kruszon1600 15.02.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam. Posiadam z cięte w zeszłym roku dwie topole. Drzewo było okorowane i cały rok leżało w powietrzu na podkładach. Teraz przygotowuje się by je pociąć w tartaku. Bedzie to około 8m sześciennych. Moje pytanie odnoszące się do waszego doświadczenia droczy forumowicze. Jak pociąć to drzewo żeby wykorzystać je w przyszłości na budowie. Mam zamiar budować dom z projektu http://www.dompasja.pl/projekt-domu/colorado W mojej okolicy stoi wiele domów w których takie drzewo (topola) wykorzystywali na więźbę. Domy stoją po 20-30 lat i wszystko oki. Dlatego taki pomysł też chodzi mi po głowie(znam wszystkie opinie negatywne takiego rozwiązania więc hejterom dziekuje ). Chciałem też może wykorzystac na innych etapach budowy. Więc podpowiedzcie czy ciąć na baliki 7cm czy na deski calowe itp Jestem nowy na tym forum i nie boję się konstruktywnych opinii jaki krytyki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 15.02.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 nie ryzykował bym na elementy konstrukcyjne więźby, najwyzej deskowanie dachu, podbitka lub może pomyśl w kierunku drewna w wykańczaniu domu? zabawić się w stolarza, jakies obicie schodów, parapety, blaty w kuchni, szafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 15.02.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Potnij na deski do szalowania ale na co najmniej 38 mm, optymalnie to 40 mm i jak najszersze. Nadają się też do tymczasowego rusztowania. Suche są lekkie i wytrzymałe.Potem potniesz je na łaty np; 40x50 mm. Więżbę też można z tego zrobić. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 15.02.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Ja mam jesiony ściete jesienią zeszłego roku. Leżą nie oskurowane na ziemi. Chciałabym je teraz pociąć na deski i wykorzystac na parapety, może by sie ramy łóżka udało zrobić. Tylko nie wiem jakiej grubości deski ciąć, tak żeby coś z tego zrobić. Ile takie deski muszą schnąć i jak je składować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 15.02.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 schną 1cm rokskładować przykryte od deszczu, na równym podłożu poprzekładane jakimis poprzeczkami, najlepiej z góry dociśnięte czyms cięższym żeby sie nie zwichrowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.02.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Topola - najwyżej na drewno szalunkowe, a potem na opał. Konstrukcji z tego absolutnie nie rób, nie funduj sobie na własne życzenie problemów. Że u ludzi takie domy stoją? MOże i stoją, palaczy też znam osobiście takich, co paląc nałogowo późnej starości w dobrym zdrowiu dożyli, ale to nie zmienia faktu, że palenie szkodzi, amen. Topola też szkodzi. Też amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majwsercu 16.02.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Moim zdaniem najlepiej wykorzystać na coś dekoracyjnego w domu - jeśli oczywiście lubisz drewno, jako tego typu materiał. Topola nie jest jakimś fenomenalnym drewnem niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja mam jesiony ściete jesienią zeszłego roku. Leżą nie oskurowane na ziemi. Chciałabym je teraz pociąć na deski i wykorzystac na parapety, może by sie ramy łóżka udało zrobić. Tylko nie wiem jakiej grubości deski ciąć, tak żeby coś z tego zrobić. Ile takie deski muszą schnąć i jak je składować? Najpierw zobacz, czy się nie zaparzyła miazga pod korą. Może być tak, że tylko opał z tego będzie. Jak poleży jeszcze trochę w korze, opał też będzie kiepski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Topola musi być chroniona przed wilgocią. Jak złapała jakiegoś grzyba, lepiej wykorzystać na szalunki, sztachety w płocie itp. Jeśli uda Ci się przechować w stanie nienaruszonym, ma ładne białe drewno, z którego można zrobić interesującą galanterię typu tralki, balustrady. Na stopnie trochę miękka...Chyba, że jakoś utwardzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 17.02.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Topola na trumny ! jeżeli wszyscy mówią że się nie nadaje na konstrukcje - to tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon1600 19.02.2015 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Podjąłem decyzje. Rozmawiałem z kilkoma cieślami i kawałki od ziemi potne na baliki 7 cm, które potem można przerobić na krokwy 7cm x16cm, można dawać na mieszano z sosnowymi. Natomiast kawałki szcytowe potne na deski calowe, ktore wykorzystam m.in na szalunek fundamentu czy stropu. Zresztą każdy mówi i ojciec i teść ze "kawałek deski na budowie zawsze sie przyda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Cóż, twój dom, twój dach, rób jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 19.02.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 W żadnym wypadku nie mieszaj gatunkuw drzewa na więźbie.Każde inaczej pracuje i po kilku latach bedziesz mial fale dunaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 20.02.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Calowe za cienkie, pod wpływem wilgoci będzie je gięło jak glizdę na mrozie...i popękają. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts