Gość 01.07.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Prośba od znajomego, który słyszał ode mnie wiele dobrego o naszym FORUM - no i zwrócił się ze swoim problemem (więc, proszę nie zawiedzcie teraz !).Znajomy ma dom 15-nasto letni z cegły. Piwnice mają 2,30 z czego 1,20 jest w ziemi. Ściany piwnicy są z lanego betonu. Teraz z konieczności życiowej chce adaptować te piwnice na pomieszczenia mieszkalne. 1. Co i jak zrobić w temacie: izolacja + ocieplenie ?2. Na co zwrócić uwagę ? Być może podałem mało danych, nie wiem co jeszcze może być istotne - pytajcie proszę, dowiem się u "źródła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 01.07.2002 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 Zwocic uwage na izolacje pozioma, poziom wod gruntowych, wentylacje piwnicy, wilgotnosc.Dla ocieplenia ocieplic z zewnatrz po odkopaniu fundamnetow i dalej metoda lekka mokra. W przypadku braku izoalcji poziomej bedzie problem bo wysokosc piwnic nie pozwoli zrobic nowych warstw, wtedy kucie posadzek i robienie nowych warstw. Ale wszystko zalezy od stanu istniejacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.07.2002 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 pitbull - dzięki, jeszcze pytanko, czy w takiej sytuacji ma sens ocieplenie od wewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 01.07.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2002 To zalezy od tego czy bedzie ocieoplane od zewnatrz. Ale obydwu metod na raz nie polecam. Jest mozliwosc ocieplenia od wewnatrz ale trzeba sprawdzic jak to wplynie na dyfuzje pary wodnej przez przegrode i czy bedzie wystepowala kondensacja. Najlepiej od zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts