martahp 27.03.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Jajmar, pomyśleliśmy o tym samym jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.03.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Uprawnienia do projektowania otrzymuje się po:- ukończeniu odpowiedniej szkoły- odbyciu praktyki w biurze i na budowie- zdaniu egzaminu, co jest równoznaczne z przystąpieniem do Izby Teoretycznie projekt katalogowy może zrobić każdy. Pełną odpowiedzialność prawną bierze za niego wyłacznie adaptujący (nie przysługują mu jedynie prawa autorskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.03.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) "architekt bez uprawnień", bo gdzieś z takim terminem się spotkałam. Architekt nie jest terminem prawnie chronionym w PL. Możesz się nazwać architektem (bez uprawnień) - nic Ci za to nie grozi. Na przykład wiele osób po kursach przedstawia się tak klientom... Edytowane 27 Marca 2015 przez robert skitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 27.03.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Zastanawiam się, jak to jest w praktyce- czy architekt adaptujący wszystko dokładnie sprawdza, przelicza? A może jestem bardzo naiwna, bo taka adaptacja sprowadza się do naniesienia zmian oczekiwanych przez inwestora i podbicia pieczątki.Chyba zaczynam rozumieć, skąd biorą się wpisy budujących, że projekty zawierają błędy, które ujawniają się dopiero w trakcie realizacji, często w najmniej oczekiwanym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 27.03.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Architekt nie jest terminem prawnie chronionym w PL. Możesz się nazwać architektem (bez uprawnień) - nic Ci za to nie grozi. Na przykład wiele osób po kursach przedstawia się tak klientom... Tak, to wiem - doczytałam u Ciebie na blogu, ale myślałam też, że skończenie studiów jest wystarczające. A tak ciekawości - ten egzamin jest bardzo trudny? Jest dużo niezdających? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.03.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Dużo... Ale zależy od województwa Nie wszyscy po szkole w ogóle do egzaminu podchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.03.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Zastanawiam się, jak to jest w praktyce- czy architekt adaptujący wszystko dokładnie sprawdza, przelicza? A może jestem bardzo naiwna, bo taka adaptacja sprowadza się do naniesienia zmian oczekiwanych przez inwestora i podbicia pieczątki. Chyba zaczynam rozumieć, skąd biorą się wpisy budujących, że projekty zawierają błędy, które ujawniają się dopiero w trakcie realizacji, często w najmniej oczekiwanym momencie. Kiedy zaczynałem swoją praktykę, przeważał pogląd (niepodparty żadnymi przepisami), że architekt adaptujący odpowiada wyłącznie za zmiany i zagospodarowanie terenu. Adaptacje kosztowały wtedy 500-1000zł. Teraz chyba sie to zmieniło... ale pewien nie jestem, bo nie zajmuję się adaptacjami. Z pełną odpowiedzialnością A błędy bywają i w indywidualnych, nie ma się co oszukiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 27.03.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Już wiele rozumiem. Trudna ta Wasza architektoniczna droga Ale to już dywagacje nie na ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.03.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 jajmarczy taki gotowiec może narysować każdy ?- każdy, …- jest kompletnie nieistotne kto opracowuje PG, ponieważ za tym opracowaniem nie idzie żadna odpowiedzialność zawodowa ! tym samym „ gotowiec” jest Koncepcją, zamysłem dot. rozwiązań Architektury, Konstrukcji, Instalacji, … Martahp czy architekt adaptujący wszystko dokładnie sprawdza, przelicza ? - jw. ( dot. odpowiedzialności ) … tak, czy nie, forma Projektu Budowlanego jest ściśle określona prawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 28.03.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Uprawnienia do projektowania otrzymuje się po: - ukończeniu odpowiedniej szkoły - odbyciu praktyki w biurze i na budowie - zdaniu egzaminu, co jest równoznaczne z przystąpieniem do Izby Teoretycznie projekt katalogowy może zrobić każdy. Pełną odpowiedzialność prawną bierze za niego wyłacznie adaptujący (nie przysługują mu jedynie prawa autorskie). Zapomniałeś o najważniejszym: OPŁACENIE SKŁADKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.03.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Nie zapomniałem. Opłacenie składki nie ma nic wspólnego z uprawnieniami. Ale, żeby móc składać projekty do urzędu, składki trzeba mieć już opłacone. Podobnie jak ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 28.03.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 - zdaniu egzaminu, co jest równoznaczne z przystąpieniem do Izby U nas jednak trzeba mieć opłaconą składkę członkowską żeby należeć do izby, bez tego nie przyjmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts