Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[problem z utratą ciepła] MB-77HS Drzwi, podnoszono-przesuwne

Recommended Posts

Witam,

Zakupiliśmy/zamówiliśmy okno o takich parametrach:

http://xbest.pl/download/dom/zam.png

Jedno krótkie pytanie: czy HS + aluminium tak powinno się zachowywać?:

http://xbest.pl/download/dom/HS.jpg

Proszę sobie powiększyć zdjęcia - aby zobaczyć temp z kamery term. na zdjęciu.

Czy mi się wydaję, czy HS faktycznie za dużo traci ciepła?

Czy to wina samego HS-a, czy można to jeszcze wyregulować/podciągnąć?

Pytam, bo pompa ciepła chodzi na styku, a w salonie troszkę jest chłodniej niż w innych pomieszczeniach o około 1,5 stopnia.

Dzięki z góry za informację i uwagi.

Krystian

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

świeci Ci na styku szyba-profil dolna część skrzydła - powodów może być kilka

Góra, niestety, jest gorzej ale też trudno powiedzieć co jest przyczyną. Jakieś nieszczelności z powodu za krótkich uszczelek na przyldze?

Niestety jakość HSów i tym samym ich cena nie bierze się z powietrza jak to niektórym się chyba wydaje. Są rózne rozwiązania uszczelnień i w MB nie jest ono aż takie dobre. Uszczelki górne nie znoszą tolerancji - podejrzewam, że przy wietrze jak zbliżysz zapaloną świeczkę do tego miejsca to płomień ucieknie Ci od pionu i to dość znaczenie, wskazując na nieszczelność

Poza tym zdjęcia zostały źle wykonane, są duże przekłamania przez to, że nie zrobiono ich prostopadle do powierzchni tylko pod kątem i to jak widać dość znacznym

Szczerze powiem, widziałem wiele zdjęć termowizyjnych HSów ale takich kwiatków jak tu - nie było

Najdowcipniejsze że dotycza one fixa a nie skrzydła ruchomego i to jest zagadką.

Edytowane przez nikt ważny

świeci Ci na styku szyba-profil dolna część skrzydła - powodów może być kilka

Góra, niestety, jest gorzej ale też trudno powiedzieć co jest przyczyną. Jakieś nieszczelności z powodu za krókich uszczelek na przyldze?

Poza tym zdjęcia zostały źle wykonane, są duże przekłamania przez to, że nie zrobiono ich prostopadle do powierzchni tylko pod kątem i to jak widać dość znacznym

Szczerze powiem, widziałem wiele zdjęć termowizyjnych HSów ale takich kwiatków jak tu - nie było

Najdowcipniejsze że dotycza one fixa a nie skrzydła ruchomego i to jest zagadką.

Czemu dotyczą fixa?

Lewa strona to fix (bardziej wysunięta na zewnątrz)

Prawa strona jest ruchoma (jest bardziej do środka salonu).

Ciepło wypada z salonu i wpada nagrzewając ruchome prawe skrzydło.

Da się zrobić przez styk pomiędzy lewą a prawą stroną bardziej ciasną?

P.S. Te 3 zdjęcia z kamery - to jest jedno i to samo miejsce

Z dołu jest zrobione tylko 1 zdjęcie.

Krystian

Tutaj jest przekrój poziomy tych HS-ów:

http://architekci.aluprof.eu/UserFiles/Systemy/okienno_drzwiowe/MB77HS/przekroje_ST/MB-77HSST-16.jpg

W sumie, nie powinno "wiać", a jednak coś jest nie tak:/.

Muszę sprawdzić, czy tak to wygląda jak a schemacie.

Krystian

Edytowane przez netmax

bardziej istotna jest góra, świeci mocniej :( choć dziwię się, że zdecydowałeś się na ten profil do własnego domu. Dlaczego ? Atrakcyjna cena ?

Nie, niestety żonie zleciłem wybór okien;). Teraz wiem, że jeden z ważniejszych punktów w domu - jeżeli chodzi o straty ciepła.

P.S. Nie do końca zgodzę się, że góra jaśniej swieci. Po prostu tam jest profil, który jest nagrzewany bardziej niż szyba - na zdjęciu jest po prostu jaśniejszy. (tak mi się wydaje)

Krystian

....wybór okien.... Teraz wiem, że jeden z ważniejszych punktów w domu....

Pozwoliłem sobie podkreślić Twe słowa dla innych czytających ten wątek. Może oni zastanowią się chwilę przy poszukiwaniu najtańszych rozwiązań.

Choć w Twoim wypadku tanie to nie było ale . . .cóż, stało się.

Sprawdź przede wszystkim czy Twój HS jest szczelny - metoda AdamMK jest skuteczna - świeca i do dzieła :)

Muszę sprawdzić, czy tak to wygląda jak a schemacie.

Krystian

Zbyt wiele sam tam nie zobaczysz. Uszczelki są tak umiejscowione, ze widać je w zasadzie tylko po zdjęciu skrzydła ruchomego. Zdjęcie skrzydła w zaszkolnym HST nie jest łatwym zadaniem i tylko dla fachowca. Po demontażu skrzydła można by ocenić np czy uszczelki są doprowadzone do samego końca itp

Witajcie :)

pierwsza zagadka tematu HS na początku z szybą 2 komorową, przekrój pokazuje 1 komorowe szklenie.

Szczelność raz, kolejna sprawa do szyba z mega ciepłą stalową ramką;) plus nieszczelność i efekt jest.

Przekrój był brany ze strony Alufprofu, ja w umowie mam szyby: Szyby: 6/18/4/18/6 ug=0,5.

Krystian

Netmax,

u ciebie jest kilka złożonych problemów.

1. Rama z jedną izolacją termiczną - czyli izolacja przebiega pomiędzy skrzydłem czynnym a biernym (błąd wielu systemów, nie tylko MB77-HS). Dobre systemy posiadają izolację termiczną pod każdym "torem", czyli w twoim przypadku powinno być 2.

2. Zestaw 3-szybowy z aluminiową ramką - podstawowy błąd przy produkcji okien i drzwi aluminiowych.

i teraz już tylko domysły:

3. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego pod szybą (oszczędności w materiale i nakładzie pracy)

4. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego w dużej komorze skrzydła (oszczędności w materiale i nakładzie pracy)

5. Prawdopodobnie nie dobrze wykonane uszczelnienie narożne na skrzydłach (nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w MB)

6. Prawdopodobnie skrzydło zrobione o 2mm za niskie (łatwiej się montuje)

Przypuszczenia można by mnożyć. Ale tak jak to powiedziałem. To są tylko i wyłącznie PRZYPUSZCZENIA.

Najłatwiej i najprościej to skontaktuj się z dostawcą i porozmawiaj z nim o tej sytuacji.

Pozdrawiam

Netmax,

u ciebie jest kilka złożonych problemów.

1. Rama z jedną izolacją termiczną - czyli izolacja przebiega pomiędzy skrzydłem czynnym a biernym (błąd wielu systemów, nie tylko MB77-HS). Dobre systemy posiadają izolację termiczną pod każdym "torem", czyli w twoim przypadku powinno być 2.

2. Zestaw 3-szybowy z aluminiową ramką - podstawowy błąd przy produkcji okien i drzwi aluminiowych.

i teraz już tylko domysły:

3. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego pod szybą (oszczędności w materiale i nakładzie pracy)

4. Prawdopodobnie brak klina uszczelniającego w dużej komorze skrzydła (oszczędności w materiale i nakładzie pracy)

5. Prawdopodobnie nie dobrze wykonane uszczelnienie narożne na skrzydłach (nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane w MB)

6. Prawdopodobnie skrzydło zrobione o 2mm za niskie (łatwiej się montuje)

Przypuszczenia można by mnożyć. Ale tak jak to powiedziałem. To są tylko i wyłącznie PRZYPUSZCZENIA.

Najłatwiej i najprościej to skontaktuj się z dostawcą i porozmawiaj z nim o tej sytuacji.

Pozdrawiam

Brzmi poważnie, wysyłam maila do Aluprofu (jestem z nimi w kontakcie) oraz firmy która mi te okna wstawiała.

P.S. Najważniejsze: da się to poprawić? Pytanie na ile da się to poprawić?

P.S. Widok od środka (po lewej czynne strona, po prawej bierna/fix) - to zdjęcia z podniesionymi roletami:

http://xbest.pl/download/dom/IR_55.jpg

http://xbest.pl/download/dom/IR_56.jpg

tego okna:

http://xbest.pl/download/dom/205343.jpg

Dzieki wielkie.

Krystian

Edytowane przez netmax

Brzmi poważnie, wysyłam maila do Aluprofu (jestem z nimi w kontakcie) oraz firmy która mi te okna wstawiała.

P.S. Najważniejsze: da się to poprawić? Pytanie na ile da się to poprawić?

P.S. Widok od środka (po lewej czynne strona, po prawej bierna/fix)

http://xbest.pl/download/dom/IR_55.jpg

http://xbest.pl/download/dom/IR_56.jpg

Dzieki wielkie.

Krystian

Większość tych rzeczy da się poprawić. Kwestia ceny.

Przy czym należy zwrócić uwagę, że nawet jeśli brakuje klinów docieplających, to jest to przez systemodawców dopuszczone. Różne rynki zbytu wymagają różnych współczynników przenikania ciepła

A przyczyny według mnie są dwie:

1. Klient, nie tylko ty - ale większość, chce HSa, ale chce to kupić jak najtaniej. A producent/sprzedawca, chcąc "złapać" zamowienie i coś na tym zarobić, szuka oszczędności. Niestety najcześciej tam, gdzie klient tego nie widzi.

2. Producent z niewiedzy technicznej robi tak zawsze. Albo gorzej, ma tą wiedzę, a i tak to robi błędnie.