lukpat 17.02.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witam, Kupiłem 40 arowową działkę w bardzo atrakcyjnej lokalizacji blisko centrum, przy rondzie, obok drogi krajowej (obwodnicy). Zastanawiam o jakie przekształcenie wytąpić do gminy, w Planie jest to "zieleń nieurządzona" (stare korytko rzeki). Obok działki są budowlane "MNU", ale po drugiej stronie obwodnicy facet wystąpił o zmianę i bardzo szybko mu przekształcili na "tereny uciążliwie", podobno sprzedaje pod stację benzynową. Ja myślałem o sprzedaży pod mieszkania lub działalność usługową (warsztat, myjnia, lakiernia, biura, wulkanizacja). Czy można wystąpić o przekształcenie na MNU oraz tereny uciążliwe ? czy jedno albo drugie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 17.02.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witam, Kupiłem 40 arowową działkę w bardzo atrakcyjnej lokalizacji blisko centrum, przy rondzie, obok drogi krajowej (obwodnicy). Zastanawiam o jakie przekształcenie wytąpić do gminy, w Planie jest to "zieleń nieurządzona" (stare korytko rzeki). Obok działki są budowlane "MNU", ale po drugiej stronie obwodnicy facet wystąpił o zmianę i bardzo szybko mu przekształcili na "tereny uciążliwie", podobno sprzedaje pod stację benzynową. Ja myślałem o sprzedaży pod mieszkania lub działalność usługową (warsztat, myjnia, lakiernia, biura, wulkanizacja). Czy można wystąpić o przekształcenie na MNU oraz tereny uciążliwe ? czy jedno albo drugie?. To jest proste jak budowa cepa. Możesz przekształcić tylko na to na co pozwala studium. Wejrzyj więc w ten dokument i wszystko będzie jasne. A tak przy okazji jeśli obok są tereny MNU to raczej nie dostaniesz zgody na "uciążliwość" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 18.02.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 To jest proste jak budowa cepa. Możesz przekształcić tylko na to na co pozwala studium. Wejrzyj więc w ten dokument i wszystko będzie jasne. A tak przy okazji jeśli obok są tereny MNU to raczej nie dostaniesz zgody na "uciążliwość" Może starać się przekształcić nawet na coś innego niż to co jest zapisane w studium. Jest już MPZP więc musi wystąpić o zmianę planu co jest kosztowne i długotrwałe i sam kolega tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.02.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Może starać się przekształcić nawet na coś innego niż to co jest zapisane w studium. Nie wprowadzaj ludzi w błąd Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nadal jest wiążąca: Art.9 ust.4 4. Ustalenia studium są wiążące dla organów gminy przy sporządzaniu planów miejscowych Art. 14 ust.5 5. Przed podjęciem uchwały, o której mowa w ust. 1, wójt, burmistrz albo prezydent miasta wykonuje analizy dotyczące zasadności przystąpienia do sporządzenia planu i stopnia zgodności przewidywanych rozwiązań z ustaleniami studium, Art. 15. 1. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta sporządza projekt planu miejscowego, zawierający część tekstową i graficzną, zgodnie z zapisami studium oraz z przepisami odrębnymi, odnoszącymi się do obszaru objętego planem. Art. 20. 1. Plan miejscowy uchwala rada gminy, po stwierdzeniu, że nie narusza on ustaleń studium Jak ma w studium np. korytarz ekologiczny (zieleń nieurządzona - stare koryto rzeki) to nie ma szans żeby zmienili mu plan na produkcję lub usługi uciążliwe. Facet liczy na szybki zarobek a może się nieźle przejechać. Kupił tanio 40 arów działki ( teren zielone) i myśli że szybko przekształci, łatwo sprzeda i szybko zarobi.A tu sama zmiana planu to min 2 lata Edytowane 19 Lutego 2015 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 19.02.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Nie wprowadzaj ludzi w błąd Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nadal jest wiążąca: Jak ma w studium np. korytarz ekologiczny (zieleń nieurządzona - stare koryto rzeki) to nie ma szans żeby zmienili mu plan na produkcję lub usługi uciążliwe. Facet liczy na szybki zarobek a może się nieźle przejechać. Kupił tanio 40 arów działki ( teren zielone) i myśli że szybko przekształci, łatwo sprzeda i szybko zarobi.A tu sama zmiana planu to min 2 lata ehhh gdyby teoretyzować to masz rację gdyby przyjrzeć się faktycznym planom (MPZP) to wierz mi nie masz racji. To że się kolega napalił za szybko na zarobek niestety się zgodzę - takie przekształcenia wymagają czasu, pieniędzy i znajomości co nie znaczy że się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 19.02.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 A ile tych planów oglądałeś i porównywałeś dokładnie z zapisami studiów ( nie tylko rysunki ale i opisy do planów), że jesteś taki pewny. Każdy plan po zatwierdzeniu przez Radę idzie do sprawdzenia przez służby prawne wojewody. Art.20 2. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta przedstawia wojewodzie uchwałę, o której mowa w ust. 1, wraz z załącznikami oraz dokumentacją prac planistycznych w celu oceny ich zgodności z przepisami prawnymi. I nie ma możliwości żeby nie było zgodności planu ze studium ( bo to jest pierwsze co prawnicy wojewody sprawdzają) Bo jak nie ma zgodności to Art. 28. 1. Naruszenie zasad sporządzania studium lub planu miejscowego, istotne naruszenie trybu ich sporządzania, a także naruszenie właściwości organów w tym zakresie, powodują nieważność uchwały rady gminy w całości lub części. 2. Jeżeli rozstrzygnięcie nadzorcze wojewody, stwierdzające nieważność uchwały w sprawie studium lub planu miejscowego, stanie się prawomocne z powodu niezłożenia przez gminę, w przewidzianym terminie, skargi do sądu administracyjnego lub jeżeli skarga zostanie przez sąd odrzucona albo oddalona, czynności, o których mowa w art. 11 i 17, ponawia się w zakresie niezbędnym do doprowadzenia do zgodności projektu studium lub planu z przepisami prawnymi. Mogą być drobne różnice ale muszą one wynikać bezpośrednio z zapisów studium. np. spotkałam się takim zapisem: granice terenów mogą być przesunięte o 20 metrów jeśli wynika to warunków szczególnych w terenie ( ukształtowanie terenu, wielkość terenów zalewowych itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Prawda podstawę stawierdzenia zgodności planu miejscowego z ustaleniami studium w rozumieniu art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. O planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (dz. U. Nr 80, poz. 717 ze zm.) stanowią łącznie część tekstową oraz część graficzną planu miejscowego i studium. Zmiany w planie miejscowym przeznaczenia terenów nie przewidzianych w studium do takiej zmiany gmina może dokonać po uprzedniej zmianie uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego - zachowaniem trybu, w jakim studium jest uchwalane (art. 27 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. O planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym - dz. U. Nr 80, poz. 717 ze zm.) (II OSK32/08 - wyrok NSA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 19.02.2015 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Nie wprowadzaj ludzi w błąd Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nadal jest wiążąca: Jak ma w studium np. korytarz ekologiczny (zieleń nieurządzona - stare koryto rzeki) to nie ma szans żeby zmienili mu plan na produkcję lub usługi uciążliwe. Facet liczy na szybki zarobek a może się nieźle przejechać. Kupił tanio 40 arów działki ( teren zielone) i myśli że szybko przekształci, łatwo sprzeda i szybko zarobi.A tu sama zmiana planu to min 2 lata Nie liczę na szybki zarobek nie wymyślaj , działkę kupiłem bez drogi i z myślą o reklamach (dogodna lokalizacja), dlatego była tania (sam byłem na licytacji), na zjazd już dostałem zgodę (musiałem uzyskać służebność kawałka innej działki od Miasta). Dowiedziałem się że Miasto podjęło uchwałę od zmianie przeznaczenia tej działki w planie, teraz muszę się dowiedzieć tylko na jaką, obok wszystkie działki są już w zasadzie mieszkaniowo-usługowe, jakby popatrzeć na mapę z planem przestrzennym to ta działka na mapie (i kilka innych obok) to taka wyspa pośród działek budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts