Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki styropian grafitowy wybrać?

romanpolo

Recommended Posts

Wyjaśnienie oznaczeń (dla EPS 50-042 SZCZELINA)

EPS - skrót nazwy styropianu;

EN 13 163 - numer normy;

T1 - tolerancja grubości (+/- 2 mm);

L1 - tolerancja długości (+/- 3 mm);

W1 - tolerancja szerokości (+/- 2 mm);

S1 - tolerancja prostokątności (+/- 5 mm);

P2 - tolerancja płaskości (+/- 15 mm);

BS75 - wytrzymałość na zginanie;

CS(10) - naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym;

DS(N)5 - stabilność wymiarowa w warunkach laboratoryjnych;

DS(70,-)2 - stabilność wymiarowa w określonej temperaturze i wilgotności;

TR100 - wytrzymałość na rozciąganie prostopadle do powierzchni czołowych;

DLT(1)5 - odkształcenie przy okrePlonym obciążeniu ściskającym i temperaturze;

Symbole 042, 040, 038, 036 [W/mK] - oznaczają maksymalne wartości współczynnika przewodzenia ciepła (lambda);

Hehe, fighter, tyle to i ja znalazłem. Tylko że to tak na prawde niewiele mówi. Czy ważne, czy to jest np T 1, T2 czy L2 , L3? Czy też nie ważne jest jaka cyferka jest, bo to zawsze +/- 2 czy tam 3 mm? Ale wtedy czemu rózne cyferki? A moze sie to mnoży i wtedy wychodzi ta tolerancja dla danego producenta?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tolerancja - im mniejsza tym lepiej, bo oznacza wieksza stabilnosc wymiarowa :)

Przy podlogowych pomijalne w zasadzie... przy elewacjach - wygoda dla wykonawcy i dokladnosc.

Wazna w elewacjach bedzie plaskosc (P), TR i CS jezeli podano

mialem kiedys taka tabele z rozpiska pelna oznaczen ale mi wcielo jak mi laptopa ukradli (sosick)

wyzsza cyfra przy tolerancji oznacza z tego co pamietam wyzsza niedokladnosc :)

Ja kiedys robilem tak: wzialem Austrotherm-a cyferki i jakiegos "noname" typu budstyr srutstyr :) przepraszam jak trafilem w nazwe firmy :p nie bylo to zamierzone. i szukalem roznic.

Knauf, Austrotherm i TO sa spoko - wiec sie nie zastanawiam - na nasze budowy kupuje ten ktory akurat jest tanszy :) ale tylko z tych 3 firm. TO w sezonie potrafi byc dosc krzywe wiec.... w sezonie bez TO (no chyba ze klient chce) - zima jest spoko - prosty i rowny

Edytowane przez fighter1983

• 2 weeks później...
Tak kiedyś budowano, dużo bloczka mało albo wcale ocieplenia. Myślę, że w tej sytuacji 12 cm. będzie przyzwoitym minimum. Ja zastosowałem 15 cm Swisspor 0,31. Kupiłem przez internet u Bednarka. Było tanio, darmowa dostawa, profesjonalna obsługa. Jakość towaru wystarczająco dobra - fabryka z Janowa Lubelskiego. Większym zagrożeniem dla jakości mogą być wykonawcy. Powodzenia.

a nie Janowa Podlaskiego? :p

Tak kiedyś budowano, dużo bloczka mało albo wcale ocieplenia. Myślę, że w tej sytuacji 12 cm. będzie przyzwoitym minimum. Ja zastosowałem 15 cm Swisspor 0,31. Kupiłem przez internet u Bednarka. Było tanio, darmowa dostawa, profesjonalna obsługa. Jakość towaru wystarczająco dobra - fabryka z Janowa Lubelskiego. Większym zagrożeniem dla jakości mogą być wykonawcy. Powodzenia.

• 3 weeks później...

witam,

Potrzebuje pilnej porady w kwestii Termo Organiki, chce kupić pod posadzki i ogrzewanie podłogowe w dom 120 m2:

SILVER dach-podłoga EPS 80 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(2)-P(5)-BS125-CS(10)80-DS(N)2-DS(70,-)1-TR100 lambda 037

i kolejną partię do garażu i kotłowni 40 m2

GOLD dach-podłoga EPS 100 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(5)-P(5)-BS150-CS(10)100-DS(N)2-DS(70,-)2 lambda 036

Moje pytanie jeszcze w kwestii warstw, ogólnie w domu bede mial do polozenia 15 cm styro i chcialem polozyc 3 x 5 cm na przekaldki ale dzis jeden ze znajomych powiedzial ze to nie jest zbyt dobry pomysl, jego ropozycja 10 cm + 5 cm na przekladkę

Kolejne pytanie co do grazu i kotlowni, tu mam do polozenia 12 cm styro i chce to polozyc 6cm x 2 na przekladki, i ten znajomy przyznal mi racje.

Bardzo prosze o pomoc badz sugestie w tym temcie, ogólnie bede raczej kupowal Termo Organike ponieważ udlo mi sie zalatwić w rewelacyjnych cenach.\

Pozdrawiam

Grafitowy ma najlepszą wartość lambda = 0,031 np. Knauf Therm Expert Fasad. Ale zwróciłbym jeszcze uwagę na jakość wykonania tzn. czy podlega on jakieś weryfikacji, posiada certyfikat Gwarantowany Styropian itp.

no ale ma do bani CS :)

Nie o to pytal poprzednik.

KT - to skrot od KnaufTherm?

jezeli tak to tu zapraszam:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233123-Ekstremalnie-tani-styropian-Zima-2014&p=6813843&viewfull=1#post6813843

mnie z ramienia Knauf Therm obsluguje Cezary Biezonski

Polecałbym styropian MODEROWANO jest jedną z 2 marek styropianu na polskim rynku posiadających Certyfikat “Gwarantowany Styropian” przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu (PSPS).

Taki certyfikat oznacza że:

• spełnia on wymagania wagowe dla każdej odmiany

• parametry deklarowane są zgodne z rzeczywistymi,

• wyroby są poddawane procesowi ciągłej kontroli przez niezależne instytucje (ITB),

• kupujesz styropian rekomendowany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu(PSPS).

e-rzecznik MODEROWANO

Edytowane przez finlandia
Reklama jest niezgodna z regulaminem (pkt 5.2.5 b/c)

Polecałbym styropian MODEROWANO jest jedną z 2 marek styropianu na polskim rynku posiadających Certyfikat “Gwarantowany Styropian” przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu (PSPS).

Taki certyfikat oznacza że:

• spełnia on wymagania wagowe dla każdej odmiany

• parametry deklarowane są zgodne z rzeczywistymi,

• wyroby są poddawane procesowi ciągłej kontroli przez niezależne instytucje (ITB),

• kupujesz styropian rekomendowany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu(PSPS).

e-rzecznik MODEROWANO

Czy takiej poważnej/dużej firmy nie stać na wykupienie płatnego profilu?

Chyba nawet ja, mały szaraczek, zakupiłem w tamtym sezonie wystarczająco dużo styro kn...a żeby starczyło na niejedną reklamę :)

Czy takiej poważnej/dużej firmy nie stać na wykupienie płatnego profilu?

Chyba nawet ja, mały szaraczek, zakupiłem w tamtym sezonie wystarczająco dużo styro kn...a żeby starczyło na niejedną reklamę :)

to chyba jakis samozwanczy e-rzecznik :p chyba nawet nie pracujacy w Knauf Industries :p

witam,

Potrzebuje pilnej porady w kwestii Termo Organiki, chce kupić pod posadzki i ogrzewanie podłogowe w dom 120 m2:

SILVER dach-podłoga EPS 80 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(2)-P(5)-BS125-CS(10)80-DS(N)2-DS(70,-)1-TR100 lambda 037

i kolejną partię do garażu i kotłowni 40 m2

GOLD dach-podłoga EPS 100 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(5)-P(5)-BS150-CS(10)100-DS(N)2-DS(70,-)2 lambda 036

Moje pytanie jeszcze w kwestii warstw, ogólnie w domu bede mial do polozenia 15 cm styro i chcialem polozyc 3 x 5 cm na przekaldki ale dzis jeden ze znajomych powiedzial ze to nie jest zbyt dobry pomysl, jego ropozycja 10 cm + 5 cm na przekladkę

Kolejne pytanie co do grazu i kotlowni, tu mam do polozenia 12 cm styro i chce to polozyc 6cm x 2 na przekladki, i ten znajomy przyznal mi racje.

Bardzo prosze o pomoc badz sugestie w tym temcie, ogólnie bede raczej kupowal Termo Organike ponieważ udlo mi sie zalatwić w rewelacyjnych cenach.\

Pozdrawiam

Termo Organika dobry wybór i jako jedyni na rynku mają rekomendacje ITB.

Rekomendacje do czego? Ludzie ja mogę sobie rekomendować że styropian od pana Stasia nadaje się by z niego zrobić cuda na kiju... Każdy styropian ma jakieś wyniki badań, co oznacza, że albo nadaje się do tych czy innych systemów ociepleń albo się nie nadaje. Jeśli znajdę styro z lepszymi parametrami, albo lepiej takimi samymi to co? Też będę mógł powiedzieć że ITB to poleca? Bo poleca coś co ma ganz te same wyniki? A co z lepszymi?