tomchod 15.02.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Wystąpiłem o wydanie warunków technicznych przyłącza wodociągowego. W odpowiedzi otrzymałem pismo, że muszę na własny koszt zaprojektować i wybudować sieć wodociągową na odcinku 60 mb ( do końca granicy mojej działki) oraz wykonać przyłącze.Jakie są podstawy prawne mówiące, że muszę pociągnąć sieć do końca mojej działki? Sąsiad, który na działce wcześniej robił sieć dociągnął ją tylko do połowy swojej działki. I od tego miejsca będę musiał przedłużać sieć (około 14 mb). Na końcu mojej działki jest tylko jeszcze jedna działka objęta MPZP jako budowlana, na której w przeciągu 5 lat nikt na razie nie będzie się budował. Na przeciwko jest sąsiad, który ma studnie i nie jest zainteresowanyJak się okazało droga została w tamtym roku wyremontowana i jest na gwarancji. (Trzeba było się wykazać, bo wybory, a teraz niech się inwestor martwi, to nie ich problem) W związku z tym rozbiórka nowej drogi i ciągnięcie tak długiej sieci z przyczyn ekonomicznych nie ma uzasadnienia. Dlatego doprowadzenie wody do działki powinno przebiegać jak najkrótszą drogą. Jednak ZUK nie chce się na to zgodzić. W Gminie powiedzieli, że nie mają na to wpływu. Skoro działka w MPZP jest oznaczona jako MN, to gmina nie ma obowiązku zapewnić mi wody. Czy ZUK zwróci mi całą kwotę za wybudowanie sieci? Ewentualnie jakich argumentów użyć w Gminie i ZUKu, żebym nie musiał rozbierać tak długiego odcinka? Edytowane 15 Lutego 2015 przez tomchod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts