Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rysy poprzeczne na stropie filigran

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów,

Niestety nie mam wystarczającej wiedzy na temat stropów więc proszę wszystkich z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem o pomoc w tej sprawie.

Temat dotyczy rys poprzecznych pojawiających się od dołu (widoczne na suficie z pomieszczenia) stropu filigran. :

Na początek trochę historii:

Sprawa dotyczy budynku 5 kondygnacyjnego z 2012. Obiekt budowany w technologii tradycyjnej, strop szpachlowany gipsem od spodu, a sprawa dotyczy lokalu na drugiej kondygnacji. Pierwsi lokatorzy zaczęli się pojawiać w 2013r. Ze względu na problemy techniczne lokal zacząłem wykańczać dopiero w tym roku pozostawiając go aby się wysezonował a i budynek osiadł sobie spokojnie. Liczyłem się z rysami i pęknięciami ale to co pojawiło się jakieś pół roku, może troszkę wcześniej, zaczęło mnie martwić.

W dwóch pomieszczeniach mniej więcej na ich środku (środek pomieszczenia nie stanowi środka płyty bo te mają ok. 6 m) na suficie zaczęły pojawiać się rysy poprzeczne, które powstają na prefabrykowanej płycie monolitycznej.Zdjęcie0015.jpgZdjęcie0017.jpgZdjęcie0018.jpg

Rysy nie są szerokie ale przecinają praktycznie całe płyty. Gdyby chodziło o rysy wzdłuż krawędzi płyt to bym się nie martwił, ale te poprzeczne mnie niepokoją, więc stąd moje pytanie czy jest to normalne i dopuszczalne zjawisko?

z góry dziękuję za każdą wskazówkę

Sprawdzałeś czy to nie jest na jakiejś instalacji np. kablu do oświetlenia itp ( chodzi mi o w miarę proste pęknięcia) ważna informacją też jest jak głębokie są te pęknięcia bo mogą być spowodowane jakimś obciążeniem w tym miejscu na wyższej kondygnacji, drgań i odspojenia szpachli od płyt przez ruch na zewnątrz, Jeśli nie są to głębokie rysy i występują tylko w warstwie tynku i nie rozrastają się to nie ma co robić od razu alarmu bo z punktu widzenia pracy konstrukcji żelbetowe płyty/belki/podciągi wytrzymują pewne ugięcia, które zawsze występują lecz są projektowane tak by były niezauważalne tzw warunek użytkowości bo człowiek się boi gdy coś ugięte :) Jeśli się będą powiększały lub powstawały nowe należy pomyśleć o konkretnej osobie z uprawnieniami by to obrzeżała :) Na początek najlepiej sprawdź pomieszczenie nad pęknięciem bo może lokator zrobił na środku akwarium:)