nocny_stroz 15.02.2015 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Witam forumowiczów, Zrobiłem sobie sam instalację na parterze pod piec c.o. dwufunkcyjny 21kW. Salon, kuchnia, lazienka + kiedys przedpokoj/wiatrolap. Zadnych zaworów nie robilem, tylko kryzowanie wszystko dziala OK. Problem pojawil sie w momencie gdy kilka dni temu podlaczylem pod tą instalaję podobną ilość grzejników na ocieplonym strychu - pion odchodzi po prostu trójnikami. Zawory mam tylko "po drodze" na pionie. Na górze staralem sie jakos ustawic nastawe wstepna ale i tak praktycznie tam ciepla woda nie dochodzi Jeszcze nie zmniejszalem znacznie na wszystkich poszczegolnych grzejnikach przeplywu na parterze. Czy jest niezbedne zalozenie zaworow rozdzielajacych na gore i dół? Mogę to wtedy tak rozwiązać, że pierwsza grupa bedzie ta zaznaczana na żółtym tle na parterze (zostawilbym jej rure 20), druga grupa to reszta parteru a trzecia grupa to całe piętro. Nie potrzebuje dzielić pokojami - bo to za dużo przerabiania. Sądzicie, ze bedzie wtedy działać? Pompa - dla pionu, będzie wtedy niezbędna? W sumie, to jeszcze nie dzwoniłem do speca od pieca a on powiedzial, zeby zadzwonic do niego jak bede chcial podlaczac górę - chyba parametry pieca jakies zmienia. Może nie bylaby pompa potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts