wojmar 16.02.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Pewna firma dekarska zamontowała mi latem okna na poddaszu w istniejącym już budynku, dach był pokryty blacho dachówką.montaż odbywał si poprzez wymierzanie od zewnątrz i od wewnątrz otworów , oraz dalsze ich wycinanie. i montaż właściwy okien.Moim pytaniem jest jak teraz zamontować kołnierze wiatroizolacyjne ? czy robi się to w jakiś inny sposób ?.Membrana dachowa przy oknie od wewnętrznej strony pomieszczenia jest widoczna, w niektórych miejscach jest podwinięta a w innych jest niepodwinięta i obcięta równo z deskowaniem.nie wiem jak to się teraz ma w kwestii ocieplania wełną miejsc przy oknie gdy nie ma tej wiatroizolacji, czy nie będzie ona mokła ?okna nie zaciekają więc są dobrze zamontowane. czy może powinienem zastosować jakąś taśmę i skleić tą przyciętą folię z oknem ? kilka postów wcześniej w innym temacie czytałem że ten rodzaj montażu z wycinaniem otworów w dachu też jest prawidłowy (napisał to doradca Velux) jednak nie napisał nikt tam o tej wiatroizolacji.. Edytowane 16 Lutego 2015 przez wojmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 04.03.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Witaj wojmar, Folię paroprzepuszczalną/wiatroizolację należy prawidłowo zamontować w trakcie montażu okna robiąc to samodzielnie (na końcu postu rysunek z instrukcji) lub stosując BFX (link do instrukcji na stronie http://www.velux.pl/klienci/serwis/instrukcje_montazu/instrukcjemontazuproduktowizolacyjnych.aspx). Po zamontowaniu okna bez demontażu części pokrycia wokół okna niestety się tego nie zrobi. Istotna jest izolacja termiczna i od środka pomieszczenia paroizolacja. Polecam lekturę instrukcji z załączonego wyżej linku. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts