Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z podnoszoną szybą

autorus

Recommended Posts

Szukam wkładu kominkowego z podnoszona szybą. Mam otwór o rozmiarach 1 x1,7m Gdzie te 1,7 to wysokość. Do tej pory znalazłem romotop kv 055 AN

romotop.jpg

Co jest jeszcze godne polecenia na rynku? Zależy mi aby ten system podnoszenia działa dobrze.Tteściowa ma kornak i jest kicha straszna niestety. :(

Edytowane przez autorus

Szukam wkładu kominkowego z podnoszona szybą.

Co jest jeszcze godne polecenia na rynku? Zależy mi aby ten system podnoszenia działa dobrze.

Teściowa ma kornak i jest kicha straszna niestety. :(

Słyszałem o wkładach kominkowych "LEDA", serii "SERA" ponoć bardzo dobre sprężynowe bezobsługowe systemy podnoszenia szyby.

Witam.

Mam otwór o rozmiarach 1 x1,7m

Dobrze jest mieć otwór.

Jeszcze lepiej jak się stoi do kogoś otworem ...

W obydwu jednak przypadkach ciężko do takiego otworu wcisnąć coś tak dużego jak wkład kominkowy ... zwłaszcza taki, w którym szyba podnosi się często do góry ...

Pozdrawiam.

Chyba nie dokładnie opisałem sprawę. Jest to otwór w ścianie silce 24cm. Głębokość przygotowanej powierzchni na kominek to jakieś 1,5m, szerokość ok 3m , wysokość ok 2,5m. Jest mozliwośc tez poszerzenia otworu. Szukam dobrej konstrukcji gilotyny. No chyba że technologia okaże się niedopracowana albo zawodna to poszukam czegoś innego.

Chyba nie dokładnie opisałem sprawę. Jest to otwór w ścianie silce 24cm. Głębokość przygotowanej powierzchni na kominek to jakieś 1,5m, szerokość ok 3m , wysokość ok 2,5m. Jest mozliwośc tez poszerzenia otworu. Szukam dobrej konstrukcji gilotyny. No chyba że technologia okaże się niedopracowana albo zawodna to poszukam czegoś innego.

Brunner, Spartherm, Romotop, nawet Hajduk ostatnio....Ale skupiłbym się na tych dwóch pierwszych. Moim zdaniem lepszy serwis ma S. Ale jesteś za cwany forumowy lis (kot), żeby nie wiedzieć o drobiazgach...Choćby takich: kto i jak Ci to zamontuje. Wtedy gadanie o tym że gilotyna mniej szczelna, czy "kiedyś to musi pierdyknąć" są mało istotne. Wybór modelu danej marki też jest bardzo istotny. Są udane i tzw kupy...

Poszukałem trochę i znalazłem następujące modele:

1. Arysto 10 74x63

2. Spartherm Varia Sh 4S/3S:

3. Spartherm Arte Xh 3S:

4. Leda Sera 78 F:

5. Leda Vida 88 Fh:

6. Brunner Stil 75/90:

W ostatnim szybę podnosi się przyciskiem. Jest oczywiście najdroższy.

Poszukałem trochę i znalazłem następujące modele:

1. Arysto 10 74x63

2. Spartherm Varia Sh 4S/3S:

3. Spartherm Arte Xh 3S:

4. Leda Sera 78 F:

5. Leda Vida 88 Fh:

6. Brunner Stil 75/90:

W ostatnim szybę podnosi się przyciskiem. Jest oczywiście najdroższy.

Listę można wydłużyć, skrócić, są modela na pilota...Powiedz lepiej czego oczekujesz po założeniu tego wątku?

Chodzi o sposób podnoszenia szyby. Pewnie byłoby łatwiej pójść do jakiegoś dużego salonu z kominkami i samemu sobie pootwierać. Nie wiedziałem ze można otwierać na przycisk albo pilot. Nawet romotopa jeszcze nie widziałem akcji. A jeśli wkład będzie ważył z 300kg wypadałoby go ustawić już przed płytkami podłogowymi.

Druga sprawa to ten otwór który mam, chciałbym go wykorzystać. Ale wolałbym go nie powiększać już.

Chodzi o sposób podnoszenia szyby. Pewnie byłoby łatwiej pójść do jakiegoś dużego salonu z kominkami i samemu sobie pootwierać. Nie wiedziałem ze można otwierać na przycisk albo pilot. Nawet romotopa jeszcze nie widziałem akcji. A jeśli wkład będzie ważył z 300kg wypadałoby go ustawić już przed płytkami podłogowymi.

Druga sprawa to ten otwór który mam, chciałbym go wykorzystać. Ale wolałbym go nie powiększać już.

Nadal nie wyjaśniasz motywów, ale w sumie to nieważne....

1. Jak chcesz zobaczyć, udaj się salonów.

2. Jak chcesz tanio kupić to tylko Daniel.

3.Jak chcesz mieć dobrze zrobione, musisz sam zdecydować komu zaufać....Nikt za Ciebie wykonawcy nie wybierze:)

Ja mam Hajduka Volcano - narożny z podnoszoną szybą. Używam pierwszy sezon, na razie jest ok.

Wkład jest szczelny - dymu nie czuć w środku nawet po włączeniu okapu w kuchni w trakcie palenia ;-) . Mechanizm podnoszenia szyby przesuwa się lekko i bezproblemowo.

Jak będzie dalej - zobaczymy

Co do wymiarów - Hajduk robi tez wkłady na zamówiony wymiar. Nie wiem tylko jak to cenowo wygląda. Tu masz link -> http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/14-Wklady_kominkowe/31-Wklady_i_kasety_na_wymiar