Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazko zewnetrze w elewacji

Recommended Posts

Proszę doradźcie mi, Mam juz skończona elewacje i wystajace kable do gniazdka, tak wiem zawaliłem powinienem to zrobić przed elewacją, ale czy jest jakiś sposób żeby zamontować gniazdko na elewacje bez zbytniego niszczenia jej ? Które by było lepsze, natynkowe czy podtynkowe ?

Wydaje się że dobrym pomysłem byłoby zrobić gniazdo wtynkowe, wyciąc w elewacji otwór Q60mm na piankę montażową osadzić puszkę, po związaniu zamontować gniazdo z klapką

goryjowski_23745_7.jpg

Gość grend
Wydaje się że dobrym pomysłem byłoby zrobić gniazdo wtynkowe, wyciąc w elewacji otwór Q60mm na piankę montażową osadzić puszkę, po związaniu zamontować gniazdo z klapką

... i za kazdym razem jak ktoś bedzie wyciagać wtyczke to druga ręką będzie przytrzymywać gniazdo ???

... i za kazdym razem jak ktoś bedzie wyciagać wtyczke to druga ręką będzie przytrzymywać gniazdo ???

A w czym problem? Zapewne większość z Was ciągnie za przewód jak to robi.

Nie widzę problemu, ile razy w roku będzie korzystał z tego gniazda? A to, że najpierw nim wyjmie jakikolwiek przedłużacz czy narzędzie wyjmie wtyczkę z gniazdka tak jak się to powinno prawidłowo robić to źle?

O czym Ty piszesz! nim zwiniesz przedłużacz od kosiarki czy nawet oświetlenia na zewnątrz koniecznie odłącz zasilanie! a jaki problem przytrzymać gniazdo wyjmując wtyczkę no chyba, że się ma dwie lewe ręce i kciuk przeszkadza.

tak wiem zawaliłem powinienem to zrobić przed elewacją,

Jak montuje się gniazdko przed elewacją? będę na wiosnę ocieplać budynek gospodarczy i chciała bym na elewacji zrobić gniazdko (zawsze się przyda)

Montujesz wypuszczając do przodu na grubość elewacji ?

Ja planowałam tak jak piszą poprzednicy, obsadzić na piance po zrobieniu elewacji

Dzieki,

Plan jest taki zeby przed zamontowaniem puszki jeszcze w otwór, gdzie ma być puszka wkrecic kilka wkretów fisher lub fido (jeden z tyl dwa na bokach) i później tą puszke oprócz pianki przykrecic do tych fisherów.

Czy do tej puszki nie bedzie sie wlewala woda ? Czy takie gniazko ma odpowiednie zabezpieczenia ?

Beatagl - sa rózne sposoby, mozna puszke na kleju zamontowac od razu ze steropianem, mozna też przykrecic kawalek drewna do muru i do tego zamontować puszkę.

Edytowane przez titanek

Jak montuje się gniazdko przed elewacją? będę na wiosnę ocieplać budynek gospodarczy i chciała bym na elewacji zrobić gniazdko (zawsze się przyda)

Montujesz wypuszczając do przodu na grubość elewacji ?

Ja planowałam tak jak piszą poprzednicy, obsadzić na piance po zrobieniu elewacji

Mając np 20cm styropianu w miejscu gdzie ma być gniazdo wklejasz styro o mniejszym przekroju np. 10cm na powierzchni 15 x 15cm`, później na piankę blacik z OSB 15 x 15 i doklejasz znowu styro. Blacik możesz ale nie musisz kołkować, natomiast puszkę czy jak kto woli natynkowe gniazdo schowane w elewację przykręcasz długimi wkrętami do drewna. Wyrwać tego nie sposób. Niektórzy nie kombinują, wklejają na piankę puszkę, po skosie wkręcają w styro dłuższe wkręty i też są zadowoleni.

Gość grend
A w czym problem? Zapewne większość z Was ciągnie za przewód jak to robi.

Nie widzę problemu, ile razy w roku będzie korzystał z tego gniazda? A to, że najpierw nim wyjmie jakikolwiek przedłużacz czy narzędzie wyjmie wtyczkę z gniazdka tak jak się to powinno prawidłowo robić to źle?

O czym Ty piszesz! nim zwiniesz przedłużacz od kosiarki czy nawet oświetlenia na zewnątrz koniecznie odłącz zasilanie! a jaki problem przytrzymać gniazdo wyjmując wtyczkę no chyba, że się ma dwie lewe ręce i kciuk przeszkadza.

Jaki problem ???? że nikt tego nie robi - ot taki problem. Jak ja osadzam gniazdo w elewacji to możesz wyciągać wtyczkę 500 razy i nic się nie dzieje - i najciekawsze jest to ze jedna ręka jak wszyscy to robia

Gość grend
Proszę doradźcie mi, Mam juz skończona elewacje i wystajace kable do gniazdka, tak wiem zawaliłem powinienem to zrobić przed elewacją, ale czy jest jakiś sposób żeby zamontować gniazdko na elewacje bez zbytniego niszczenia jej ? Które by było lepsze, natynkowe czy podtynkowe ?

Idziesz do sklepu kupujesz puszke podtynkowa, kołek np 20cm (zalezy od grubosci elewacji) ,2 duuuze podkładki i piankę. Wycinasz otwór w elewacji pod puszkę na głebokość taka aby krawędź puszki była zlicowana tynkiem elewacji. W tym wycieciu na srodku wiercisz otwór pod kołek tak aby jaieś 7 cm weszło w mur i kołek dobrze trzymał. Póżniej wkładasz plastik kołka tak aby kołnierz był idealnie pod denkiem puszki - nastepnie pierwsza podkładka póxniej piankujesz otwór i wkładasz puszke druga podkładkę i kołek który skrecasz. Czekasz aż pianka stwardnieje i szarpiesz puszka aby sprawdzić czy kołek dobrze trzyma. Jezeli pozytywnie to zakładasz osprzet i po problemie. Jezeli chcesz mieć jeszcze lepiej to zamiast puszki i osprzętu zakładasz gniazdo hermetyczne ale wtedy musza być 2 kołki

Gość grend
Przy 25-30 cm elewacji i jakimś porothermie to już kupno odpowiedniej długości kołka może być problemem. Wtedy to już chyba tylko pręt gwintowany i kotwa rozprężna.

Przy porotthermie i 30 cm styropianie to jest niewykonalne - ale kto robi taka konfigurację ??? ... od grubosci styro odejmuje sie wysokość puszki która może być niska i wysoka