Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiszący chudziak?

darass86

Recommended Posts

Część, potrzebuję zasięgnąć u was opinii. Krótko o co chodzi. Ojciec zaczynał budować dom w 2000- ja go teraz kończę i na etapie przygotowywania podłogi pod styropian i podłogówkę (na razie tylko sprzątanie) zauważyłem w jednym miejscu pęknięty chudziak. Odkułem tam kawałek i okazało się że na przestrzeni może 2m2 chudziak wisi na wysokości 1,5-2cm nad gruntem. Było to w korytarzu przy wejściu głównym, skułem ten cały chudziak (korytarzyk) i wylałem jeszcze raz. (nie wisiał po całości tylko paru miejscach)

Mam teraz małą fobie bo nie wiem czy gdzieś jeszcze nie ma podobnej sytuacji. chodzę stukam i nasłuchuję pustego pogłosu, ale ja już go słyszę wszędzie ;) jest jakiś sposób aby sprawdzić co jest pod chudziakiem? Bez prucia go po całości? (150m2 powierzchni)

Dodam, że dom stoi od 2000 roku dwa piętra, poza tym korytarzykiem, nigdzie nie zaobserwowałem pęknięć.

Napiszę Ci tak , choć może wydać się to bardzo destrukcyjne, ale cóż.

Kolega kupił dom, stał kilka lat, stan surowy z chudziakiem, ten sam problem co u Ciebie, rozważał wiele opcji, nawiercanie wpuszczanie czegokolwiek pod spód itp.

Ostatecznie poradził się fachowca - a raczej właściciela firmy która robi posadzki...ten zaproponował trochę dziwne rozwiązanie, ale się chyba sprawdziło. Zagęszczarką 300kg zarwał chudziak w miejscu pustki i na całość "gruzu" ułożył 4 cm nowy. Czy stracił kasę? trudno jest powiedzieć - ma pewność, że instalacje - u niego podłogówka na całości nie uszkodzi się.

Pozdrawiam

A co z kanalizacją pod chudziakiem też potraktowana 300 kg zagęszczarką ?

Też, nic się jej nie stało, a tak nawiasem pisząc sam osobiście u siebie też jeździłem po kanalizacji(piasku który ją przykrywał) zagęszczarką... jest tak głęboko w piasku, że chyba trzeba by strzelać z działa aby coś się stało!?