Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uprawnienia do projektowania otrzymuje się po:

- ukończeniu odpowiedniej szkoły

- odbyciu praktyki w biurze i na budowie

- zdaniu egzaminu, co jest równoznaczne z przystąpieniem do Izby

Teoretycznie projekt katalogowy może zrobić każdy. Pełną odpowiedzialność prawną bierze za niego wyłacznie adaptujący (nie przysługują mu jedynie prawa autorskie).

"architekt bez uprawnień", bo gdzieś z takim terminem się spotkałam.

Architekt nie jest terminem prawnie chronionym w PL. Możesz się nazwać architektem (bez uprawnień) - nic Ci za to nie grozi. Na przykład wiele osób po kursach przedstawia się tak klientom...

Edytowane przez robert skitek

Zastanawiam się, jak to jest w praktyce- czy architekt adaptujący wszystko dokładnie sprawdza, przelicza? A może jestem bardzo naiwna, bo taka adaptacja sprowadza się do naniesienia zmian oczekiwanych przez inwestora i podbicia pieczątki.

Chyba zaczynam rozumieć, skąd biorą się wpisy budujących, że projekty zawierają błędy, które ujawniają się dopiero w trakcie realizacji, często w najmniej oczekiwanym momencie.

Architekt nie jest terminem prawnie chronionym w PL. Możesz się nazwać architektem (bez uprawnień) - nic Ci za to nie grozi. Na przykład wiele osób po kursach przedstawia się tak klientom...

Tak, to wiem - doczytałam u Ciebie na blogu, ale myślałam też, że skończenie studiów jest wystarczające.

A tak ciekawości - ten egzamin jest bardzo trudny? Jest dużo niezdających?

Zastanawiam się, jak to jest w praktyce- czy architekt adaptujący wszystko dokładnie sprawdza, przelicza? A może jestem bardzo naiwna, bo taka adaptacja sprowadza się do naniesienia zmian oczekiwanych przez inwestora i podbicia pieczątki.

Chyba zaczynam rozumieć, skąd biorą się wpisy budujących, że projekty zawierają błędy, które ujawniają się dopiero w trakcie realizacji, często w najmniej oczekiwanym momencie.

Kiedy zaczynałem swoją praktykę, przeważał pogląd (niepodparty żadnymi przepisami), że architekt adaptujący odpowiada wyłącznie za zmiany i zagospodarowanie terenu. Adaptacje kosztowały wtedy 500-1000zł. Teraz chyba sie to zmieniło... ale pewien nie jestem, bo nie zajmuję się adaptacjami. Z pełną odpowiedzialnością :)

A błędy bywają i w indywidualnych, nie ma się co oszukiwać.

jajmar

czy taki gotowiec może narysować każdy ?

- każdy, …

- jest kompletnie nieistotne kto opracowuje PG, ponieważ za tym opracowaniem nie idzie żadna odpowiedzialność zawodowa !

tym samym „ gotowiec” jest Koncepcją, zamysłem dot. rozwiązań Architektury, Konstrukcji, Instalacji, …

Martahp

czy architekt adaptujący wszystko dokładnie sprawdza, przelicza ?

- jw. ( dot. odpowiedzialności ) … tak, czy nie, forma Projektu Budowlanego jest ściśle określona prawnie

Uprawnienia do projektowania otrzymuje się po:

- ukończeniu odpowiedniej szkoły

- odbyciu praktyki w biurze i na budowie

Teoretycznie projekt katalogowy może zrobić każdy. Pełną odpowiedzialność prawną bierze za niego wyłacznie adaptujący (nie przysługują mu jedynie prawa autorskie).

Zapomniałeś o najważniejszym: OPŁACENIE SKŁADKI

Nie zapomniałem. Opłacenie składki nie ma nic wspólnego z uprawnieniami. Ale, żeby móc składać projekty do urzędu, składki trzeba mieć już opłacone. Podobnie jak ubezpieczenie.

U nas jednak trzeba mieć opłaconą składkę członkowską żeby należeć do izby, bez tego nie przyjmą.