Ifarrg 26.02.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Wyjaśnienie oznaczeń (dla EPS 50-042 SZCZELINA) EPS - skrót nazwy styropianu; EN 13 163 - numer normy; T1 - tolerancja grubości (+/- 2 mm); L1 - tolerancja długości (+/- 3 mm); W1 - tolerancja szerokości (+/- 2 mm); S1 - tolerancja prostokątności (+/- 5 mm); P2 - tolerancja płaskości (+/- 15 mm); BS75 - wytrzymałość na zginanie; CS(10) - naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym; DS(N)5 - stabilność wymiarowa w warunkach laboratoryjnych; DS(70,-)2 - stabilność wymiarowa w określonej temperaturze i wilgotności; TR100 - wytrzymałość na rozciąganie prostopadle do powierzchni czołowych; DLT(1)5 - odkształcenie przy okrePlonym obciążeniu ściskającym i temperaturze; Symbole 042, 040, 038, 036 [W/mK] - oznaczają maksymalne wartości współczynnika przewodzenia ciepła (lambda); Hehe, fighter, tyle to i ja znalazłem. Tylko że to tak na prawde niewiele mówi. Czy ważne, czy to jest np T 1, T2 czy L2 , L3? Czy też nie ważne jest jaka cyferka jest, bo to zawsze +/- 2 czy tam 3 mm? Ale wtedy czemu rózne cyferki? A moze sie to mnoży i wtedy wychodzi ta tolerancja dla danego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.02.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 tolerancja - im mniejsza tym lepiej, bo oznacza wieksza stabilnosc wymiarowa Przy podlogowych pomijalne w zasadzie... przy elewacjach - wygoda dla wykonawcy i dokladnosc. Wazna w elewacjach bedzie plaskosc (P), TR i CS jezeli podano mialem kiedys taka tabele z rozpiska pelna oznaczen ale mi wcielo jak mi laptopa ukradli (sosick) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 26.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Własnie widzisz, przetrząsłem troszkę neta i są tabelki czy opisy, ale info przy nich jest lakoniczne i czasami trudno wywnioskowac, co jest lepsze, czy w góre, czy w dół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.02.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) wyzsza cyfra przy tolerancji oznacza z tego co pamietam wyzsza niedokladnosc Ja kiedys robilem tak: wzialem Austrotherm-a cyferki i jakiegos "noname" typu budstyr srutstyr przepraszam jak trafilem w nazwe firmy nie bylo to zamierzone. i szukalem roznic. Knauf, Austrotherm i TO sa spoko - wiec sie nie zastanawiam - na nasze budowy kupuje ten ktory akurat jest tanszy ale tylko z tych 3 firm. TO w sezonie potrafi byc dosc krzywe wiec.... w sezonie bez TO (no chyba ze klient chce) - zima jest spoko - prosty i rowny Edytowane 26 Lutego 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 07.03.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Tak kiedyś budowano, dużo bloczka mało albo wcale ocieplenia. Myślę, że w tej sytuacji 12 cm. będzie przyzwoitym minimum. Ja zastosowałem 15 cm Swisspor 0,31. Kupiłem przez internet u Bednarka. Było tanio, darmowa dostawa, profesjonalna obsługa. Jakość towaru wystarczająco dobra - fabryka z Janowa Lubelskiego. Większym zagrożeniem dla jakości mogą być wykonawcy. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 07.03.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 a nie Janowa Podlaskiego? Tak kiedyś budowano, dużo bloczka mało albo wcale ocieplenia. Myślę, że w tej sytuacji 12 cm. będzie przyzwoitym minimum. Ja zastosowałem 15 cm Swisspor 0,31. Kupiłem przez internet u Bednarka. Było tanio, darmowa dostawa, profesjonalna obsługa. Jakość towaru wystarczająco dobra - fabryka z Janowa Lubelskiego. Większym zagrożeniem dla jakości mogą być wykonawcy. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannawlosciach 09.03.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Cyferki i deklaracje to jedno ( jak mawiał jeden znajomy" ja obiceać to ci mogę wszytsko") a jakość i rzeczywistość parametrów to drugie. Na rynku jest kilku producnetów którzy nie musza się wstydzić swojej jakości, dla mnie Termoorganika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stabilo 09.03.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 wybierać tylko markowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariop26 26.03.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 witam, Potrzebuje pilnej porady w kwestii Termo Organiki, chce kupić pod posadzki i ogrzewanie podłogowe w dom 120 m2: SILVER dach-podłoga EPS 80 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(2)-P(5)-BS125-CS(10)80-DS(N)2-DS(70,-)1-TR100 lambda 037 i kolejną partię do garażu i kotłowni 40 m2 GOLD dach-podłoga EPS 100 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(5)-P(5)-BS150-CS(10)100-DS(N)2-DS(70,-)2 lambda 036 Moje pytanie jeszcze w kwestii warstw, ogólnie w domu bede mial do polozenia 15 cm styro i chcialem polozyc 3 x 5 cm na przekaldki ale dzis jeden ze znajomych powiedzial ze to nie jest zbyt dobry pomysl, jego ropozycja 10 cm + 5 cm na przekladkę Kolejne pytanie co do grazu i kotlowni, tu mam do polozenia 12 cm styro i chce to polozyc 6cm x 2 na przekladki, i ten znajomy przyznal mi racje. Bardzo prosze o pomoc badz sugestie w tym temcie, ogólnie bede raczej kupowal Termo Organike ponieważ udlo mi sie zalatwić w rewelacyjnych cenach.\ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 26.03.