MANS 15.02.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam, mam problem z prawidłowym ustawieniem kotła MANS 25KW podajnik tłokowy + sterownik MULTI - STER Plus Dom 130 m2, poniemiecki, nieocieplony. Obecnie mam ustawione: CO 60 stopni (piec nie osiąga zadanej temperatury, osiągana to 56-57)CWU 45 stopni Aktualne ustawienia:Podawanie 720 sDmuchawa 65 % Moc przedmuchu 65%Czas przedmuchu 30 sPrzedmuch pauza 900 sDawka co 5 Na tych ustawieniach piec nie osiąga zadanej temperatury i dmuchawa pracuje cały czas. Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 15.02.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 WitajJa na tłoku nie mam problemu z dojściem do zadanej temperatury.Czym palisz?Czy masz przysłonę na dmuchawie i na czopuchu?Opisz wszystko bardziej dokładnie.Moja sugestia;Daj pauzę na 300Dmuchawa 30%Przedmuch czas 15 sekundPrzedmuch pauza możesz zostawićSiła przedmuchu też około 30%Dawka co 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MANS 15.02.2015 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witaj Ja na tłoku nie mam problemu z dojściem do zadanej temperatury. Czym palisz? Czy masz przysłonę na dmuchawie i na czopuchu? Opisz wszystko bardziej dokładnie. Moja sugestia; Daj pauzę na 300 Dmuchawa 30% Przedmuch czas 15 sekund Przedmuch pauza możesz zostawić Siła przedmuchu też około 30% Dawka co 3 Ekogroszek kamienny niestety pochodzenia nie znam, mam przysłonę na dmuchawie otwartą. Z racji tego, że to moje początki z takim piecem i sama do wszystkiego próbuję dochodzić, nie wiem co będzie dokładną informacją A, że kobita sama w domu to też nie koniecznie mogę sobie z tym poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 15.02.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Dobra tak więc ustawienia które podałem będą wstępnie lepsze.Przysłona na dmuchawie ma być otwarta tylko około 1-2cm., powiedzmy inaczej tak około 20%.Obserwuj kocioł i pisz jak się pali ,czy dochodzi do zadanej ,daj fotkę paleniska.Postaram się Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MANS 15.02.2015 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Więc sprawa ma się następująco: - kocioł doszedł do temperatury zadanej, - dmuchawę musiałam przestawić na 50% (na 30 strasznie się dusił eko i kopcił) - teraz pojawił się problem z niedopalaniem węgla Poniżej link do z paleniska: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db96319bbb49ea89.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 15.02.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Czy to znaczy że węgiel został zepchnięty do popielnika?Jeżeli nie to on dopali się podczas podtrzymania.Nie można tak szybko zaobserwować co się dzieję.Dmuchawę zmienił bym jednak na 40% max. ,kopci tylko przez pierwszy moment i tak musi być ponieważ dawka w tłokowcu jest dość duża.Jeżeli uważasz że ma za dużo opału i go nie dopala to zmień ustawienie pauzy na około 350 i sprawdź za kilka godzin co dzieje się na palenisku.Powiedz mi jeszcze co dzieje się jak piec dojdzie do zadanej ,ile przebija temperatury oraz jak długo stoi w podtrzymaniu do nastepnego momentu pracy.Nie wspomniałem oczywiście że kocioł zbyt duży do Twoich potrzeb ,ale da się to ogarnąć. Edytowane 15 Lutego 2015 przez kalaf5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MANS 15.02.2015 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Tak, węgiel zepchnięty do popielnika. Zmienię ustawienie dmuchawy i pauzy i dam znać co i jak.Do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 18.02.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Czy udało się ustawić kocioł jak należy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts