Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno myjki ciśnieniowej - 2015 :)

cross099

Recommended Posts

Witam

Przeglądam tematy na tym forum i nie otrzymuje odpowiedzi na moje pytania jednak tematy starsze wiec chce zobaczyć czy się coś zmieniło. Chodzi mi o Karchera. Chce takowego zakupić. Przeznaczenie? Mycie 2 samochodów 2 - 3 razy w miesiącu mycie kostki jakieś meble ogrodowe może rower itp. Widziałem opinie o pompach no i teraz sytuacja się chyba troszkę zmieniła bo temmaty mówiły o K5.55 który jest chłodzony powietrzem a aktualnie chłodzeniejest wodne. Zmieniło to żywotność pomp? Jakie modele polecacie? Fajnie jakby miały jakieś akcesoria do mycia samochodu mam na myśli szczotkę lance pianową oraz żeby miał zbiornik na detergent w środku bo to też przydatne. Cena? Myślę żeby zmieścić się w 1000zł. Co sądzicie da sie coś z tym zrobić? Jakieś wytrwałe urządzonko ? A co sądzicie o sklepowych karcherach? Dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam ;)

No dobrze to ten Bosch a coś jeszcze polecacie? No i pytanko po raz kolejny o piane aktywną dobre to jest ? I co z pianownicą? W karcher są dołaczane w Boschu tym akurat nie widzę wiec jak to jest ? Z tego karchera słyszałem że nie starcza na jeden raz pełny. No i jak teraz z tym detergentem w urządzeniu? Może on zastąpić pianownicę? Czy raczej nie za bardzo? W innym celu można tego używać?

No i pytanko po raz kolejny o piane aktywną dobre to jest ? I co z pianownicą? W karcher są dołaczane w Boschu tym akurat nie widzę wiec jak to jest ? Z tego karchera słyszałem że nie starcza na jeden raz pełny. No i jak teraz z tym detergentem w urządzeniu? Może on zastąpić pianownicę? Czy raczej nie za bardzo? W innym celu można tego używać?

Tak po prawdzie to gdzie chcesz tego używać - nie zawsze przepisy pozwalają myć auto nawet u siebie na podwórku, z kolei większość detergentów w tym wspomniana aktywna piana jest środkiem chemicznym który wszak ulega biodegradacji ale 98% roślin ich nie toleruje, więc jeśli zrobisz to na trawniku albo w otoczeniu roślin to zapomnij że będą rosły długo i zdrowo no i najważniejsze o czym nikt nie napisze to jeśli masz kostkę na podjeździe gdzie korzystasz z urządzenia i środków chemicznych do mycia aut to albo zostaną plamy, albo wybarwi się kostka lub co najgorsze w czasie deszczu popłynie Ci stróżka chemikali do miejsca gdzie najmniej je potrzebujesz.

Co do samej "wytwornicy piany" to po prostu ciśnieniowy dozownik środka myjącego podłączany w miejsce lub pomiędzy myjkę, a dyszę - do dokupienia w zestawie i osobno.

No właśnie mam ten plus że mieszkam na wsi gdzie przed domem mam kostkę ale z racji ze plamy zostawały to kawałeczek dalej mam kawałek kamienia i tam zazwyczaj myję :) No zrozumiane że nie wszędzie można myć samochód no ale jednak gdzieś to robić trzeba. A co to samego karchera to będzie do wszechstronnych zastosowań dlatego jak chce tyle kasy wydać to chce ją wydać dobrze i rozsądnie :)

No właśnie mam ten plus że mieszkam na wsi gdzie przed domem mam kostkę ale z racji ze plamy zostawały to kawałeczek dalej mam kawałek kamienia i tam zazwyczaj myję :) No zrozumiane że nie wszędzie można myć samochód no ale jednak gdzieś to robić trzeba. A co to samego karchera to będzie do wszechstronnych zastosowań dlatego jak chce tyle kasy wydać to chce ją wydać dobrze i rozsądnie :)

Niezależnie gdzie zastosujesz i do czego - należy pamiętać o filtrze na zasilaniu, przy tych ciśnieniach i prędkościach pompy najczęściej właśnie tam dochodzi do uszkodzenia i to niezależnie czy jest to firmówka czy nie zanieczyszczenie zrobi swoje.

Dla przykładu używanie tego samego węża do podlewania a później do podłączenia do myjki skutkuje tym, że pompa mówi pa pa bo kilka ziarenek było w wężu który ktoś rzucił po podlewaniu na trawnik.

U mnie filtr jest zabudowany na złączce myjki - nie da się podłączyć inaczej niż przez filtr! to sprawiło, że mogę się nią cieszyć bezawaryjnie już....6 lat, a myję dosłownie wszystko od auta po grill i elewację.(tak jak na foto)

Jak szwagier kupił sobie proponowany to od razu kazałem mu założyć.

A co do akcesorium - każdy można sobie doposażyć w to co najbardziej potrzebujesz - koszt o wiele mniejszy i masz to co najbardziej jest potrzebne.

Pozdrawiam

9c5990fdaca6d00b0f1242a295b06f25.jpg

• 4 years później...

Z Boschem nie było żadnych problemów - i jest wart polecenia.

Co do myjek przez Ciebie wymienionych to nie wiem , może dlatego , że jak się ma to nie szuka się nowej?

Ale internet ma kilka opinii użytkowników :)

"Ja miałem myjkę nilfisk po chyba umyciu siedmiu razy samochodu zaczęła pompa aluminiowa przeciekać .Myjka jak była podłączona do wody i stała to co jakiś czas sama się załączała i wyłączała.W dolnej części z pompy wydostawała się woda i traciła ciśnienie"

"Myjka Parkside z Lidl'a - uszkodzona lanca z głowicą Witam, zakupiłem myjkę tej firmy w Lidlu. Czy ktoś z was ma taki sam sprzęt? U mnie działa rewelacyjnie. Natomiast lanca z głowica wirująca rozsadziło ciśnienie wody. Czy ktoś wie gdzie można dokupić osprzęt do takiej myjki? Też mam tą myjkę Parkside i stało się dokładnie to samo"

I tak wiele opinii :(

Zastanawiam się jeszcze nad nilfisk 120c, parkside 150 z lidla i jest jakiś hortmasz 90 z silnikiem indukcyjnym.

Bosch wygląda solidnie, pompę ma alu chłodzoną wodą ? Miałeś z nią jakieś problemy?

ja mam myjke parkside z lidla - porażka.

w tym roku udało się ją zhandlować i kupuje albo bosha albo karchera.

Ma myjkę z Lidla czy już jej nie masz?

Który model masz lub miałeś?

zhandlowałem teściowi. mam - bo jeszcze fizycznie jest u mnie. miałem - bo już sprzedana.

miałem/mam ten model 2100 W 150 bar.

Dlaczego mi się nie podoba - żeby dobrać optymalne ciśnienie do umycia samochodu musisz przestawić dyszę na bardzo wąski strumień - czyli nie umyjesz samochodu. nie używam dołączonej szczotki bo nie chce lakieru niszczyć. aby sprawdzić czy to nie wina ciśnienia wody to pożyczyłem od sąsiada karcher k5 - zupełnie inna jakość.