Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje m2 płaskiego dachu?

darek2009

Recommended Posts

Mam projekt domu piętrowego z dachem kopertowym oraz z płaskim dachem nad częścią salonu i garażem. Ponieważ to jeszcze projekt chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej , aby uniknąć pomyłek, błędów oraz niepotrzebnych wydatków. Ponieważ na razie mam tylko projekt to wiele mogę jeszcze zmienić. Miałem dwie koncepcje domu - jedna jak powyżej z częściowo płaskim dachem, druga z dwoma dachami kopertowymi. Ta pierwsza bardziej się mi podoba. Jednak mam problem z wyceną takiego dachu. W moim rejonie takich dachów się nie spotyka obecnie. Są tylko na starych domach kostkach z lat 80-tych. Żaden z dekarzy nie chce za bardzo robić takiego dachu. Stąd moje pytanie. Ile może kosztować m2 takiego dachu. W projekcie mam: strop monolityczny, folia paroizolacyjna, styropian dachowy gr. 30cm ze spadkiem, papa termozgrzewalna w dwóch warstwach. Ponadto obróbki blacharskie attyki i podgrzewane wpusty dachowe. Wiem, że moje pytanie jest bardzo ogólne, ale chciałbym się z grubsza zorientować w cenach. Z góry dzięki za odpowiedź.

Robiłam dach plaski w wakacje. Zdecydowaliśmy sie na cały system Baudera. Dach klasyczny, choć rozważaliśmy też odwrócony,

Poniżej wycena

Wariant I (DACH ODWRÓCONY)

1. Impregnacja podłoża betonowego preparatem gruntującym Bauder Burkolit V

2.Izolacja wodoszczelna 1 x papa podkładowa Bauder Flex gr.4mm

3.Izolacja wodoszczelna 1 x papa wierzchniego krycia Bauder PYE PV 250S5

4.Warstwa separacyjna folia PE 0,2mm

5.Termoizolacja Roofmate SL gr.20cm

6.Typar SF44

7.Warstwa żwiru gr.5-7cm

Cena 1m2 - 232zł/m2 (netto)

Wariant II

1.Impregnacja podłoża jw

2.Paroizolacja Bauder DS2

3.Termoizolacja z twardego styropianu EPS100 w 2-3 warstwach grubość 20-40cm ( w tym warstwy spadkowe)

4.Warstwa separacyjna Typar SF44

5.Izolacja wodoszczelna Bauder Thermofol U15

6.Geowłóknina Bauder SV300

7.Warstwa żwiru gr 5-7cm

Cena 1m2 -239zł/m2 (netto)

Do tego attyki ocieplenia plus obróbka blacharska , nie pamiętam ceny za metr bieżący, ale chyba ok 120 zl, ale nie jestem pewna , nie pamiętam.

Do mnie ekipa jechała 350 km . Pozdrawiam

U nas układ:

1. Stropy betonowe

2. folia PCV

3. styropian EPS 100 26-32cm

4. wylewka spadkowa

5. membrana EPDM Firestone

6. geowłóknina

7. żwir 5 cm

Do tego robili nam wszystkie rury spustowe PCV, wpusty podgrzewane, obróbki blacharskie w RALu 9006

Koszt całości 43000 PLN czyli z rurami spustowymi i obróbkami wyszedł nam 239 PLN.

Z EPDMu korzystam u siebie w firmie i tego się nie odnawia. W papę bym raczej nie poszedł bo ilość łączeń jest przerażająca a przy niedużych powierzchniach EPDM masz bez łączeń.

Koszt całości 43000 PLN czyli z rurami spustowymi i obróbkami wyszedł nam 239 PLN.

Brutto czy netto?

Mam jeszcze jeden problem, bo chcę dach bez attyki z jednej strony tylko normalnie zakończony rynną. Taki wariant wyklucza żwir. Czy wtedy EPDM może tak leżeć narażony na UV?

• 5 months później...
  • 3 weeks później...

Okazało się, że mogę zbudować dom dachem płaskim, i mam następujące pytania i wątpliwości :

- myślę o zastosowanie wiązarów prefabrykowanych, mam zamiar zbudować dom parterowy, czy są jakieś przeciwwskazania ?

- czy ktoś porównywał koszt zrobienie stropu z wiązarów a stropem wylewanym lub płytami strunowymi ?