Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki uzbrojonej co muszę załatwić aby składać wniosek o pozwolenie na budowę

kamil2k3

Recommended Posts

Witam, dziś stałem się jak na razie :D szczęśliwym posiadaczem działki.

Jakie kroki będą następne ? przeczytałem masę porad odnośnie tego co dalej jednak kilka rzeczy u mnie jest już załatwionych i nie wiem czy też muszę się o dane dokumenty starać mam nadzieje, że ktoś doradzi z czego mogę zrezygnować a o co mimo wszystko muszę składać wnioski.

Więc po kolei :

Posiadam skan w postaci PDF z warunków zabudowy jest tam wszystko opisane jakie wymagania ma spełniać dom itd, jednak czy to wystarcz aby na tej podstawie przeprowadzić adaptację budynku ?

Mam jeszcze skan z podziału terenu na mniejsze działki z mapką oznaczeniem wielkości działek itd jednak są to tylko skany oryginalnych dokumentów czy przydadzą się do czegoś czy muszę wszystko sam załatwić w oryginale z urzędu gminy ?

Dla przykładu wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego będę musiał pobrać i tak?

Dwa to na działce są już skrzynki od energii czy mimo tego potrzebuję wydania warunków technicznych dostawy mediów ?

Woda też jest blisko działki muszę tylko złożyć wniosek o przyłącze i to samo pytanie czy potrzebuję na to warunki techniczne ?

W różnych poradnikach różnie piszą co jeszcze poza tym jest mi niezbędne na uzyskanie pozwolenia ?

Mapę do celów projektowych chcę na razie odwlec do ostatniej chwili podobno jest ważna tylko 6 m/c

Edytowane przez kamil2k3

...z twojej wypowiedzi nie można wywnioskować czy dla twoje działki jest obowiązujący MPZP czy masz Decyzję o warunkach zabudowy, jeśli nie ma MPZP to wystąp o przepisanie warunków na ciebie, podobnie z warunkami przyłączenia do sieci, należy wystąpić do gestorów nawet jeśli masz skrzynkę w ogrodzeniu, z mapą również nie czekaj (chyba że planujesz się budować w bliżej nieokreślonej przyszłości) a najlepiej to porozglądaj się za kimś rozsądnym który poprowadzi cię przez tą całą procedurę, czyli papiery, projekt itp. ;)

p.s. warunki przyłączenia również mają określony termin obowiązywania często różny dla różnych gestorów sieci...

Tzn tak, nie było tam MPZP i poprzedni właściciel dzieląc te działki złożył wniosek o warunki zabudowy.

I mam to co otrzymał jako skan w PDF i widzisz myślałem że skoro już ktoś raz wyznaczył warunki zabudowy to wtedy wchodzi to już pod MPZP ale teraz mi uświadomiłeś, że to tak nie działa czyli WZ raz założone zawsze będą warunkami zabudowy i po prostu teraz muszę je na siebie przenieść już szukam artykułów na ten temat dzięki ;)

Co do zlecania tego komuś to myślę, że nie ma takiej potrzeby tzn nie jestem urzędnikiem ale samych urzędów się nie boję jak znajdę informacje gdzie i co po kolei załatwiać to myślę że dam rade to ogarnąć nie dam się wystraszyć biurokracji każdy z nas musi to przejść :)

Ok dzięki za rady z tą mapką i przyłączami tak zrobię, w zasadzie to chciałbym zacząć na wiosnę ale nie wiem czy zdążę z tymi papierami, plusem jest to, że nie mam ciśnienia bo domek i z 3-4 lata mogę budować powoli systemem gospodarczym ale zacząć na pewno było by dobrze w tym roku.

Edytowane przez kamil2k3

WZ obowiązuje do czasu uchwalenia MPZP,jeżeli to nastąpi to ją znosi.Można ją przepisać za zgodą poprzedniego właściciela w urzędzie.Sprawdz czy dotyczy tylko działki którą kupiłeś,czy są tam czasem wszystkie numery każdej z działek powstałych po podziale.Wszystkie dokumenty w orginale.Warunki tech mediów muszą być na twoje nazwisko.

Warunki dotyczą wszystkich działek niestety nie jest to oryginał a najzwyklejszy skan oryginału, ok czyli i tak wszystko muszę sam załatwiać.

No i właśnie o tym myślałem że po jakimś czasie WZ po prostu przechodzą pod MPZP , ale czy już to nastąpiło tego właśnie nie wiem, jutro uderzę do gminy i postaram się to sprawdzić bo w razie potrzebnego potwierdzenia zrzeknięcia się warunków muszę ze sprzedającym się do jutra dogadać bo wyjeżdża i będzie problem z podpisaniem takowego wniosku w najbliższym czasie.

Dzięki za nakierowanie na właściwy tor.

A przy okazji ma ktoś gdzieś "SPRAWDZONY" link z jakimś spisem w jakiej kolejności to wszystko trzeba załatwiać i w jakich urzędach tzn znalazłem kilka w necie takich spisów ale różnią się od siebie dość mocno i kolejnością i szczegółowością w niektórych nie wymieniają połowy pozwoleń które są w innych itd.

Edytowane przez kamil2k3

Niestety urzędy u nas kierują się swoimi prawami, a raczej ich interpretacją,i wymogami.

Jeżeli WZ jest na wzystkie działki to komplikuje sprawę,ponieważ właściciel nie tylko powinien przepisać WZ, ale orginał przekazać Tobie,dopiero ten dokument z decyzją o przeniesieniu na Ciebie po uprawomocnieniu upowaznia do składania wniosku na PnB.Zorientuj się w swoim wydziale architektury czy takie zbiorcze WZ jest wg nich ok.

Jeżeli właściciel będzie jeszcze sprzedawał działki to będzie mu ta WZ pomocna,lub mógł już ją przepisać na kogoś kto kupował działki wcześniej.

Niekiedy wymagane jest do pozwolenia badanie gruntu-ale i tak warto je zrobić.

Sprawdz czy pasują ci warunki jaki mozesz postawić dom,bo może okazać się że i tak warto samemu postarać sie o nowe WZ na projekt jaki Ci odpowiada.

Ale jeden pan już się tam normalnie buduje na innej działce więc jakoś to musiał załatwić.

Do aktu notarialnego nie dostałem MPZP czyli wychodzi na to, że nie ma ...

No jutro koniecznie muszę odwiedzić gminę i zapytać jak to wygląda.

Właściciel ok więc chyba problemu nie będzie z udostępnieniem oryginału ale rozumiem, że tylko na chwilę tzn na czas wydania tego osobnego dla mnie.

Mogę podesłać WZ na mail jak coś jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda?

Ale jeden pan już się tam normalnie buduje na innej działce więc jakoś to musiał załatwić.

Do aktu notarialnego nie dostałem MPZP czyli wychodzi na to, że nie ma ...

No jutro koniecznie muszę odwiedzić gminę i zapytać jak to wygląda.

Właściciel ok więc chyba problemu nie będzie z udostępnieniem oryginału ale rozumiem, że tylko na chwilę tzn na czas wydania tego osobnego dla mnie.

Mogę podesłać WZ na mail jak coś jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda?

W akcie musi pisać jaki to grunt na podstawie wypisu z rejestru gruntów który jest zawsze dołączany do aktu, tak samo jak w KW jest określony rodzaj gruntu.

Jeżeli to grunty rolne, trzeba je będzie wyłączyć z produkcji rolnej.

Najlepiej zapytać w urzędzie-o WZ i potem ustalić zakres działania-wiesz lub masz konkretne założenia co chcesz budować, czy to zgodne z już wydanymi warunkami

WZ określa jaki dom możesz budować,np parterowy czy z poddaszem,jak duży jaka jest pow.zabudowy i biologicznie czynnej,dł ściany frontowej,ustawienie kaletnicy do drogi, nieprzekraczalna linia zabudowy rodzaj dachu,i może wiele innych-zanim zaczniesz przepisywać to sprawdz czy Ci to pasuje.W moim przypadku WZ składane było pod konkretny projekt aby wszystko było tak jak chcę.

Edit

Albo przepisujesz WZ jeżeli to możliwe, lub występujesz sam o nowe takie masz możliwości.

Tzn tak w akcie mam że jest to grunt pod zabudowe na warunkach zabudowy bo MPZP nie istnieje, jest dokladnie opisane co moge tam budować i jest to działka pod zabudowę więc odrolnienia nie trzeba robić.

Tyle że dzwoniłem do babki co sie tym zajmuje i mowiła że niby nie trzeba oświadczenia że akt notarialny niby wystarczy i do 2m/c powinno się to udać przepisać no zobaczymy jak to pójdzie na piątek mam umowione spotkanie z tą babką.

Odralniać nie,bo najprawdopodobniej było odrolnienie przy podziale,ale wyłączenie gruntów z produkcji rolnej-może być wymagane-jaki to grunt zgodnie z wypisem z rej. gruntów i KW,rolny klasa?

Ja załatwiałam tak przepisanie, w akcie notarialnym był zapis że sprzedający przepisuje na mnie WZ i dał orginał-takie oświadczenie notarialne pozwoli załatwiać sprawy w urzędzie bez udziału sprzedającego.

Jeżeli chcesz przyśpieszyć-to z urzędu weź druk wniosku o przeniesienie decyzji o warunkach zabudowy , załączniki potrzebne.

1. Kopia decyzji o warunkach zabudowy

2. Oświadczenie strony na rzecz której decyzja została wydana-czasem gdy osoba ta złoży to osobiście to jest szybciej.

3. Oświadczenie podmiotu wstępującego w miejsce inwestora

Potem dostaniecie oboje decyzję o przeniesieniu-która po niezgłoszeniu sprzeciwu przez żadną ze stron uprawomocni się po 14 dniach od otrzymania (plus czas na zwrotki)-dostaniesz pieczątkę że decyzja stała się ostateczna-można poprosić aby zadzwonili i odebrać osobiście,ważne aby szybko odebrał też sprzedający o ile zależy Ci na czasie-sama załatwiałam wszystkie papieru i jest to do ogarnięcia.

Przy jakiej drodze działka jeżeli gminnej,lub innej krajowej to do pozwolenia potrzebny projekt zjazdu,uzgodniony przez ZUDP a to też trwa.

Mam nadzieję że zbytnio nie namotałam,jeżeli chcesz ruszyć w tym roku to musisz spieszyć się z papierami.

W mojej WZ też jest że nie trzeba odralniać, i niestety też poległam na tym punkcie bo wyłączyć z produkcji rolnej musiałam.

Edytowane przez Bejaro

Zjazd jest na drogę wewnętrzną, a ta prowadzi do drogi gminnej, droga wewnętrzna to 2 działki zaprojektowane na drogę mam w nich oczywiście pewien udział ale cały zjazd jest już zaprojektowany.

W zasadzie tam całe osiedle jest juz rozplanowane w piątek mam umowione spotkanie z tą panią i wtedy będziemy rozmawiać w razie co udało mi sie dziś przygotowac i podpisać wnioski i oświadczenia o przekazaniu warunków zabudowy.