Remol27 26.09.2015 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Było tak: 1.wstępne wytyczenie pod ściągnięcie humusu 2. koparka kwiczy -glina sucha na wiór ale jakoś poszło 3. zbrojenie, strzemiona 25x25 kupne 0,85zł szt., w sumie poszło bardzo sprawnie 4. Archeolog w akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 26.09.2015 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 5. kopanie pod ławy koparką pierwotnie miało być ręcznie ale skamieniała glina szybko to zweryfikowała, wiosną było by to możliwe ale po takiej suszy glina twarda na kamień 6. do wykopu folia i zbrojenie 7. istotne szczegóły łączenia zbrojenia narożnik łączenie wewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 26.09.2015 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 (edytowane) 26-09-2015r Zalewanie ław Zamówiłem 13m3 B25 z pompą ekipa w składzie Teść, Szwagier, Inwestor w ciągu godziny zalewają ławy, przez kolejne 30 min głaskanie dopieszczanie. W szoku byłem, że tak szybko poszło nie potrzebnie się stresowałem. Wydaje mi się, że 3 osoby to w sam raz na taką robotę, pierwotnie chciałem w 2 osoby dobrze, że posłuchałem kierbuda i zorganizowałem 3-ego. Zostało 0,2 m3 betonu. Z tego miejsca chciałem podziękować Teściowi i Szwagrowi - jesteście wielcy! Edytowane 26 Września 2015 przez Remol27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kat-majo2.pl 30.09.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Noo... To rzeczywiście należą się im podziękowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 01.10.2015 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Dostałem potwierdzenie, że jutro mają przyjechać na budowę bloczki betonowe w ilości 900szt w cenie 2,5zł/szt. z transportem + kaucja za palety. Więc teoretycznie w sobotę wypadało by jakieś podejście do murarki zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 02.10.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Przyjechały bloczki ogólnie wszystko poszło sprawnie ale kierowca musiał się trochę nagimnastykować żeby palety z bloczkami znalazły się tam gdzie chciałem. Był trochę zdziwiony że kazałem mu przestawiać palety twierdził, że: "przecież budowlańcy poprzenoszą sobie bloczki" nawet go nie uświadamiałem jacy to budowlańcy będą to nosić... Jutro murarka, no ciekawe co to wyjdzie Pozdrowienia dla wszystkich Samorobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 06.10.2015 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Uff - ciężko idzie to murowanie, myślałem, że szybciej będzie szło. Dwa dni po 8 godzin i jeden dzień po pracy -2 godziny. Ważne że do przodu - a to cieszy Wcześniej nie pisałem że muruję z gotowej zaprawy murarskiej w workach, jak na razie jestem zadowolony. Poniżej moje wypociny i stan na dziś dzień: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 06.10.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Narożniki zawsze wolniej. na prostych odłóż poziomice i muruj do sznurka to pójdzie zdecydowanie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 06.10.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Tak jak pisze Aiki . Na prostych kładź sobie więcej zaprawy np. na 3-4 sztuki i nie patrz za bardzo na poziom. Na 2 ostatnich warstwach dopieścisz. Mnie szło 3 razy szybciej jak ktoś (ktokolwiek) uzupełniał spoiny pionowe a ja sobie jechałem do przodu. Ile masz warstw tych bloczków? Te ławy to nie za płytko są? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 07.10.2015 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Dzięki za podpowiedzi - na pewno skorzystam.W sumie będzie siedem warstw bloczków, ławy są posadowione na 0,8m od poziomu terenu ale faktycznie może być takie złudzenie, że ławy są za płytko bo teren jest z lekkim spadem i po lewej stronie od frontu będzie jeszcze nasyp wg projektu 30cm.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 25.10.2015 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Po narożnikach przyszedł czas na to co między nimi, niestety pogoda i ciemności po pracy (zawodowej) ograniczają postęp prac. Na szczęście w piątek udało się wyrwać urlop wypoczynkowy do tego wolna sobota plus nieoceniona pomoc szwagra i trochę się podgoniło. Stan na dzisiaj Z murowania została jeszcze ściana przez środek i jedna warstwa bloczków dookoła, no i trochę jeszcze do stanu "0" brakuje a przed zimą na prace budowlane tylko soboty no może jeszcze z dwa dni wypoczynkowego wpadną. Najważniejsze, że jest motywacja i chęć do dalszej pracy. Jak przygotować przepust pod przejście elektryki w ścianie fundamentowej? Jak to robiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.10.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 rura arota. W prawie każdej hurtowni elektrycznej to mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 07.11.2015 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 No to skończyło się dzisiaj murowanie ściany fundamentowej . Trochę to trwało ale w większości robiłem tylko w soboty bo po pracy jest już ciemno. Teraz trzeba zakupić: - czarne mazidło, - styropian EPS min 100mm, - folie kubełkową, - w między czasie zaszalować i zazbroić słup i ściankę pod schody i zalać to betonem, - zamówić piach, zarzucić go do środka i zagęścić, - do tego kanaliza i chudziak. Hmmm - no trochę jeszcze tej roboty jest a sobót przed zimą już pewnie nie za wiele zostało . Dlatego tak sobie myślę czy nie odpuścić sobie chudziaka i zostawić sam piach na zimę i niech sobie osiada - no ale pożyjemy zobaczymy. grend dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia dla zaglądających tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 08.11.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dom ma być tani, a kolega muruje na gotowej zaprawie w workach. W sumie kto bogatemu zabroni Jeśli dalsze kondygnacje planujesz murować na tradycyjnej zaprawie, to nie bój się, kup wannę piachu do tego cement i plastyfikator. Sporo zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.11.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 pokop sobie na działce może masz gdzieś pospółkę. Zaoszczędzisz 2000pln. Ja ściane fundamentową nie ocieplałem na pierwszą zime, pomalowałem dysperbitem - zależy jaki masz poziom strachu i czy masz mokro. Jakoby piach SAM nie osiądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 - zamówić piach, zarzucić go do środka i zagęścić, Jak go wrzucisz do środka to go nie zagęścisz tak jak należy. Warstwami wrzucaj i zagęszczaj i pamiętaj że należy zasypywywać ściany z obu stron po równo czyli ile do środka to tez na zewnątrz. Inaczej popękają ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 08.11.2015 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dziękuję Koledzy za cenne rady. Przygodę z gotową zaprawą murarską rozpocząłem z świadomością, że będzie droższa niż ta przygotowywana na budowie. Założenia były takie by była łatwo i szybko przygotowywana i w ilości którą będę w stanie wyrobić, ewentualnie szybko trochę dorobić np. po pracy gdy 2 godziny do zmroku miałem. Za zaprawę na cały etap widoczny na powyższych zdjęciach zapłaciłem ok 1000zł (dokładne podsumowanie kosztów zamieszczę po skończeniu stanu 0) zaprawę mieszałem w dużej kaście dwa worki na raz z wykorzystaniem grabi i łopaty, na działce nie mam prądu i betoniarki - jakaś taka dziwna ta budowa . Dalsze kondygnacje planuję murować jakimś gazobetonem na cienkiej spoinie ale jeszcze nie wiem jaki - przez zimę się naczytam, napytam i wybiorę. Niestety na działce małe szanse na piach z własnej "kopalni" ponieważ głównie występuje tu glina, no i ta glina lubi trochę potrzymać wodę. Oczywiście piach będzie wrzucany do środka i zagęszczany warstwami - ostro uczulał już mnie na to Kierbud jak również sugerował by zalać chudziaka przed zimą. Przy okazji zapytam czy za tonę piachu kopanego 25 zł to normalna cena czy szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.11.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Najpierw określ się w jakim regionie sie budujesz. Poznan 20pln za żwir, nie wiem czy pospólka jest taniej - + transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 22.11.2015 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Jak zaczynałem budowę we wrześniu, nie przewidziałem tak prostej rzeczy: dni jesienią są coraz krótsze - normalnie odkrycie stulecia. Tak czy inaczej po pracy nie można już nic zrobić pozostają tylko soboty i postęp prac sporo mniejszy. Osoby planujące samodzielną budowę i start jesienią powinny wziąć to pod uwagę. Myślę, że gdybym mógł wykorzystać powiedzmy te dwie, trzy godziny po pracy to etap 0 mógłby być już osiągnięty. Tymczasem trwa walka z czasem, w zeszłym tygodniu malowanie mazidłem gruntowanie 1:1 następnie po wyschnięciu kolejno dwie warstwy: W miniony piątek urlop a jak urlop to kielnia w dłoń i wypoczynek klejąc styropian do ścian, sobota to już folia kubełkowa i delikatne jej obsypanie co by wiatr jej nie porwał: Styropian 100 EPS neoaqua frezowany 240zł/m3, na to folia kubełkowa skręcona kołkami do styropianu. Plan na przyszłą sobotę: - zalanie betonu do szalunków: słup i ścianka pod schody - obsypanie fundamentów z zewnątrz Edytowane 23 Listopada 2015 przez Remol27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 23.11.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Doskonale rozumiem dlaczego wybrałeś gotową zaprawę w workach. My co prawda kręciliśmy zaprawę tradycyjnie w betoniarce ale często zostawaliśmy w tygodniu po pracy na budowie prawie do północy wspomagani światłem z latarni, którą postawiliśmy sobie na działce. To co ukręcisz musisz wyrobić nie ma zmiłuj. Inwestor stawiał ścianę a ja wypełniałam spoiny i nosiłam bloczki. Szło trochę szybciej. Ścianki fundamentowe stawialiśmy podobnie jak Wy w listopadzie. Obłożyliśmy dookoła słomą na zimę, bo przyszły mrozy i tak zostało do maja. Nic nie popękało, nie łuszczyło się. Dysperbit, styropian, kanaliza, zagęszczanie wszystko zrobiliśmy na wiosnę. Chociaż wolałabym chyba (oczywiście gdyby było tylo czasu ) zrobić wszystko i zagęścić a chudziak wylać na wiosnę. My zagęszczaliśmy warstwami i polewaliśmy wodą. Dobrodziejstwo gotowych zapraw i klei poznaliśmy przy stawianiu kominów urabialiśmy wiaderko i jazda. Może wychodzi drożej ale nie wszystko można zrobic taniej. Czasami trzeba dopłacić by móc po mału działać. Lepiej postawić 5 bloczków, bo na tyle masz czas niz czekac do weekendu bo urobię betoniarę...a w weekend deszcz albo prądu nie będzie Pamietaj by poprowadzić rurę doprowadzającą powietrze do kominka jeśli planujecie komienek i dobrze zagęszczaj rogi. Powodzenia A na wiosnę jak zacznąc rosnąć ściany parteru, dostaniesz skrzydeł zobaczysz Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts