Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z położeniem deski podłogowej warstwowej

lucky.luke

Recommended Posts

Witam wszystkich po raz pierwszy:)

Bardzo prosiłbym osoby znające się w temacie o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Po perypetiach z fachowcami mam problem z poziomami wylewek, wylewki zrobione są mixokretem i zaznaczam, że są RÓWNE. W większości pomieszczeń różnica wynosi 30 mm - 35 mm a w jednym 50 mm.

Obmyśliłem to sobie w ten sposób, proszę o podpowiedzi czy tak mogłoby to wyglądać>

1. Różnica 30 mm.

W tym wypadku mam kupioną deskę dwu- warstwową 11 mm.

Pomyślałem o tym, żeby przykręcić płytę OSB o grubości 18 mm i do tego przykleić deskę na kleju poliuretanowym 2K.

Wcześniej myślałem o przyklejeniu płyty OSB ale ze względów kosztowych, czasowych oraz z myślą o przyszłości wolałbym OSB przykręcić.

Pytanie czy taki system w tym przypadku się sprawdzi i czy dawać coś między płytę OSB a wylewkę oraz jak gęsto kręcić dyble.

2. Różnica 50 mm

Również deska dwu - warstwowa W tym wypadku myślałem o przykręceniu łat o grubości powiedzmy wys 21 mm x szer. 80 mm. Do łat przykręcić płytę OSB. Reszta jak w przypadku pierwszym. Pytanie czy dawać coś pomiędzy łaty i wylewkę oraz łaty i płytę OSB.

3. Różnica 35 - Deska trójwarstwowa.

Ostatni pokój(salon) do którego mam kupioną deskę 3-warstwową 15 mm. Też chciął bym przykręcić OSB ale zastanawiam się nad ułożeniem deski już bez kleju co umożliwia deska 3-warstwowa. Moje pytanie brzmi czy jest to możliwe?. Jak bez kleju będą zachowywać się połączenia na korek pomiędzy płytkami a deską? oraz co sądzicie na temat klejenia 3-warstwówki poprzez klejenie łączeń piuro - wpust.

Bardzo proszę o pomoc i cenne rady.

Pozdrawiam

Łukasz

Witaj

Nie będę wymyślał tylko podam sprawdzony sposób:

Płyta osb jak najbardziej najlepsza opcja wyrównania poziomów najtańsza sprawdzona przez sąsiadów z Ukrainy,

U nas się tego nie stosuje z tego względu, że wylewki z pompy są bardzo dobre i nie ma potrzeby równania.

Lecz system stosowany na Ukrainie wygląda następująco:

Płyta OSB kołkowana do podłoża oraz klejona na najtańszym kleju kauczukowym by uniknąć "dudnienia podłoża" oczywiście każdy lepszy klej wskazany.

Następnie klej dwuskładnikowy pod deskę warstwową lub klej silanowy prawdziwy a nie żadne hybrydy modyfikowane itp.

Co do klejenia na pióro wpustów jestem przeciwny jedynie można stosować uczelnienie która nie skleja desek i jest możliwość rozebrania deski.

Jak najbardziej można ułożyć 3 warstwówkę bez kleju lecz pod nogami będzie czuć pływającą podłogę.

Pozdrawiam

Edytowane przez trumidor

Witam wszystkich po raz pierwszy:)

Bardzo prosiłbym osoby znające się w temacie o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Po perypetiach z fachowcami mam problem z poziomami wylewek, wylewki zrobione są mixokretem i zaznaczam, że są RÓWNE. W większości pomieszczeń różnica wynosi 30 mm - 35 mm a w jednym 50 mm.

Obmyśliłem to sobie w ten sposób, proszę o podpowiedzi czy tak mogłoby to wyglądać>

1. Różnica 30 mm.

W tym wypadku mam kupioną deskę dwu- warstwową 11 mm.

Pomyślałem o tym, żeby przykręcić płytę OSB o grubości 18 mm i do tego przykleić deskę na kleju poliuretanowym 2K.

Wcześniej myślałem o przyklejeniu płyty OSB ale ze względów kosztowych, czasowych oraz z myślą o przyszłości wolałbym OSB przykręcić.

Pytanie czy taki system w tym przypadku się sprawdzi i czy dawać coś między płytę OSB a wylewkę oraz jak gęsto kręcić dyble.

2. Różnica 50 mm

Również deska dwu - warstwowa W tym wypadku myślałem o przykręceniu łat o grubości powiedzmy wys 21 mm x szer. 80 mm. Do łat przykręcić płytę OSB. Reszta jak w przypadku pierwszym. Pytanie czy dawać coś pomiędzy łaty i wylewkę oraz łaty i płytę OSB.

3. Różnica 35 - Deska trójwarstwowa.

Ostatni pokój(salon) do którego mam kupioną deskę 3-warstwową 15 mm. Też chciął bym przykręcić OSB ale zastanawiam się nad ułożeniem deski już bez kleju co umożliwia deska 3-warstwowa. Moje pytanie brzmi czy jest to możliwe?. Jak bez kleju będą zachowywać się połączenia na korek pomiędzy płytkami a deską? oraz co sądzicie na temat klejenia 3-warstwówki poprzez klejenie łączeń piuro - wpust.

Bardzo proszę o pomoc i cenne rady.

Pozdrawiam

Łukasz

Musisz sprawdzić wilgotność podłoża. Nie więcej niż 1,5% (podłoze cementowe) a najlepiej jeszcze mniej. Okurzyć i zagruntować. Wystarczy unigrunt. W ten sposób zabezpieczysz podłoże przed wykruszeniem się piasku. Płyty mocujesz na wkręty i kołki (65mm) co 30cm wzdłuż boków i po środku. Na płytę 15-18 kołków. Wkręty muszą być zatopione. Szlifowanie płyt OSB (wosk) i następnie klejenie. Między legarki 20x80 daj 2,0cm gruby styropian. Legary przyklej punktowo do podłoża klejem z "flaka" elstycznym np Sika 11 FC lub podobnym. Na legary wyklej piankę w taśmie samoprzylepnej gr.3mm. Na to płyta OSB montowana na cegłę. Wszystkie łączenia czołowe płyt muszą być podparte (legary)! Płyty OSB możesz mocować na śruby szybkiego montażu poprzez legary. Legary co 45cm. To rozwi ązanie jest zdrowe dla stawów i kregosłupa.

Panie Jarku czy w salonie mogę położyć deske 3-warstwową na tak zamontowaną osb bez kleju? Jeśli tak jaki podkład zastosować oraz jak zachowa się tak położona podłoga przy łączeniach z płytkami( na korek) Tzn czy nie będzie się w tym miejscu ruszać.

Na taką konstrukcję można położyć podłogę "pływającą"

O korku musi Pan zapomnieć. Przy mikroruchach płyty posadzki podłogowej, korek będzie się wykruszał.

Można zastosować korek jako łącznik przy podłodze pływającej. Nie każdy jednak umie to zrobić. Elementy będące w okolicach korka muszą być stabilne. Dlatego można zastosować miejscowe przyklejenie, korka lub pianki do płyty OSB , a następnie przyklejenie deski warstwowej do korka lub pianki. Rozwiązanie to jest dużo lepsze jeśli jako podkład stosuje się korek .

Można przykleić ale nie wolno tego robić z prostej przyczyny, o czym wiedzieć powinien każdy parkieciarz. Gdyby było to dozwolone, doradziłbym takie rozwiązanie. Prywatnie proszę bardzo. Jednak nie nalezy liczyc się zgwarancją gdyby powstały jakieś problemy.