Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na co pociąć drzewo

Recommended Posts

Witam.

Posiadam z cięte w zeszłym roku dwie topole. Drzewo było okorowane i cały rok leżało w powietrzu na podkładach. Teraz przygotowuje się by je pociąć w tartaku. Bedzie to około 8m sześciennych.

Moje pytanie odnoszące się do waszego doświadczenia droczy forumowicze. Jak pociąć to drzewo żeby wykorzystać je w przyszłości na budowie. Mam zamiar budować dom z projektu

http://www.dompasja.pl/projekt-domu/colorado

W mojej okolicy stoi wiele domów w których takie drzewo (topola) wykorzystywali na więźbę. Domy stoją po 20-30 lat i wszystko oki. Dlatego taki pomysł też chodzi mi po głowie(znam wszystkie opinie negatywne takiego rozwiązania więc hejterom dziekuje :-)). Chciałem też może wykorzystac na innych etapach budowy. Więc podpowiedzcie czy ciąć na baliki 7cm czy na deski calowe itp

Jestem nowy na tym forum i nie boję się konstruktywnych opinii jaki krytyki

Pozdrawiam

Ja mam jesiony ściete jesienią zeszłego roku. Leżą nie oskurowane na ziemi. Chciałabym je teraz pociąć na deski i wykorzystac na parapety, może by sie ramy łóżka udało zrobić. Tylko nie wiem jakiej grubości deski ciąć, tak żeby coś z tego zrobić. Ile takie deski muszą schnąć i jak je składować?

Topola - najwyżej na drewno szalunkowe, a potem na opał. Konstrukcji z tego absolutnie nie rób, nie funduj sobie na własne życzenie problemów. Że u ludzi takie domy stoją? MOże i stoją, palaczy też znam osobiście takich, co paląc nałogowo późnej starości w dobrym zdrowiu dożyli, ale to nie zmienia faktu, że palenie szkodzi, amen. Topola też szkodzi. Też amen.

Ja mam jesiony ściete jesienią zeszłego roku. Leżą nie oskurowane na ziemi. Chciałabym je teraz pociąć na deski i wykorzystac na parapety, może by sie ramy łóżka udało zrobić. Tylko nie wiem jakiej grubości deski ciąć, tak żeby coś z tego zrobić. Ile takie deski muszą schnąć i jak je składować?

Najpierw zobacz, czy się nie zaparzyła miazga pod korą. Może być tak, że tylko opał z tego będzie. Jak poleży jeszcze trochę w korze, opał też będzie kiepski...

Topola musi być chroniona przed wilgocią. Jak złapała jakiegoś grzyba, lepiej wykorzystać na szalunki, sztachety w płocie itp. Jeśli uda Ci się przechować w stanie nienaruszonym, ma ładne białe drewno, z którego można zrobić interesującą galanterię typu tralki, balustrady. Na stopnie trochę miękka...Chyba, że jakoś utwardzić.

Podjąłem decyzje. Rozmawiałem z kilkoma cieślami i kawałki od ziemi potne na baliki 7 cm, które potem można przerobić na krokwy 7cm x16cm, można dawać na mieszano z sosnowymi. Natomiast kawałki szcytowe potne na deski calowe, ktore wykorzystam m.in na szalunek fundamentu czy stropu. Zresztą każdy mówi i ojciec i teść ze "kawałek deski na budowie zawsze sie przyda"