Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa systemy grzewcze w jednym domu, ekogroszek i kable

Brysia8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powitać ponownie,

dziękuję za pomoc, zapadła wstępna decyzja - pompa ciepła,

pod koniec tygodnia mam spotkanie z firmą która zakłada te cuda, zobaczymy co zaproponują.

Wychodzi na to że jeszcze bardziej muszę w energooszczędność lecieć :)

Jak ktoś ma coś do dodania, na co mam zwrócić szczególną uwagę - proszę napiszcie!

Dziękuję :)

Gość Arturo72

Wychodzi na to że jeszcze bardziej muszę w energooszczędność lecieć :)

Nic bardziej mylnego,pompa ciepła jest bardziej uzasadniona ekonomicznie w domach z większymi stratami ciepła niż w domach enerooszczędnych.

Znaczenie ma zużycie energii na cwu gdzie w domach energooszczędnych często jest większe niż zużycie energii na c.o

Nie zapomnijcie o EP.

Dla nowych domów grzanych czystym prądem dosyć ciężko to przeskoczyć.

Trzeba wybudować naprawdę ciepły dom :)

Witam,

EP - możesz rozwinąć?

tzn znalazłam sobie - wskaźnik EP określa roczne zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną systemu ogrzewania, wentylacji, przygotowania ciepłej wody użytkowej na jednostkę powierzchni pomieszczenia o regulowanej temperaturze.

Rozumiem że tym zajmie się architekt?

O to mi właśnie chodziło,bo było to tak powiedziane,że dla pompy musi być energooszczędnosć domu a nie

jest to prawda.

Tak planowałam 20 cm na elewację, dach płaski stropodach - już sam w sobie będzie dobrą izolacją, myślimy jeszcze ile na podłogę wrzucić styropianu.

A spotkanie już w środę wieczorem, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Zaczytuję się coraz bardziej i zastanawiam się nad płytą fundamentową, początkowo miały być standardowe fundamenty, ale skoro ma to być dom energooszczędny to czy nie lepiej płytę zrobić?

Strasznie żałuję że choć częściowo nie mam zrobionego projektu - mogłabym wtedy policzyć koszt i porównać czy na dłuższą metę to się rzeczywiście opłaca.

• 4 weeks później...

Winna jestem wyjaśnienia, minął prawie miesiąc od mojego ostatniego postu i spotkania z przedstawicielem pompy ciepła ITV. Na ofertę miałam czekać 4 dni, po dwukrotnym przypomnieniu przedstawicielowi o swej skromnej osobie nadal nie dostałam żadnej oferty.

Coś mi się wydaje że będzie ciężko, oj bardzo ciężko. Zaczynam się zastanawiać nad powietrzną pompa, ponieważ wstępne założenia co do kosztów gruntówki mnie przytłoczyły :( boję się że nie wydolimy z kasą. Nadal dokładnie studiuję forum i mam nadzieję że będą tego efekty.

Oczywiście dam znać co dalej ;) Pozdrawiam wszystkich.

Winna jestem wyjaśnienia, minął prawie miesiąc od mojego ostatniego postu i spotkania z przedstawicielem pompy ciepła ITV. Na ofertę miałam czekać 4 dni, po dwukrotnym przypomnieniu przedstawicielowi o swej skromnej osobie nadal nie dostałam żadnej oferty.

Coś mi się wydaje że będzie ciężko, oj bardzo ciężko. Zaczynam się zastanawiać nad powietrzną pompa, ponieważ wstępne założenia co do kosztów gruntówki mnie przytłoczyły :( boję się że nie wydolimy z kasą. Nadal dokładnie studiuję forum i mam nadzieję że będą tego efekty.

Oczywiście dam znać co dalej ;) Pozdrawiam wszystkich.

Brysia, nawet się nie zastanawiaj - tylko powietrzna:yes: Do domku 120m2 z dobrym ociepleniem taka pompa będzie na prawdę niedroga, a rachuneczki niskie. Gruntówka, a już tym bardziej IVT nie zwróci Ci się nigdy, a komfort grzania jest taki sam, więc po co przepłacać.

Brysia, nawet się nie zastanawiaj - tylko powietrzna:yes: Do domku 120m2 z dobrym ociepleniem taka pompa będzie na prawdę niedroga, a rachuneczki niskie. Gruntówka, a już tym bardziej IVT nie zwróci Ci się nigdy, a komfort grzania jest taki sam, więc po co przepłacać.

A jak będzie w cenie powietrznej?

http://www.ppcpompy.eu/cennik/

+ kolektor poziomy zrobiony samemu

Ja z zasobnikami wydałem 27tyś, a bez zasobników i z poziomym wydałbym poniżej 20.

Zresztą odwierty też potaniały.

zastanawiam się jaka może być realna cena takiej polskiej gruntówki. zwykle oficjalne cenniki producentów są zawyżone w stosunku do tego co można mieć w rzeczywistości.

oferta, którą otrzymałem na kotłownię z zasobnikiem i pompą powietrzną Panasonic 7 kW to 20 tys. zł. w dziale z PC piszą, że drogo, bo jakaś inna firma na Śląsku to samo oferuje za 17,5 tys. zł w ramach promocji (chyba nawet z opcją chłodzenia ta pompa)

Mam i ja! W końcu przyszła pierwsza wycena, to się pochwalę:

pompa ciepła - Panasonic AQUAREA T-CAP 9kW z zasobnikiem 250l, wraz z montażem - 23400,00

pompa ciepła - Firma IVT greenline EQ C8, zasobnik wbudowany 185 litrów, wraz z montażem- 29380,00

do tego odwiert 150m - 11500,00 (1 odwiert 150mb)

Co o tym myślicie?

Mam i ja! W końcu przyszła pierwsza wycena, to się pochwalę:

pompa ciepła - Panasonic AQUAREA T-CAP 9kW z zasobnikiem 250l, wraz z montażem - 23400,00

pompa ciepła - Firma IVT greenline EQ C8, zasobnik wbudowany 185 litrów, wraz z montażem- 29380,00

do tego odwiert 150m - 11500,00 (1 odwiert 150mb)

Co o tym myślicie?

T-Cap to zdecydowanie za mocna pompa do Twojego domu. Zrób OZC i na tej podstawie dobieraj. Prawdopodobnie wyjdzie ci 7kW lub co najwyżej zwykła 9kW, a wtedy cena powinna być mniej niż 20tys. Gruntówka, jak mówiłem nie zwróci Ci się NIGDY.

T-Cap to zdecydowanie za mocna pompa do Twojego domu. Zrób OZC i na tej podstawie dobieraj. Prawdopodobnie wyjdzie ci 7kW lub co najwyżej zwykła 9kW, a wtedy cena powinna być mniej niż 20tys. Gruntówka, jak mówiłem nie zwróci Ci się NIGDY.

Problem w tym że mój projekt dopiero sie robi, trudno w tej sytuacji zrobić OZC.

Problem w tym że mój projekt dopiero sie robi, trudno w tej sytuacji zrobić OZC.

Jak zrobisz projekt i ustalisz parametry materiałów izolacyjnych, to jest to najlepszy moment na wykonanie OZC. Dopiero potem można dywagować nad systemem grzewczym, bo dobieranie czegokolwiek na tzw "pałę" nie ma żadnego sensu...

• 2 months później...
zgadzam się z powyższym, parametry izolacyjne to na początku, potem idziesz z tym do sprzedawcy, który powinien orientować się w sprawie - pytasz o koszty eksploatacji itp. Kalkulujesz co się opłaca i rozwiązanie samo się nasuwa. Fachową poradę z pewnością uzyskasz od firmy ]spam]. Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy