Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z budynkami gospodarczymi

Arni_grass

Recommended Posts

Witam

Mam problem z budynkami gospodarczymi, mianowicie chodzi mi o stodołę i szopkę.

Problem polega na tym że:

Chce zrobić sobie poddasze i wyciąłem mapki geodezyjne na których okazało się że nie ma naniesionych tych dwóch budynków,

okazało się że, te oto budynki zostały postawione przez dziadka mojej małżonki który już nie żyje. Nie wiem w jaki sposób mam

ugryź tą sprawę. Obawiam się że zostaniemy pociągnięci odpowiedzialnością karną za wybudowanie tych budynków bez zezwolenia.

Dziadek wybudował je w latach 83-86(tak twierdzi teściu). Czy jest jakaś możliwość wciągnięcia tych budynków bez opłat

za samowolną budowę na mapki przez przedawnienie lub innym sposobem?

Proszę o pomoc i jakieś rady.

pozdrawiam Arni_grass

Obawiam się że zostaniemy pociągnięci odpowiedzialnością karną za wybudowanie tych budynków bez zezwolenia.

Dziadek wybudował je w latach 83-86(tak twierdzi teściu).

Nie mieszkamy w Korei Północnej :) Wina nie przechodzi na członków rodziny. Nie będziesz pociągnięty do żadnej odpowiedzialności karnej.

Lektura dla Ciebie:

http://www.rzeczoznawca-michalik.pl/dokumenty/artykuly_www/03P-SAMOWOLA%20BUDOWLANA%20DO%20%202%20LAT%20WI%CAZIENIA%20PRZEDAWNIENIE.pdf

Zawsze też możesz skorzystać z pomocy radcy prawnego.