Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy! Z wyborem ogrzewania. Nie wiem co robić:(

Jetrel

Recommended Posts

Witam.

Wynajmuję lokal użytkowy, jednak nie ma on ogrzewanie. Ogrzewanie elektryczne w ogóle się tam nie sprawdza. Mam grzejniki olejowe i dalej jest zimno.

Czy możecie polecić jakiś inny rodzaj ogrzewania? Od razu napomknę że nie ma tam żadnego przewodu kominowego, to budynek wolnostojący.

Mam tylko takie dwie dziury w ścianie, może to się na coś nada? Może jakaś koza?

Pomocy, kompletnie się na tym nie znam.

IMAG4156.jpg

Z co najmniej stu powodów widziałbym tam ogrzewanie promiennikowe.

Promienniki są różne (chodzi o zasilanie, nie tylko na prąd!).

Działają tak jak żarówka:

Pstryk - i jasno, pstryk i ciepło.

Ale też pstryk - i zimno, ciemno...

Obawiam się, ze albo sięgniesz (może być, ze dość głęboko) do kieszeni i NIE MUSISZ MYŚLEĆ, zrobią Ci.

Albo pogooglujesz i SAM dopilnujesz tego, co ktoś Ci zrobi. Wtedy trzeba myśleć, ale jest taniej.

Adam M.

No, właśnie czytam, ze Twój rozum stoi.

Ale to nie Twoja branża, to nie dziwne, ze tak jest...

Piszę : pogoogluj. Będzie tanio.

Jak w wypasie - można się w jakim tysiącu zmieścić.

Jak "tymi ręcami" zrobisz to za 50zł się da.

Zlecisz- wezmą ze cztery, pięć tysi, może więcej.

Wiedza kosztuje, a Ty jej nie masz (no, jeszcze nie masz, ale nie święci garnki lepią!).

Kiedyś widziałem obrazki malowane na matowanym (piaskowanym powierzchniowo) aluminium.

Z tyłu płyty była doczepiona grzałka elektryczna i termostat.

Kabelek, wtyczka...

Wkładasz do gniazdka i jest CIEPŁO!

Bo?

Powietrze jest przeźroczyste. Nie grzejesz wnętrza tylko LUDZI we wnętrzu.

Siedziałeś kiedyś przy ognisku.kominku?

To jest TO.

Rusz rozum!

Powodzenia.

Adam M.

Osobiście gdybym miał taki problem to zastanowiłbym się nad tanim klimatyzatorem, wystarczyłaby moc do 2,5-3kW, najlepiej inwerter, koniecznie split. Jeśli jest prąd dwutaryfowy to może piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem. Edytowane przez kbab

Popieram, skoro masz jakieś otwory w ścianie to może nawet tam już klima kiedyś była zainstalowana.

Czy taki najmniejszy wystarczy skoro nie potrafisz nagrzać grzejnikami olejowymi to nie wiem, na pewno jednak klimą będzie taniej, za 2500 kupisz już grzejącą od -20 o mocy 3,65kW a za 3500 - 5kW np gree viola perfect.