piwkot 15.02.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam, Mam dom jednorodzinny, w którym c.o rozprowadzone grawitacyjne. Adaptuje sobie teraz poddasze i mam problem z ogrzewaniem. Rozprowadzenie ogrzewania grawitacyjnego będzie trochę problematyczne ze względu na zachowanie spadków. Planowałem wyprowadzenie pionu i rozprowadzenie rur tak żeby działało grawitacyjnie, ale skosy trochę komplikują sprawę. Czy mogę na tym pionie wyprowadzonym bezpośrednio z pieca zastosować pompę, a resztę domu zostawić na grawitacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 a jaki problem dać pompę obiegową po całości ...?dajesz sobie takie "coś" na wyjściu z kotła i tyle...http://allegro.pl/obejscie-pompowe-1-z-pompa-i-sterownikiem-i5024436116.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwkot 15.02.2015 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Wiem, że to najprostsze rozwiązanie, ale grawitacja na dole działa super i nie chce tego zmieniać. Dodatkowo miałbym możliwość wyłączenia pompki gdyby na poddaszu nie było by przymusu grzania. Już teraz mimo braku instalacji jest tam dość znośnie więc zakładam możliwość cyklicznego załączania pompki. Natomiast na dole raczej trzeba grzać na okrągło. Edytowane 15 Lutego 2015 przez piwkot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.02.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 ale takie obejście umożliwia ci grzanie grawitacyjnie więc można pośrednio wysterować tą pompkę sterownikiem na poddaszu tak aby wspomagała przepływ kiedy jest taka potrzeba...zakładasz obejście , przedłużasz obecne piony na poddasze i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwkot 15.02.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Tak, tylko że wolałbym zastosować jeden pion - czytaj. jedna dziura niż przedłużać cztery i dziurawić w każdy pokoju. Chyba, że takie rozwiązanie z jednym pionem jest gorsze od tego co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts