 o wysokości ok 9m+ 1m chromoniklowy ocieplany wypust nad komin.

Wykonawca CO w wycenie założył do tego kocioł ze sterownikiem dolnego i górnego spalania SAS UWT 23KW (http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-uwt.html) wraz z zaworem 3 drożnym. ok 4200zł( sam kocioł)

Czy ten kocioł jest dobry??

Czy nie jest za dużej mocy?? (w doborze pieca na stronie SASa wychodzi mi 17kw do mojego metrażu )

Uniwersalny znaczy lepszy czy jak coś do wszystkiego to do niczego??

Bardzo Was proszę o fachową doradę za co z góry dziękuję.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

Nasz dom jest w trakcie generalnego remontu. Jest to budynek z 1941r (zachowało się pozwolenie na budowę stąd dokładnie wiem).

Witam,

Nie myślałeś żeby do takiego wyremontowanego domu, dać nowocześniejsze, bezobsługowe źródło ciepła zamiast "ogniska obudowanego stalą"

rodem z 1941 roku ?

To tylko sugestia.:)

Ile kosztował ten nowiutki komin, jak można spytać ?

Edytowane przez Wivaldi

Tego roku stoję przed zakupem pieca do ogrzania naszego domu i sam nie jestem pewien jaki dobrać kocioł by nie żałować, zatem zwracam się do was z prośbą o doradę.

Proponuję kliknąć na dole strony pod linkiem w "sprawdź swój dom", podstawić dane i podać link do strony z wynikiem

http://www.cieplowlasciwie.pl

Podejrzewam, że kocioł podajnikowy 12 kW da radę - zapłacisz za niego połowę więcej od zasypowca, ale będziesz miał z głowy ciągłe rozpalanie i szuflowanie węgla.

Gazówka nie będzie też wtedy potrzebna bo nagrzejesz nim od razu CWU w bojlerze.

Można w takim palić ekogroszkiem, miałem a jako domieszek stosować pestki, zboże, pellety a na ruszcie można współspalać węgiel gruby, drewno, papier itp.

Witam,

Nie myślałeś żeby do takiego wyremontowanego domu, dać nowocześniejsze, bezobsługowe źródło ciepła zamiast "ogniska obudowanego stalą"

rodem z 1941 roku ?

To tylko sugestia.:)

Ile kosztował ten nowiutki komin, jak można spytać ?

Myślałem ale i wiem, że gazowe ogrzanie budynku w aktualnej postaci może sporo kosztowac. Przy przeróbkach instalacji już o tym myślałem i gaz podciągnięty jest do kotłowni jak i w kominie wykonany został dodatkowy kanał wylotu spalin do pieca gazowego. Pona,dto remont prowadzimy metodą gospodarczą by nie pchac się w duże zastawne kredyty i w razie krachu nie panikować jak teraźniejsi Frankowicze. W związku z tym termin docieplenia i realizacja poddasza nie jest określony. Mieszkam na wsi, mam dostęp do drewna a palenie w piecu jest dla mnie chlebem codziennym co nie stanowi dla mnie żadnego problemu. A komin kosztował ok 3000zł fi 200+4 kanały wentylacyjne.

Mieszkam na wsi, mam dostęp do drewna a palenie w piecu jest dla mnie chlebem codziennym co nie stanowi dla mnie żadnego problemu.

To wszystko wyjaśnia, znaczy dostęp do drewna i ochota na palenie.

Też mieszkam i będę mieszkał na wsi.:)

Koledzy, fachowcy kotłowi dobrze radzą 12kW.

Edytowane przez Wivaldi
Kocioł...

Proponuję kliknąć na dole strony pod linkiem w "sprawdź swój dom", podstawić dane i podać link do strony z wynikiem

http://www.cieplowlasciwie.pl

Podejrzewam, że kocioł podajnikowy 12 kW da radę - zapłacisz za niego połowę więcej od zasypowca, ale będziesz miał z głowy ciągłe rozpalanie i szuflowanie węgla.

Gazówka nie będzie też wtedy potrzebna bo nagrzejesz nim od razu CWU w bojlerze.

Można w takim palić ekogroszkiem, miałem a jako domieszek stosować pestki, zboże, pellety a na ruszcie można współspalać węgiel gruby, drewno, papier itp.

Piec z podajnikiem to koszt ok 7500zł a ja na piec przewidziane w budrzecie mam 4000 więc odpada. Wolałbym za te 3500 już kupić piec gazowy jednofunkcyjny i mieć dwie opcje grzania czyli obsługową i bezobsługową. Ponadto mam już zainstalowany bojler na gaz ARISTON 80V CA PL/HU do ciepłej wody w okresie letnim.

Piec z podajnikiem to koszt ok 7500zł a ja na piec przewidziane w budrzecie mam 4000 więc odpada. Wolałbym za te 3500 już kupić piec gazowy jednofunkcyjny i mieć dwie opcje grzania czyli obsługową i bezobsługową. Ponadto mam już zainstalowany bojler na gaz ARISTON 80V CA PL/HU do ciepłej wody w okresie letnim.

Jest masa kotłów 10-12 kw z podajnikiem w granicach 4500-5000.

Co ma bojler do co ,jak chcesz cwu grzać gazem to nie ma to znaczenia jaki kocioł zamontujesz.

Na gaz oczywiście wygodniej bo bez obsługowo lecz przy nie ocieplonym budynku koszty opalania gazem będą sporo wyższe od ekogroszku.

Kocioł dał bym 12 kw ,jak ocieplisz budynek kocioł będzie jeszcze za duży.

Jest masa kotłów 10-12 kw z podajnikiem w granicach 4500-5000.

Co ma bojler do co ,jak chcesz cwu grzać gazem to nie ma to znaczenia jaki kocioł zamontujesz.

Na gaz oczywiście wygodniej bo bez obsługowo lecz przy nie ocieplonym budynku koszty opalania gazem będą sporo wyższe od ekogroszku.

Kocioł dał bym 12 kw ,jak ocieplisz budynek kocioł będzie jeszcze za duży.

Nie znam się ale nie rozumiem dlaczego polecacie tak mały kocioł. Skoro na specyfikacji SASa wycodzi 17KW a w wycenie instalator załozył 23KW a to spore różnice. Cy kotły z podajnikiem inaczej się dobiera niż zasypowe?? To, że mam bojler właśnie ma znaczenie jaki kocioł gazowy bym kupił. W moim przypadku kupiłbym jednofunkcyjny a jak bym nie miał bojlera to musiałbym kupić dwufunkcyjny chcąc nim ogrzewać wodę użytkową.

Sas UWT do którego podałeś link wg cennika kosztuje przy mocy 17 kW 4950 zł ...

Sas UWT do którego podałeś link wg cennika kosztuje przy mocy 17 kW 4950 zł ...

Witam. Może i cena katalogowa jest wysoka ale jest on dostępny w cenie poniżej 4000zł.

Przykładem jest ceneo:

http://www.ceneo.pl/1686378?se=L-A0oZ8HFKG5Fw4Glw6LR8suYNmaiX-8&gclid=CPDbwZWb7MMCFXLMtAodrmIArQ

A SAS 23Kw nieco drożej:

http://www.ceneo.pl/1686397?se=CFCHQ4Jgiwp_fnICjlXTVMsuYNmaiX-8&gclid=COinp6Gc7MMCFSrjwgodDp4APg

Witam. Może i cena katalogowa jest wysoka ale jest on dostępny w cenie poniżej 4000zł.

Przykładem jest ceneo:

http://www.ceneo.pl/1686378?se=L-A0oZ8HFKG5Fw4Glw6LR8suYNmaiX-8&gclid=CPDbwZWb7MMCFXLMtAodrmIArQ

A SAS 23Kw nieco drożej:

http://www.ceneo.pl/1686397?se=CFCHQ4Jgiwp_fnICjlXTVMsuYNmaiX-8&gclid=COinp6Gc7MMCFSrjwgodDp4APg

Czy TY Zryty masz dobrze w głowie?

Poczytaj co piszesz!!

Czego Ty chcesz?

Zryty zapytaj instalatora czy daje gwarancję, że w kotle 23KW lub 17 KW gdy będzie w podtrzymaniu (praca bez nadmuchu) do czasu, aż węgiel całkowicie nie pozbędzie z siebie substancji lotnych w postaci widocznej lub niewidocznej (już wyłącznie koks) będzie cały czas na górze żywy ogień czy będą okresy żarzenia i dymienia. Musisz wiedzieć że dopóki węgiel nie odgazowany pali się żywym ogniem to jest moc i dobre wykorzystanie energii zawartej w węglu , zaś jeżeli węgiel jeszcze gazuje i jest tylko żar to lipa strata w postaci opału / twoich pieniędzy , duża możliwość wykwitów na kominie, zejście kotła po 4-5 sezonach.

W kotle ma być do powstania koksu cały ogień jak go nie będzie twoja strata. Jak masz dobry zug podaruj sobie dmuchawę - mniej o 10-20% będziesz wyrzucał kominem opału.. Zainteresuj się tym wątkiem i tak jako koledzy piszą 12KW dla węgla no może 15KW wyłącznie dla drewna http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18681-kocio%C5%82-ds-mpm/

Edytowane przez Mario1969/1

Co prawda dom domowi nie równy jak i miejsce postawienia, jednak podam tobie mój przykład wszystko w sygnaturze. Wenus ograniczony do 7kw (ok 6,5-7kg mocnego węgla) pali się 8-11 godzin na dobę dla 90m (podłogówka bardzo dobrze trzyma ciepło), to wystarcza na temperatury zewnętrzne do -5 temperatura średnia po skończonym paleniu 24 w chałupie, a przed następnym 22, Poniżej -5 muszę rozpalać 2 razy od 4,5 do 6kg 5kg (6-8h) lub jadę 1 rozpalenie w kominku.

Gdybym odpalał do -5 2x6,5kg mocnego węgla tym 7KW ogrzałbym spokojnie sąsiada na górze 50m2 mając cały cas powyżej 23stC. Poniżej -5 wystarczyłoby wyciągnąć szamot i już ogrzeję te nasze wspólne 140m2 kotłem 10KW. Jako że jest to podwójny bliźniak to 20-22KW wystarczyłoby na 280m2. Dom ponad 100 lat 40cm cegły okna 15 letnie bez ocieplenia ścian a nawet podłogi na strychu (120m2).