tcb 15.02.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam wszystkich Forumowiczów, Niestety nie mam wystarczającej wiedzy na temat stropów więc proszę wszystkich z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem o pomoc w tej sprawie. Temat dotyczy rys poprzecznych pojawiających się od dołu (widoczne na suficie z pomieszczenia) stropu filigran. : Na początek trochę historii: Sprawa dotyczy budynku 5 kondygnacyjnego z 2012. Obiekt budowany w technologii tradycyjnej, strop szpachlowany gipsem od spodu, a sprawa dotyczy lokalu na drugiej kondygnacji. Pierwsi lokatorzy zaczęli się pojawiać w 2013r. Ze względu na problemy techniczne lokal zacząłem wykańczać dopiero w tym roku pozostawiając go aby się wysezonował a i budynek osiadł sobie spokojnie. Liczyłem się z rysami i pęknięciami ale to co pojawiło się jakieś pół roku, może troszkę wcześniej, zaczęło mnie martwić. W dwóch pomieszczeniach mniej więcej na ich środku (środek pomieszczenia nie stanowi środka płyty bo te mają ok. 6 m) na suficie zaczęły pojawiać się rysy poprzeczne, które powstają na prefabrykowanej płycie monolitycznej. Rysy nie są szerokie ale przecinają praktycznie całe płyty. Gdyby chodziło o rysy wzdłuż krawędzi płyt to bym się nie martwił, ale te poprzeczne mnie niepokoją, więc stąd moje pytanie czy jest to normalne i dopuszczalne zjawisko? z góry dziękuję za każdą wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.02.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 To jest jedna rysa w połowie rozpiętości czy więcej równoległych rys? Czy rysa na pewno jest również na płycie czy "tylko"w tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniutekg 16.02.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Sprawdzałeś czy to nie jest na jakiejś instalacji np. kablu do oświetlenia itp ( chodzi mi o w miarę proste pęknięcia) ważna informacją też jest jak głębokie są te pęknięcia bo mogą być spowodowane jakimś obciążeniem w tym miejscu na wyższej kondygnacji, drgań i odspojenia szpachli od płyt przez ruch na zewnątrz, Jeśli nie są to głębokie rysy i występują tylko w warstwie tynku i nie rozrastają się to nie ma co robić od razu alarmu bo z punktu widzenia pracy konstrukcji żelbetowe płyty/belki/podciągi wytrzymują pewne ugięcia, które zawsze występują lecz są projektowane tak by były niezauważalne tzw warunek użytkowości bo człowiek się boi gdy coś ugięte Jeśli się będą powiększały lub powstawały nowe należy pomyśleć o konkretnej osobie z uprawnieniami by to obrzeżała Na początek najlepiej sprawdź pomieszczenie nad pęknięciem bo może lokator zrobił na środku akwarium:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcb 16.02.2015 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Macie racje, należy spróbować od rzeczy najprostszych. W czwartek zerwę gładź w miejscu występowania rys i ocenię jak wygląda płyta, bo przecież mało elastyczna gładź mogła zareagować na pracę płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts