Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki styropian grafitowy wybrać?

romanpolo

Recommended Posts

Witam.Zamierzam docieplić dom postawiony w latach 80tych ,300 m2 obłożone styropianem narazie bez podmurówki.

Styropian na pewno grafitowy 0,31-0,33 .ponieważ glify po wymianie okien już są głębokie (18 cm) zastanawiam się ile cm styropianu wystarczy 8 czy 10 ( ,sciana grubosci pótora suporka ,w elewacji dużo okien (50m2)).Znajomy podpowiada żeby glify pod kątem zrobić to będzie wrażenie mniejszej głębi-czy to dobry pomysł?.Styropian kupię chyba przez internet ,cena atrakcyjna ,towar prosto fabryki tylko kase z góry płacę .Ma ktoś jakijeś doświadczenia z takim handlem.Producentów mnóstwo ale cenowo ( za 0,31)odpowiada :Izoterm (166 zł/m3),Genderka 176 zł,Neotherm 169 zł,Swisspor 179 zł .Który najpewniejszy będzie?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Zamierzam docieplić dom postawiony w latach 80tych ,300 m2 obłożone styropianem narazie bez podmurówki.

Styropian na pewno grafitowy 0,31-0,33 .ponieważ glify po wymianie okien już są głębokie (18 cm) zastanawiam się ile cm styropianu wystarczy 8 czy 10 ( ,sciana grubosci pótora suporka ,w elewacji dużo okien (50m2)).Znajomy podpowiada żeby glify pod kątem zrobić to będzie wrażenie mniejszej głębi-czy to dobry pomysł?.Styropian kupię chyba przez internet ,cena atrakcyjna ,towar prosto fabryki tylko kase z góry płacę .Ma ktoś jakijeś doświadczenia z takim handlem.Producentów mnóstwo ale cenowo ( za 0,31)odpowiada :Izoterm (166 zł/m3),Genderka 176 zł,Neotherm 169 zł,Swisspor 179 zł .Który najpewniejszy będzie?

Z tych które proponujesz, to żaden :)

Dołóż parę zł i kup termoorganikę - teraz jest tania.

też się zastanawiam nad kupnem styro 18cm frezowanego 033. Myślałem właśnie nad swissporem i neothermem z racji dobrej ceny. Termoorganika jakoś mnie zraziła tym że od kilku osób słyszałem że są krzywe płyty przy większych grubościach...

Miał ktoś do czynienia z takimi styropianami?

też się zastanawiam nad kupnem styro 18cm frezowanego 033. Myślałem właśnie nad swissporem i neothermem z racji dobrej ceny. Termoorganika jakoś mnie zraziła tym że od kilku osób słyszałem że są krzywe płyty przy większych grubościach...

Termoorganika był/jest krzywa w sezonie kiedy produkcja idzie "pełną parą"

Teraz płyty są ok.

no właśnie takie informacje słyszałem już od niejednej osoby;) jak na razie czytam trochę o styro, pytam o ceny itp.

Trochę zaczął mnie zastanawiać fakt że termo-organika termonium 032 czy neographite 033 są według normy dość miękkie.

Piwnicę oklejałem domstyr'em 033 i według normy jest on twardszy od tych dwóch w/w. Muszę podjechać gdzieś na hurtownię i sprawdzić czy rzeczywiście tak jest czy to tylko tak chwyt. W praktyce domstyr był równy, dobrze się go kleiło i faktycznie jest dość twardy. Może warto nad nim się zastanowić na elewację?!

Austrotherm, Knauf, Termoorganika - sa bardzo w porzadku.

Tylko szkoda ze Knauf ma taka wystrzelona cene - mogliby taniej, ale nie chca :)

Austrotherm troche obnizyl ceny, ale dalej jest co najmniej o 10zl netto/m3 drozszy od TO

Nie radzę kupować :mad: knaufa: grafit 0,032: płyty proste i trzymają wymiar ale bardzo kruchy, MIĘCIUTKI, mała waga, przestrzenie powietrzne w płytach, a frez MA TYLKO 1 CM-prawie się go nie zauważa!!!!!!!!!:mad:

SZKODA KASY, w tym wypadku cena nie świadczy o jakości lecz o jeździe na nazwie marki.

cena cena cena....

omg.... w sezonie termonium plus kosztowalo 175 netto i wiecej.... teraz jest po 151... czyli za pol darmo...

a dalej szukamy jak najtaniej....

tanie mieso psy jedza... budujecie dla siebie czy zeby odsprzedac budynek i niech sie ktos inny martwi ?

Knauf, Austrotherm, Termoorganika....

ale po co ja to mowie :)

budując dla siebie to nie tylko cena ale też(głównie) jakość dlatego właśnie ludzie się pytają :)

zdecydowałem o Austrotherm sugerując się posiadanym certyfikatem i dobrymi opiniami między innymi na tym forum. Oczywiście wyszło na całości sporo drożej niż oferta z Yetico ale za gwarantowaną jakość trzeba zapłacić. Pytanie tylko o ile gorszą jakość ma ten Yetico skoro też chwalą się współczynnikiem 0,031 a wagowo metr sześcienny nie wygląda źle.

budując dla siebie to nie tylko cena ale też(głównie) jakość dlatego właśnie ludzie się pytają :)

zdecydowałem o Austrotherm sugerując się posiadanym certyfikatem i dobrymi opiniami między innymi na tym forum. Oczywiście wyszło na całości sporo drożej niż oferta z Yetico ale za gwarantowaną jakość trzeba zapłacić. Pytanie tylko o ile gorszą jakość ma ten Yetico skoro też chwalą się współczynnikiem 0,031 a wagowo metr sześcienny nie wygląda źle.

no i bardzo dobry wybor - propsy

Dobra, a mam pytanie do tych, co wiedzą, co widzieli i co mają porównanie.

Producenci mają rózne odmiany szarego styropianu. Knauf 0.031 i 0.032, TO tez, Swisspor 0,031 i 0,033. Pytanie jest nastepujące? Czy oprócz lambdy takie styropiany maja znaczące róznice np w twardości wielkości kulek itp? Bo w cenie pare złotych jest... A jeśli chodzi o lambde 0,001 różnicy to tyle, co nic...

Twardosc kulek nie ma znaczenia, ale znaczenie np przy elewacyjnych ma to, jakie ma parametry.

Generalnie producent systemu dociepleniowego robi aprobate na okreslonych parametrach styropianu - czyli bada swoje produkty, dla takiej aprobaty i danego ukladu - uzyskujemy gwarancje producenta. W polaczeniu z poprawnym wykonaniem, przez doswiadczona firme wykonawcza - jest szansa ze nasza elewacja faktycznie bedzie miala gwarancje. i nie na ulotce i w rozmowach handlowych, tylko powaznie ktos bierze za to odpowiedzialnosc (wykonawca i producent)

Aprobaty techniczne systemodawcow jednak zmieniaja sie co roku... wprowadzane sa poprawki i aktualizacje.

Generalnie:

TERMONIUM PLUS fasada EPS S EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(2)-P(5)-BS100-DS(N)2-DS(70,-)2-TR100

"TERMONIUM fasada" EPS EN 13163 T(1)-L(2)-W(2)-Sb(5)-P(5)-BS75-DS(N)2-DS(70,-)2-TR80

To nie to samo :) a wydawac by sie moglo, ze to styropian i to styropian.... pozorna roznica to 0,001 W/mkw i 10zl netto/m3 roznicy :) a tu jednak NIEEEE

Dlatego warto zagladac do AT systemow docieplen.

No chyba ze robi nam to firma "bez faktury" produkty sa pomieszane - w sensie inny klej, inny tynk, to mozemy sobie odpuscic te kwestie i faktycznie kierowac sie wylacznie cena.

No ale czemuś to wszystko jesdnak służy, te literki, cyferki...

Przykładowo:

EPS-EN 13163 T2-L3-W3-Sb5-P10-BS125-CS(10)80-DS(N)5-DS(70,-)2-DLT(1)5-TR100

EPS –EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-S(2)-P(5)-BS150-CS(10)80-DS.(N)2-DS(70,-)1-TR100

Oba mają CS 10(80) czyli niby to, co dla styro podłogowego ważne. Ale róznią się też np tym ciągiem znaków

T2-L3-W3-Sb5-P10-BS125

T(1)-L(2)-W(2)-S(2)-P(5)-BS150

I nie chodzi mi o nawiasy, tylko o te rózne cyferki. Lepiej jak są mniejsze, czy większe (Bo W L T mówią o dokładności wykonania. Czyli lepiej jak jest 1 czy 5?

Wyjaśnienie oznaczeń (dla EPS 50-042 SZCZELINA)

EPS - skrót nazwy styropianu;

EN 13 163 - numer normy;

T1 - tolerancja grubości (+/- 2 mm);

L1 - tolerancja długości (+/- 3 mm);

W1 - tolerancja szerokości (+/- 2 mm);

S1 - tolerancja prostokątności (+/- 5 mm);

P2 - tolerancja płaskości (+/- 15 mm);

BS75 - wytrzymałość na zginanie;

CS(10) - naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym;

DS(N)5 - stabilność wymiarowa w warunkach laboratoryjnych;

DS(70,-)2 - stabilność wymiarowa w określonej temperaturze i wilgotności;

TR100 - wytrzymałość na rozciąganie prostopadle do powierzchni czołowych;

DLT(1)5 - odkształcenie przy okrePlonym obciążeniu ściskającym i temperaturze;

Symbole 042, 040, 038, 036 [W/mK] - oznaczają maksymalne wartości współczynnika przewodzenia ciepła (lambda);