Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Pasuje wybrać styropian pod ogrzewanie podłogowe.

Początkowo myślałem nad styropianem termo organika 037 - grubość 15cm.

Natomiast dziś rano zaproponowano mi, żeby podzielić to na 10 i 5cm i tej 10cm dać słabszy np. dalmatyńczyk 040 a na niego 5cm synthosu 030.

Co o tym sądzicie?

Synthos jest sporo droższy niż styropian i nie wiem czy gra jest warta ... . ( mam 142m2)

https://forum.murator.pl/topic/198191-co-wybra%C4%87-czy-warto-synthos-pod-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99/

Mając do położenia 15cm nie powinieneś kłaść go w jednej warstwie. 2 lub 3 warstwy na przekładkę dadzą lepsze efekty. Jakoś nie widzę sensu takiej kombinacji ale jeżeli cenowo wyjdzie Ci taniej niż dobry styro podłogowy to czemu nie.

Z tego co na szybko policzyłem, wyjdzie z 600zł więcej za tę kombinację z synthosem i właśnie tutaj pojawia się pytanie czy jest o tyle lepszy, żeby w niego inwestować te kilka złotych czy też szkoda zabawy i kombinacji bo nie da to widocznych efektów.

Pan z którym rozmawiałem mówił, że przy podłogówce lepiej będzie się spisywał synthos ( chyba chodziło o odbijanie ciepla ale nie pamietam dokladnie) ale czy tak jest na pewno?

ad1. nie kupisz już styropianu 0,03 spienianego zakazanym freonem (podziękuj ekoterrorystom)

ad2.Synthos XPS PRIME S jest spieniany CO2 i według ITB ma tylko 0,035

http://synthosgroup.com/files/user/ifs/DWU_SK10.2014/SD/2014-10-01_deklaracja_XPS_Prime_70_PL.pdf

wnioski: zamieniasz siekierkę na kijek