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Grafitowy ma najlepszą wartość lambda = 0,031 np. [lokowanie produktu] . Ale zwróciłbym jeszcze uwagę na jakość wykonania tzn. czy podlega on jakieś weryfikacji, posiada certyfikat Gwarantowany Styropian itp. Edytowane 16 Października 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.03.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Grafitowy ma najlepszą wartość lambda = 0,031 np. Knauf Therm Expert Fasad. Ale zwróciłbym jeszcze uwagę na jakość wykonania tzn. czy podlega on jakieś weryfikacji, posiada certyfikat Gwarantowany Styropian itp. no ale ma do bani CS Nie o to pytal poprzednik. KT - to skrot od KnaufTherm? jezeli tak to tu zapraszam: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233123-Ekstremalnie-tani-styropian-Zima-2014&p=6813843&viewfull=1#post6813843 mnie z ramienia Knauf Therm obsluguje Cezary Biezonski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 29.03.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Polecałbym styropian MODEROWANO jest jedną z 2 marek styropianu na polskim rynku posiadających Certyfikat “Gwarantowany Styropian” przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu (PSPS).Taki certyfikat oznacza że:• spełnia on wymagania wagowe dla każdej odmiany• parametry deklarowane są zgodne z rzeczywistymi,• wyroby są poddawane procesowi ciągłej kontroli przez niezależne instytucje (ITB),• kupujesz styropian rekomendowany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu(PSPS).e-rzecznik MODEROWANO Edytowane 29 Marca 2015 przez finlandia Reklama jest niezgodna z regulaminem (pkt 5.2.5 b/c) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 03.04.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 ktoś używal styropianu grafitowego genderka styropoz ? Jakies opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 03.04.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Polecałbym styropian MODEROWANO jest jedną z 2 marek styropianu na polskim rynku posiadających Certyfikat “Gwarantowany Styropian” przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu (PSPS). Taki certyfikat oznacza że: • spełnia on wymagania wagowe dla każdej odmiany • parametry deklarowane są zgodne z rzeczywistymi, • wyroby są poddawane procesowi ciągłej kontroli przez niezależne instytucje (ITB), • kupujesz styropian rekomendowany przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu(PSPS). e-rzecznik MODEROWANO Czy takiej poważnej/dużej firmy nie stać na wykupienie płatnego profilu? Chyba nawet ja, mały szaraczek, zakupiłem w tamtym sezonie wystarczająco dużo styro kn...a żeby starczyło na niejedną reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.04.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Czy takiej poważnej/dużej firmy nie stać na wykupienie płatnego profilu? Chyba nawet ja, mały szaraczek, zakupiłem w tamtym sezonie wystarczająco dużo styro kn...a żeby starczyło na niejedną reklamę to chyba jakis samozwanczy e-rzecznik chyba nawet nie pracujacy w Knauf Industries Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 03.04.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 to chyba jakis samozwanczy e-rzecznik chyba nawet nie pracujacy w Knauf Industries No chyba, że tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.04.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Mamy nowego e-rzecznika - od "Moderowano".... nazwa jakaś taka włoska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
6mastroiani 09.04.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 witam, Potrzebuje pilnej porady w kwestii Termo Organiki, chce kupić pod posadzki i ogrzewanie podłogowe w dom 120 m2: SILVER dach-podłoga EPS 80 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(2)-P(5)-BS125-CS(10)80-DS(N)2-DS(70,-)1-TR100 lambda 037 i kolejną partię do garażu i kotłowni 40 m2 GOLD dach-podłoga EPS 100 EPS-EN 13163-T(1)-L(2)-W(2)-Sb(5)-P(5)-BS150-CS(10)100-DS(N)2-DS(70,-)2 lambda 036 Moje pytanie jeszcze w kwestii warstw, ogólnie w domu bede mial do polozenia 15 cm styro i chcialem polozyc 3 x 5 cm na przekaldki ale dzis jeden ze znajomych powiedzial ze to nie jest zbyt dobry pomysl, jego ropozycja 10 cm + 5 cm na przekladkę Kolejne pytanie co do grazu i kotlowni, tu mam do polozenia 12 cm styro i chce to polozyc 6cm x 2 na przekladki, i ten znajomy przyznal mi racje. Bardzo prosze o pomoc badz sugestie w tym temcie, ogólnie bede raczej kupowal Termo Organike ponieważ udlo mi sie zalatwić w rewelacyjnych cenach.\ Pozdrawiam Termo Organika dobry wybór i jako jedyni na rynku mają rekomendacje ITB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.04.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Rekomendacje do czego? Ludzie ja mogę sobie rekomendować że styropian od pana Stasia nadaje się by z niego zrobić cuda na kiju... Każdy styropian ma jakieś wyniki badań, co oznacza, że albo nadaje się do tych czy innych systemów ociepleń albo się nie nadaje. Jeśli znajdę styro z lepszymi parametrami, albo lepiej takimi samymi to co? Też będę mógł powiedzieć że ITB to poleca? Bo poleca coś co ma ganz te same wyniki? A co z lepszymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matracki 14.04.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 unikałbym styropianów grafitówych w szczególności od mało znanych firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts