jaroch58 17.02.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witam.Będę miał dach kopertowy i projektant wpisał łaty 4x3, a kontrłaty 3x4, czy łaty nie są za małe? Krokwie mam 8x18 w odstępach co 90 cm. Kontrłaty już mam 3x4.5cm, ale nie wiem co z tymi łatami, jeden cieśla powiedział mi, że muszą być 6x5. A mogą być łaty np. 3x6? pytam o taki wymiar, ponieważ mam materiał z którego mógłbym właśnie wyciąć takie łaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 17.02.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Trochę małe z reszta i tak będziesz miał problem z dostaniem takich kup 4x5 i już jaki problem a dekarz chce 6x5 bo pewnie waży ponad 100kg i się obawia o pękanie wiem bo koledzy dekarze też tak robią. Co do łat 3x4 no to trochę małe mogą się wyginać i potem będziesz miał pokrzywiony dach -niezbyt ładnie będzie to wyglądać. Edytowane 17 Lutego 2015 przez SADH* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.02.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Łaty 6x5 to do dachówki. 3x6 będą dobre. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachotrapezklobuck 17.02.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Minimalna szerokość łat i kontrłat powinna wynosić 5 cm, węższe podczas montażu najzwyczajniej się rozdwajają, co zazwyczaj klient-inwestor już nie widzi.http://www.dach-abc.blogspot.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroch58 17.02.2015 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Tego dekarza co pytałem to waży 125 kg, a pomocnik 130kg wiem, bo to mój teść teraz rozumiem czemu chce łaty 6x5 dzięki S-DACH No teraz pytanie czy taka łata 3x6 nie będzie się wyginać ? Jan pisze, że będzie ok. Co myślicie? Upieram się z tą łatą 3x6, bo jak już pisałem mam taki materiał, z którego mogę wyciąć takie łaty. Wiem, że mogę kupić 4x5, ale trochę mógłbym zaoszczędzić, ale jeśli to ma być kosztem pokrzywionego dachu to rezygnuję 3x6 i zamawiam większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 17.02.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja bym ci doradził 4x5 nawet jak musisz kupic a materiał który masz wykorzystaj na kontrłaty, tylko potnij równo bo też krzywo będzie 3x6 to lipa będzie wyginać sie a jak dasz w kant to na po-celowanie wkrętem masz 3cm -czyli może być dużo mało celnych wkrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2015 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Przekrój łat zależy od rozstawu krokwi i kąta nachylenia połaci. Masz rozstaw 90 cm czyli maksymalny. Gdy nachylenie połaci będzie poniżej 30*C to łata 5x5 powyżej 30*C 6x4. Przy bezsęcznych w ostateczności mogą być odpowiednio 4x5 i 3x6. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 01.03.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Dokładnie jak wyżej. Wszystko zależy od rozstawu krokwi, kąta dachu, regionu oraz akcesoriów dachowych. Z własnego doświadczenia muszę powiedzieć, że bardzo często zdarza się widzieć na dachu z lat 70-80 pokrytych dachówką betonową łaty 48x23mm w rozstawie kontrłat 60-70cm. Jak masz płaski dach to niewiele pomoże Ci zwiększona szerokość łaty - potrzebna raczej większa wysokość. 4x3 to moim zdaniem za mało, ale stało będzie bo stodoły na wsiach mają właśnie takie łaty i płaską dachówkę, eternit czy inne wynalazki. Budujesz DOM więc kup przynajmniej 4x5 jeśli już chcesz zaoszczędzić. Dużo śniegu tam masz w swoich stronach? no i czy zakładasz śniegołapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts