Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[problem z utratą ciepła] MB-77HS Drzwi, podnoszono-przesuwne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam rozumieć że te zdjęcia robiłeś sobie sam i nie potrafisz ich zinterpretować? Ja też się nie podejmuję, nie odzywam, bo to jest dziedzina wymagająca odpowiedniej wiedzy. Zdjęcie rentgenowskie zęba każdy może oglądać i coś sobie mówić. Także lekarz. Ale i dopiero dentyście powiedzą coś więcej.

Dlaczego nie skorzystacie z profesjonalnych firm zajmujących się analizami termo?

Oki, kolejny temat:

Kolejne okno w sypialni, zamówilismy:

http://xbest.pl/download/dom/MB86.jpg

zdjecia termiczne:

http://xbest.pl/download/dom/IR_30.jpg

zdjecia okna:

http://xbest.pl/download/dom/MB86_syp.jpg

Także lipa? Czy w normie? Jak myślicie?

Krystian

Podstawowy błąd już ci wcześniej napisał "nikt ważny".

Zdjęcie powinno być zrobione prostopadle, a nie pod kątem, do okna

Resztę wiedzy zatrzymam dla siebie. Pomogłem ci w jednym oknie, i nie widzę potrzeby, byś po kolei każde okno z twojego domu tutaj wrzucał na forum.

Pozdrawiam

Nie rozumiem, napisałem co i jak.

By zdjęcie dało jakąkolwiek możliwość interpretacji MUSI być zrobione :

- prostopadle do powierzchni

- przy bezwietrznej pogodzie

- przy braku nasłonecznienia (najlepiej o zmierzchu lub wręcz nocą)

Kupiliście sobie zabawkę i trzaskacie zdjęcia zupełnie bez sensu uwypuklając skalę zjawisk które chcecie zinterpretować

To tak jak z radarem. Wystarczy ustawić go pod innym kątem do drogi niż zalecany przez producenta i wskazuje 70 gdy wasz pojazd jedzie zgodnie z przepisami 50 na godzinę

Nie rozumiem, napisałem co i jak.

By zdjęcie dało jakąkolwiek możliwość interpretacji MUSI być zrobione :

- prostopadle do powierzchni

- przy bezwietrznej pogodzie

- przy braku nasłonecznienia (najlepiej o zmierzchu lub wręcz nocą)

Kupiliście sobie zabawkę i trzaskacie zdjęcia zupełnie bez sensu uwypuklając skalę zjawisk które chcecie zinterpretować

To tak jak z radarem. Wystarczy ustawić go pod innym kątem do drogi niż zalecany przez producenta i wskazuje 70 gdy wasz pojazd jedzie zgodnie z przepisami 50 na godzinę

A ja napisałem, że ty to już wcześniej napisałeś.

I chodziło mi o to, by klient nie wrzucał po jednym zdjęciu i zadawał tego samego pytania.

Ale czy w imię taniości warto się tak stresować?. Ja staram się być wiernym zasadzie: nie znam się - nie zabieram się do sprawy (bo zawsze popsuję;). Dlatego tu nie mogę się wypowiedzieć merytorycznie. Ale faktycznie - jak myślę o tym prostopadłym kącie robienia zdjęcia to jest podstawowa sprawa.

Powiem tak: każdego człowieka też można sfotografować tak, że uwypukli się jego gorsze strony.

Tak samo z tymi zdjęciami - Inwestorze, potraktuj je jako zabawę, bo może się okazać że wszczęta na ich podstawie reklamacja wszystkim dostarczy jedynie nerwów i nic dobrego z potencjalnej naprawy nie wyjdzie.

Mam rozumieć że te zdjęcia robiłeś sobie sam i nie potrafisz ich zinterpretować? Ja też się nie podejmuję, nie odzywam, bo to jest dziedzina wymagająca odpowiedniej wiedzy. Zdjęcie rentgenowskie zęba każdy może oglądać i coś sobie mówić. Także lekarz. Ale i dopiero dentyście powiedzą coś więcej.

Dlaczego nie skorzystacie z profesjonalnych firm zajmujących się analizami termo?

To pierwszy etap... zdjęcia były za darmo, a za analiza firmy trzeba z 1,5tys zapłacić.

Jeżeli bedzie trzeba to taką analizę zlecę, ale zacząłem od postu na forum - to mnie nic nie kosztuje.

Krystian

.... to mnie nic nie kosztuje.Krystian

Krystianie. To że nic nie wnosi. Masz ładne zdjęcia i nic ponad to. Róznica w temperaturach tu ukazanych może zmienić się radykalnie gdy zdjęcie zostanie wykonane prawidłowo i nagle okaże się że z 5 stopni robi się jeden

Był tu taki jeden który w interpretacji zdjęć posunął się do granic absurdu wyliczając na ich podstawie gigantyczne straty ciepła.

To pierwszy etap... zdjęcia były za darmo, a za analiza firmy trzeba z 1,5tys zapłacić.

Mam nadzieję że dostałeś 'gratis" te nieprawidłowe ujęcia. Być może po to by na ich podstawie wpaść w strach i zlecić dalszą analizę...

Chciałbym obalić tylko jeden mit: "zdjęcia powinny być wykonywane prostopadle"

TO NIE JEST PRAWDA !!! Mówi o tym "Prawo cosinusów lamberta".

Zwłaszcza w przypadku szyb, kiedy przy prostopadłym ujęciu widać w szybie operatora.

Co do oszacowania izolacyjności oszklenia, termogramy trzeba wykonać od wewnątrz (stabilne warunki i tło).

Wprowadzić trzeba wszelkie parametry (Tpow, Ttła, wilgotność, emisyjność szyby) i wtedy można coś liczyć i porównywać.

Przy pomiarach termowizyjnych powinna być także znana różnica ciśnień IN/OUT.

Najlepiej ją wytworzyć. Interpretacja jest wtedy prosta spadek izolacyjności czy nieszczelność.

Nie podejmuję się interpretacji termogramów, bo nie mam softu to tej kamery.

Pozdrawiam

GREGOR

Chciałbym obalić tylko jeden mit: "zdjęcia powinny być wykonywane prostopadle"

TO NIE JEST PRAWDA !!! Mówi o tym "Prawo cosinusów lamberta".

Zwłaszcza w przypadku szyb, kiedy przy prostopadłym ujęciu widać w szybie operatora.

Ale przyznasz, że w tym przypadku ukośne ujęcie szyby pokazuje ramkę międzyszybową prawie że z profilu głównego. Siłą rzeczy ta ramka w środku jest nagrzana temperaturą pokojową i pięknie świeci wprowadzając blady strach..

poza tym choćby:

Na wyniki pomiaru mogą mieć wpływ czynniki zewnętrzne i to nie tylko w postaci źródeł promieniowania cieplnego (np. żarówki), ale również czynniki atmosferyczne. Zewnętrzne pomiary termowizyjne powinno prowadzić się w chłodne, pochmurne dni lub nocą. Wyniki pomiarów zakłócić mogą opady deszczu i śniegu, a nawet mgła (woda ma wysoką emisyjność). Również wiatr i przeciągi wpływają na zakłócenia wyników pomiaru temperatury obiektu.

Ale przyznasz, że w tym przypadku ukośne ujęcie szyby pokazuje ramkę międzyszybową prawie że z profilu głównego. Siłą rzeczy ta ramka w środku jest nagrzana temperaturą pokojową i pięknie świeci wprowadzając blady strach..

Mieliśmy powstrzymać się od interpretacji...

Jedno co widać to natężenie promieniowania na powierzchni ramy/szyby.

Szyba nie jest przeźroczysta dla podczerwieni w tej długości fali (rama też).

Rama ma powiedzmy emisyjność 0,95, szyba 0,85, więc nie można tego interpretować bezpośrednio z wizjera czy gołego termogramu.

Trzeba w programie wprowadzić korekcję tła i atmosfery) i ustawić lokalne wartości emisyjności na odpowiednie obszary.

Jak warunki były sprzyjające, to będziemy mieli TEMPERATURĘ, którą można użyć do porównań lub obliczeń.

Pozdrawiam

GREGOR

kolejne cytaty :)

Emisyjność to zdolność danego ciała do emisji promieniowania cieplnego. Emisyjność nie jest wielkością stałą. Zależy przede wszystkim od rodzaju materiału, stanu powierzchni, kierunku obserwacji, długości fali, a nawet temperatury. Nieuwzględnienie niskiej emisyjności materiału, zwłaszcza przy znacznej różnicy temperatury w stosunku do otoczenia może prowadzić do poważnych błędów pomiarów termowizyjnych. Dlatego większość kamer termowizyjnych umożliwia korektę emisyjności w oparciu bądź o tabele emisyjności materiałów, bądź o wyniki pomiaru referencyjnego. Często stosowaną techniką jest zwiększenie emisyjności materiału poprzez pokrycie taśmą elektryczną lub farbą.

Materiały, które odbijają temperaturę otoczenia emitują nieefektywnie (podobnie jak materiały o niskiej emisyjności). Pomiary kamerą termowizyjną będą obrazować połączenie emitowanego i odbitego promieniowania podczerwonego. Oczywiście w idealnej sytuacji (gdzie nie występują źródła promieniowania w środowisku pomiarowym) temperatura odbita jest taka sama dla mierzonego obiektu i otoczenia. Zazwyczaj jednak w pomiarach należy uwzględnić wpływ źródeł promieniowania obecnych w środowisku. Dlatego należy dokonać pomiaru temperatury odbitej (np. przy pomocy radiatora Lamberta) i otrzymaną wartość wprowadzić do kamery termowizyjnej.

dlatego od początku się tutaj mówi żeby nie popadać w panikę widząc zdjęcia. Kolory działają na wyobraźnie a wcale nie muszą do końca oznaczać, że coś jest źle bądź tragicznie

Oki i na tym pozostańmy...widziecie...dowiedziałem się czegoś nowego, zdjęcia mnie nic nie kosztowały.

Faktycznie kolory działały na psychikę...

Dzieki za info. Pomyślę, co dalej:)

Krystian

• 1 year później...