Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras - jak du?y?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W najnowszym Muratorze jest artykuł nt. tarasów właśnie, gdzie określono korzystne do danego sposobu korzystania wielkości. Generalnie wielkość tarasu zależy od tego, co chesz na nim robić. Jak chcesz urządzać grille dla znajomych, no to wiadomo, że duży, a jak chcesz się opalać albo kawki się napić, no to nie wystarczy Ci mały, kameralny tarasik.

No to też zależy od tego, jaki masz taras - jeśli się na nim mieścisz z całym dobytkiem (grill, goście, krzesełka, stoliczki itp.) to zostajesz na tarasie, jak Ci brakuje miejsca, to na trawkę. Ja mam taras zadaszony, od strony pólnocnej (nie pamiętam dokładnie wymiarów, ale ok. 10m2), więc jak w upalny dzień chcę się napić kawki na świeżym powietrzu, to mam gdzie, wieczorkiem, jak się chłodno robi i mam ochotę na piwko, to na tarasie akurat świeci zachodzące słonko, więc jest przyjemnie i nie ma smażalni, jak deszczyk pada, to też mogę siedzieć na tarasie i nie zacina... A sąsiedzi z naprzeciwka zrobili sobie taras od strony południowej i jak jest ciepło, to nie da się wysiedzieć na słońcu, a mają tak mały, że taras służy do strzymania na nim krzeseł, bo jak już chcą się wnich rozsziąść, postawić stół, to schodzą na trawę. Bez sensu, po to jest taras, żeby nie tratować trawnika, ale co kto lubi.

ja mam dwa - od wschodu, przy kuchni 15m2, i przy salonie od południa ok. 40m2 - wydaje mi się, że to w sam raz

temat wielkości i funkcjonalności tarasu był niedawno poruszany , więc pogrzebcie trochę w wymianie doświadczeń.

8m2 to malutki taras, raczej tarasik - jeśli macie możliwość to powiększcie go

moj będzie 10x3 czyli na całej szerokości domu od południa (w połowie zadaszony ),Myślę ,ze 5x3 pod dachem to zupełnie wystarczy do prowadzenia życia towarzyskiego oraz własnej wygody ( suszyć pranie w niepogode, rozwiesić hamak ) - ukryć sie przed ciekawskim wzrokiem sąsiadów :lol:

Mam taras ok. 23 m kw - strona wschodnia. Jest w sam raz - mieści się stolik 1x1,2 , 4 krzesełka z wikliny i mnóstwo donic z kwiatami. Częściowo zadaszony. Uważam, że na tarasie północnym jest troche ciemno i chłodnawo, zachód i południe- gorąc i ucieczka pod parasol. Wschodnia lok. w sam raz- rano przyjemne słoneczko, nie parzy,po południu- przyjemny półcień/cień, nie trzeba żadnych parasoli.polecam.

• 2 months później...

40 pod dachem - S W

20 bez dachu-N W, a ponieważ zostanie mi tylko 600 m2 powierzchni zielonej, mam zamiar zrobić tylko mini trawniczki, a reszta drzewa, krzewy itp.Na dużym tarasie kominek zewnętrzny i widok (z górki) na lasy i panoramę osiedla.Już się rozmarzyłam

Myślę ostatnio o takim parawanie - kratownicy (z drewna), na którym mogła bym wieszać wiklinowe kwietniki z kwiatami, np. petuniami, tylko żeby ten parawan był zamocowany na szynie . Dała bym go od strony południowej tarasu i mogła bym go przesuwać w zależności od potrzeb, aby chronił od słońca lub nie.

Aha, na zadaszony taras będzie duże wejście z kuchni i salonu, dlatego myśle, że będzie ta powierzchnia wykorzystana.

Myślę ostatnio o takim parawanie - kratownicy (z drewna), na którym mogła bym wieszać wiklinowe kwietniki z kwiatami, np. petuniami, tylko żeby ten parawan był zamocowany na szynie . Dała bym go od strony południowej tarasu i mogła bym go przesuwać w zależności od potrzeb, aby chronił od słońca lub nie.

.

pergole na szynie? nie slyszalam o czyms takim.

Ale szyna z kolkami?

pomysl nawet ciekawy :p

no, ta szyna to niezły pomysł, coś muszę też takiego u siebie wykombinować

ja mam taras 22 m2 na płd-zach - z wyjściem z salonu. Jeszcze go nie użytkuję, więc nie wiem, czy smaży czy nie. Ale mam go zamiar zadaszyć, a raczej zapergolować i dać kratkę na rośliny (może na tej szynie) od strony zachodniej, bo stamtąd najbardziej wieje.

Co do metrażu, to taras ma 3,84 m głębokość (od ściany do ogrodu) i 5,87 m szerokość. Na te 3,5 metra naciskałem projektantkę (mamy projekt indywidualny) bo dowiedziałem się od kolegi, że 2 metry to za mało, bo nie można ustawić stołu i krzeseł do okoła, bo ktoś zawsze spada.