netmax 16.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Witam,Zakupiliśmy/zamówiliśmy okno o takich parametrach:http://xbest.pl/download/dom/zam.png Jedno krótkie pytanie: czy HS + aluminium tak powinno się zachowywać?:http://xbest.pl/download/dom/HS.jpgProszę sobie powiększyć zdjęcia - aby zobaczyć temp z kamery term. na zdjęciu. Czy mi się wydaję, czy HS faktycznie za dużo traci ciepła?Czy to wina samego HS-a, czy można to jeszcze wyregulować/podciągnąć?Pytam, bo pompa ciepła chodzi na styku, a w salonie troszkę jest chłodniej niż w innych pomieszczeniach o około 1,5 stopnia. Dzięki z góry za informację i uwagi. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.02.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) świeci Ci na styku szyba-profil dolna część skrzydła - powodów może być kilkaGóra, niestety, jest gorzej ale też trudno powiedzieć co jest przyczyną. Jakieś nieszczelności z powodu za krótkich uszczelek na przyldze? Niestety jakość HSów i tym samym ich cena nie bierze się z powietrza jak to niektórym się chyba wydaje. Są rózne rozwiązania uszczelnień i w MB nie jest ono aż takie dobre. Uszczelki górne nie znoszą tolerancji - podejrzewam, że przy wietrze jak zbliżysz zapaloną świeczkę do tego miejsca to płomień ucieknie Ci od pionu i to dość znaczenie, wskazując na nieszczelnośćPoza tym zdjęcia zostały źle wykonane, są duże przekłamania przez to, że nie zrobiono ich prostopadle do powierzchni tylko pod kątem i to jak widać dość znacznymSzczerze powiem, widziałem wiele zdjęć termowizyjnych HSów ale takich kwiatków jak tu - nie byłoNajdowcipniejsze że dotycza one fixa a nie skrzydła ruchomego i to jest zagadką. Edytowane 16 Lutego 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 16.02.2015 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 świeci Ci na styku szyba-profil dolna część skrzydła - powodów może być kilka Góra, niestety, jest gorzej ale też trudno powiedzieć co jest przyczyną. Jakieś nieszczelności z powodu za krókich uszczelek na przyldze? Poza tym zdjęcia zostały źle wykonane, są duże przekłamania przez to, że nie zrobiono ich prostopadle do powierzchni tylko pod kątem i to jak widać dość znacznym Szczerze powiem, widziałem wiele zdjęć termowizyjnych HSów ale takich kwiatków jak tu - nie było Najdowcipniejsze że dotycza one fixa a nie skrzydła ruchomego i to jest zagadką. Czemu dotyczą fixa? Lewa strona to fix (bardziej wysunięta na zewnątrz) Prawa strona jest ruchoma (jest bardziej do środka salonu). Ciepło wypada z salonu i wpada nagrzewając ruchome prawe skrzydło. Da się zrobić przez styk pomiędzy lewą a prawą stroną bardziej ciasną? P.S. Te 3 zdjęcia z kamery - to jest jedno i to samo miejsce Z dołu jest zrobione tylko 1 zdjęcie. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.02.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 oj faktycznie - dotyczą skrzydła, nie przyjrzałem się dokładnie, przepraszamDoprawdy trudno powiedzieć jednoznacznie przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 16.02.2015 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Tutaj jest przekrój poziomy tych HS-ów:http://architekci.aluprof.eu/UserFiles/Systemy/okienno_drzwiowe/MB77HS/przekroje_ST/MB-77HSST-16.jpgW sumie, nie powinno "wiać", a jednak coś jest nie tak:/. Muszę sprawdzić, czy tak to wygląda jak a schemacie. Krystian Edytowane 16 Lutego 2015 przez netmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.02.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 bardziej istotna jest góra, świeci mocniej choć dziwię się, że zdecydowałeś się na ten profil do własnego domu. Dlaczego ? Atrakcyjna cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 16.02.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 bardziej istotna jest góra, świeci mocniej choć dziwię się, że zdecydowałeś się na ten profil do własnego domu. Dlaczego ? Atrakcyjna cena ? Nie, niestety żonie zleciłem wybór okien;). Teraz wiem, że jeden z ważniejszych punktów w domu - jeżeli chodzi o straty ciepła. P.S. Nie do końca zgodzę się, że góra jaśniej swieci. Po prostu tam jest profil, który jest nagrzewany bardziej niż szyba - na zdjęciu jest po prostu jaśniejszy. (tak mi się wydaje) Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.02.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 ....wybór okien.... Teraz wiem, że jeden z ważniejszych punktów w domu.... Pozwoliłem sobie podkreślić Twe słowa dla innych czytających ten wątek. Może oni zastanowią się chwilę przy poszukiwaniu najtańszych rozwiązań. Choć w Twoim wypadku tanie to nie było ale . . .cóż, stało się. Sprawdź przede wszystkim czy Twój HS jest szczelny - metoda AdamMK jest skuteczna - świeca i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 17.02.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A masz może zdjęcie gdzie widać całego HS-a . Prostopadle, a nie pod kątem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 17.02.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Muszę sprawdzić, czy tak to wygląda jak a schemacie. Krystian Zbyt wiele sam tam nie zobaczysz. Uszczelki są tak umiejscowione, ze widać je w zasadzie tylko po zdjęciu skrzydła ruchomego. Zdjęcie skrzydła w zaszkolnym HST nie jest łatwym zadaniem i tylko dla fachowca. Po demontażu skrzydła można by ocenić np czy uszczelki są doprowadzone do samego końca itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.02.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Poza tym, jak widzę, nawięcej ciepła ucieka góra a to by wskazywało na problemy z górnym uszczelnieniem - też wymaga wyjęcia skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 17.02.2015 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A masz może zdjęcie gdzie widać całego HS-a . Prostopadle, a nie pod kątem ? To co mialem w telefonie: http://xbest.pl/download/dom/image4.jpg http://xbest.pl/download/dom/image5.jpg http://xbest.pl/download/dom/image9.jpg Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.02.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Witajcie pierwsza zagadka tematu HS na początku z szybą 2 komorową, przekrój pokazuje 1 komorowe szklenie. Szczelność raz, kolejna sprawa do szyba z mega ciepłą stalową ramką plus nieszczelność i efekt jest. Edytowane 17 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 17.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Obok masz jeszcze jedno duże przeszklenie w aluminiowej ramie. Do szczelnie nie Hst myślę ze nie wpłynie jakoś znacząco na temperaturę w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 17.02.2015 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witajcie pierwsza zagadka tematu HS na początku z szybą 2 komorową, przekrój pokazuje 1 komorowe szklenie. Szczelność raz, kolejna sprawa do szyba z mega ciepłą stalową ramką plus nieszczelność i efekt jest. Przekrój był brany ze strony Alufprofu, ja w umowie mam szyby: Szyby: 6/18/4/18/6 ug=0,5. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.02.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 a na nalepce jakie masz? o ile masz a jak nie masz to sprawdź jaką ma grubość pakiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 18.02.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Netmax, u ciebie jest kilka złożonych problemów. 1. Rama z jedną izolacją termiczną - czyli izolacja przebiega pomiędzy skrzydłem czynnym a biernym (błąd wielu systemów, nie tylko MB77-HS). Dobre systemy posiadają izolację termiczną pod każdym "torem", czyli w twoim przypadku powinno być 2.2. Zestaw 3-szybowy z aluminiową ramką - podstawowy błąd przy produkcji okien i drzwi aluminiowych. i teraz już tylko domysły: 3. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego pod szybą (oszczędności w materiale i nakładzie pracy)4. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego w dużej komorze skrzydła (oszczędności w materiale i nakładzie pracy)5. Prawdopodobnie nie dobrze wykonane uszczelnienie narożne na skrzydłach (nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w MB)6. Prawdopodobnie skrzydło zrobione o 2mm za niskie (łatwiej się montuje) Przypuszczenia można by mnożyć. Ale tak jak to powiedziałem. To są tylko i wyłącznie PRZYPUSZCZENIA. Najłatwiej i najprościej to skontaktuj się z dostawcą i porozmawiaj z nim o tej sytuacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 18.02.2015 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) Netmax, u ciebie jest kilka złożonych problemów. 1. Rama z jedną izolacją termiczną - czyli izolacja przebiega pomiędzy skrzydłem czynnym a biernym (błąd wielu systemów, nie tylko MB77-HS). Dobre systemy posiadają izolację termiczną pod każdym "torem", czyli w twoim przypadku powinno być 2. 2. Zestaw 3-szybowy z aluminiową ramką - podstawowy błąd przy produkcji okien i drzwi aluminiowych. i teraz już tylko domysły: 3. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego pod szybą (oszczędności w materiale i nakładzie pracy) 4. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego w dużej komorze skrzydła (oszczędności w materiale i nakładzie pracy) 5. Prawdopodobnie nie dobrze wykonane uszczelnienie narożne na skrzydłach (nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w MB) 6. Prawdopodobnie skrzydło zrobione o 2mm za niskie (łatwiej się montuje) Przypuszczenia można by mnożyć. Ale tak jak to powiedziałem. To są tylko i wyłącznie PRZYPUSZCZENIA. Najłatwiej i najprościej to skontaktuj się z dostawcą i porozmawiaj z nim o tej sytuacji. Pozdrawiam Brzmi poważnie, wysyłam maila do Aluprofu (jestem z nimi w kontakcie) oraz firmy która mi te okna wstawiała. P.S. Najważniejsze: da się to poprawić? Pytanie na ile da się to poprawić? P.S. Widok od środka (po lewej czynne strona, po prawej bierna/fix) - to zdjęcia z podniesionymi roletami: http://xbest.pl/download/dom/IR_55.jpg http://xbest.pl/download/dom/IR_56.jpg tego okna: http://xbest.pl/download/dom/205343.jpg Dzieki wielkie. Krystian Edytowane 18 Lutego 2015 przez netmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 18.02.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Brzmi poważnie, wysyłam maila do Aluprofu (jestem z nimi w kontakcie) oraz firmy która mi te okna wstawiała. P.S. Najważniejsze: da się to poprawić? Pytanie na ile da się to poprawić? P.S. Widok od środka (po lewej czynne strona, po prawej bierna/fix) http://xbest.pl/download/dom/IR_55.jpg http://xbest.pl/download/dom/IR_56.jpg Dzieki wielkie. Krystian Większość tych rzeczy da się poprawić. Kwestia ceny. Przy czym należy zwrócić uwagę, że nawet jeśli brakuje klinów docieplających, to jest to przez systemodawców dopuszczone. Różne rynki zbytu wymagają różnych współczynników przenikania ciepła A przyczyny według mnie są dwie: 1. Klient, nie tylko ty - ale większość, chce HSa, ale chce to kupić jak najtaniej. A producent/sprzedawca, chcąc "złapać" zamowienie i coś na tym zarobić, szuka oszczędności. Niestety najcześciej tam, gdzie klient tego nie widzi. 2. Producent z niewiedzy technicznej robi tak zawsze. Albo gorzej, ma tą wiedzę, a i tak to robi błędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.02.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 ....1. Klient, nie tylko ty - ale większość, chce HSa, ale chce to kupić jak najtaniej. A producent/sprzedawca, chcąc "złapać" zamowienie i coś na tym zarobić, szuka oszczędności. Niestety najcześciej tam, gdzie klient tego nie widzi.....Oj to prawda, oj prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts