gizmolec 15.02.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Na wiosnę mam mam zamiar ocieplić dom, mam większość materiałów, nie wiem tylko jakiej firmy zaprawy do siatki podtynkowej mam użyć? Będę wdzięczny za odpowiedź i sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_fove 05.03.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) witam serdecznie,Zarówno styropian, jak i wełna mineralna posiadają bardzo dobre właściwości termoizolacyjne. Decyzja, który materiał wybrać do ocieplenia budynku, musi zatem opierać się na innych cechach i parametrach tych materiałów.Wybór styropianu jest dużo bardziej korzystny ze względów aplikacyjnych i ekonomicznych. Styropian jest materiałem dużo łatwiejszym w obróbce i montażu. Jest obojętny dla skóry i błon śluzowych, nie wywołuje żadnych podrażnień. Z uwagi na swoją bardzo niską wagę, blisko dziesięciokrotnie niższą od wełny mineralnej, jest dużo dogodniejszy w transporcie i magazynowaniu. Koszty zakupu styropianu oraz akcesoriów dodatkowych niezbędnych do montażu systemu (klej, kołki mocujące) będą niższe niż w przypadku wełny mineralnej. Ponadto nie ma obawy o to, że konstrukcja budynku ocieplanego styropianem zostanie nadmiernie obciążona. Z kolei wełna mineralna będzie znakomicie sprawdzać się w budynkach szczególnie zagrożonych możliwością wystąpienia pożaru, czy bardzo wysokich temperatur. Ze względu na dużą izolacyjność akustyczną, wełna doskonale nadaje się także do stosowania w miejscach o dużym natężeniu hałasu. Płyty wełny mineralnej lamelowej (o regularnym układzie włókien), wykazujące dużą elastyczność, będą łatwiejsze w aplikacji na budynkach o nieregularnych kształtach.W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam, Aleksander Kłosiewicz[moderowano reklamę] Edytowane 5 Marca 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.03.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 e'fove: aleś dał odpowiedź...Sprawa jest prosta - zależy od tego jaki chcesz użyć tynk zewnętrzny, aby było jak najmniej problemów - wybierz tynk jaki chcesz dać, i do niego dostosuj zarówno siatkę jak i klej w którym jest zatopiona. Od razu z gruntem pod ten konkretny rodzaj i markę tynku. Wot i tyle, choć po prawdzi - powinieneś użyć albo systemu - wtedy jest gwarancja, albo materiały spełniające parametry jakie wyznacza system.W kwestii styro i wełny: każda z nich wymusza pewną procedurę postępowania, łącznie w zasadzie z tzw. konstrukcją samej izolacji i do tego bywa, że tynku jaki idzie. Poza tym tak naprawdę każdy materiał izolacyjny idący "na ścianę" na którym jest jakaś warstwa traci właściwości w rodzaju: pyli się etc., co oznacza, że aby wełna coś zaszkodziła ktoś musialby nieźle poharatać elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts