Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego z mojego komina gazowego nie leci para?

Adam626

Recommended Posts

Wszedlem dzis na dach by zaobserwowac prace komina. Mimo ze kociolek pracuje na 11kw to nie leci z niego para. U wiekszosci sasiadow para widocznie sie unosi wrecz buha. Moj komin ma z 18cm w srodku i jest ceramiczny sasiedzi zwykle maja rure z nierdzewki o mniejszym przekroju. No i u mnie brak pary. Czy to kwestia ze mi sis w kominie skrapla i scieka w dol?

Wszedlem dzis na dach by zaobserwowac prace komina. Mimo ze kociolek pracuje na 11kw to nie leci z niego para. U wiekszosci sasiadow para widocznie sie unosi wrecz buha. Moj komin ma z 18cm w srodku i jest ceramiczny sasiedzi zwykle maja rure z nierdzewki o mniejszym przekroju. No i u mnie brak pary. Czy to kwestia ze mi sis w kominie skrapla i scieka w dol?

Z mojego też nie:)

Tzn tak jest jak piec jest dobrej klasy piecem kondensacyjnym i działa na małej temperaturze zasilania/powrotu.

Spróbuj jednak zobaczyć jak pod koniec ogrzewania CWU - jednak para się pojawia, bo temperatura powrotu już jest powyżej punktu rosy.

Przy pracy kotła na minimalnej mocy sprawdziłem temperaturę spalin i 23,5C . Powrót z podłogówki 22,5C, zasilanie podłogówki 28C, temperatura powietrza zasysanego przez piec 17C.

Wygląda na to że kocioł wyciąga z gazu całe ciepło. Chyba mam małe straty na przeróbce gazu na ciepło:)

• 4 months później...