prometeo 17.02.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witam,rozglądam się mocno za pompami ciepła powietrze-woda do budowanego domu. Wiem, że potrzebuję urządzenia 9kW. Spotkałem się wieloma dobrymi opiniami na temat PANASONICA (Aquarea T-Cap) ale jeden z poleconych mi instalatorów (certyfikowany przez obie marki) zwrócił uwagę na NIBE.Ceny są różne - oczywiście na korzyść Panasa. Forumowe grono użytkowników Panasa praktycznie nie ma nic mu do zarzucenia. Są osoby, które mają większe rozeznanie? Spotkały się z obiema markami / urządzeniami? Warto dopłacać te kilka tysięcy do NIBE? Myślę o takich urządzeniach: Panasonic 9kW T-CAP 1 faza WH-UX09FE5 / WH-SXC09F3E5NIBE Split AMS 10-12/ACVM 270, inwerter, moc 3,5 – 12 kW Z góry dziękuję za pomoc, wszelkie wskazówki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 17.02.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prometeo 17.02.2015 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 nie warto. Dziękuję. A mogę prosić o jakieś argumenty? Warto dopłacać te kilka tysięcy do NIBE? Co do różnicy w cenie - to jest to około 4k na korzyść Panasonica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 17.02.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 po pierwsze zorientuj sie jaka moc pompa Nibe ma w -15st. czy spelnia warunki twojego zapotrzebowania. Zauzmy ze instalator dobral te pompy, ze obie spelniaja twoje zapotrzebowanie cieplne to po co wydawac 4 tys wiecej ? chyba ze daja Ci w Nibe dozywotnia gwarancje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.02.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Warto Nibe robi pompy ciepła .Panasonic przerabia klimatyzatory na pompy ciepła.A większość forumowego grona to instalatorzy i sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Warto Nibe robi pompy ciepła . Panasonic przerabia klimatyzatory na pompy ciepła. A większość forumowego grona to instalatorzy i sprzedawcy. Bzdura P tylko obudową przypomina klimatyzator podobnie jak D, M itd. N robi beznadziejne pw chyba tylko po to by udowodnić że to nie działa i należy kupować ich gw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 17.02.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Panas robi klimatyzatory i pewnie dlatego parametry tych "przerobionych" klimatyzatorów są jednymi z lepszych na rynku..... hahahaPorównaj sobie parametry obu urządzeń przy temperaturach ujemnych, a będziesz miał jasność co do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.02.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Warto Nibe robi pompy ciepła . Panasonic przerabia klimatyzatory na pompy ciepła. A większość forumowego grona to instalatorzy i sprzedawcy. Zapraszam do siebie. Nie żartuje. Sam ocenisz jaki ze mnie instalator i sprzedawca.... Potem przejedziemy się razem (15km) do mojego kolegi, który ma Nibe Split 12kW w podobnym do mojego domu i posłuchasz jak bardzo jest zadowolony. Płaci 2x większe rachunki ode mnie w domu 170m2 o podobnym standardzie, a przy -10st musi już odpalić kominek bo pompa nie daje rady. Zresztą po co strzępić język (czy klawiaturę) wystarczy poczytać co sami piszą na swojej stronie internetowej. Wyraźnie jest tam napisane, że do ogrzewania sie to średnio nadaje;) http://www.biawar.com.pl/2014-07-01-05-58-43/powietrze-zewnetrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 17.02.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 mój znajomy instalator montuje przede wszystkim Daikiny. Jest zadowolony z marży. Panasonica, jak twierdzi nie bardzo opłaca mu się montować ale jak klient chce to też montuje. W przypadku nibe mówi, że marża też bardzo ok ale po dwóch zamontowanych pompach zrezygnował z tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prometeo 17.02.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ano właśnie. Troszkę się potwierdza to co do tej pory zdołałem zauważyć. NIBE vs. PANASONIC -> tradycja i uznanie vs. nowoczesność i możliwości. Oczywiście określeń dla obu firm można by jeszcze namnażać, ale nie o to chodzi. Generalnie wiem, że NIBE to jedna z większych i bardzo doświadczonych firm w temacie pomp ciepła, ale nie powietrznych. Faktycznie ciekawe jest to, że SPLIT (co potwierdziłem dzwoniąc dziś do serwisu NIBE) jest na rynku około 6 lat w niezmienionej postaci. Niektórzy sprzedawcy NIBE ciągle mówią (to samo co wspomnieli wyżej map78, mkm_silesia i gdynia@ i co napisane jest na stronie Biawaru) że P-W to do CWU, a nie CO + CWU. Jest to swego rodzaju dowód na to, że pompy P-W NIBE niekoniecznie są priorytetem dla firmy i co za tym idzie - niekoniecznie są w stanie konkurować z nowoczesnymi urządzeniami, które ciągle są rozwijane i polecane (o czym pisał między innymi fisiu). Generalnie forum traktuje jako swego rodzaju skarbnicę wiedzy osób które są o krok (dwa, pięć ) przede mną, dlatego też zmartwiła mnie uwaga, że duża część osób hołdujących Panasowi to jego sprzedawcy i instalatorzy. Niemniej jednak zakładam, że nawet i oni mówią to co prawdziwe i dobre dla obu stron, a nie tylko dla tej żyjącej z marży... No własnie - marża - kolega asaselllo napisał, że coś się opłaca a coś nie. Znajomy nie montuje NIBE bo się nie opłaca, czy po prostu maszyneria nie spełnia oczekiwań czy też nie daje tak wiele jak DAIKIN czy PANASONIC? Ech, trudna sprawa. Wydatek niemały, na lata, a dylematów ciągle przybywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.02.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 O czym tu dyskutować, powietrzna pompa ma więcej wspólnego z klimatyzatorem niż z gruntówką więc raczej należało by tu zaufać sprawdzonym producentom klimatyzatorów niż pomp ciepła.Są jeszcze inne marki dostępne w PL, o których nie wiedzieć dlaczego tak mało się pisze na forach, jak np wysokowydajne samsungi czy lg. Klimy produkują chyba niezłe więc i z pc powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Generalnie forum traktuje jako swego rodzaju skarbnicę wiedzy osób które są o krok (dwa, pięć ) przede mną, dlatego też zmartwiła mnie uwaga, że duża część osób hołdujących Panasowi to jego sprzedawcy i instalatorzy. Niemniej jednak zakładam, że nawet i oni mówią to co prawdziwe i dobre dla obu stron, a nie tylko dla tej żyjącej z marży... No własnie - marża - kolega asaselllo napisał, że coś się opłaca a coś nie. Znajomy nie montuje NIBE bo się nie opłaca, czy po prostu maszyneria nie spełnia oczekiwań czy też nie daje tak wiele jak DAIKIN czy PANASONIC? Ech, trudna sprawa. Wydatek niemały, na lata, a dylematów ciągle przybywa... Dlaczego sądzisz że instalatorzy to "samobójcy". Przecież decydując się co chcę oferować klientowi chcę mieć darmową reklamę wynikającą z zadowolenia użytkownika, a nie ciągłe kłopoty i reklamacje. Nie wiem jak to jest z firmami które "tylko sprzedają" ale wiem że tylko sprzedając mógłbym sobie znacznie obniżyć koszty wystarczył by mi laptop i telefon, a jako instalator mam "trochę złomu" w postaci narzędzi ( w tym specjalistycznych jak stacja odzysku itp.) oraz pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 17.02.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Zadzwoniłem dzisiaj do mojego instalatora. Profity od nibe b.dobre tylko problem jest z nimi już przy 0 st. C. Stwierdził, że taka nibe 12 kw ma się nijak do np. t-capa czy daikina 11kw. Osobiście nie znam nikogo z powietrzną pompą nibe więc jest to informacja z drugiej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.02.2015 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Z ciekawości przejrzałem tabelę mocy tej Nibe Split 12kW i wychodzi tam, że przy A-15W35 ma ona 4,5kW mocy nominalnej:o To sporo gorzej od 1-fazowej Panasonica 9kW zwykłego. Porównywanie ją do T-Capa to już czyste nieporozumienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.02.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Zrobiłem na szybko zestawienie jednej i drugiej (NIBE ma dwie wersje więc wrzuciłem obie, ale ta pierwsza 10-8 wydaje się niepotrzebna). Proszę potwierdźcie mi bo już sam sobie nie ufam :/. Dobrze rozumiem, że przy założeniach: zapotrzebowanie 9kW i A-15W35 zużycie prądu NIBE = 6,39 (pompa: 1,89+grzałka: 4,5), natomiast T-Cap 3,51? Tak dokładnie:yes: Z tymże tylko pod warunkiem, że jej te grzałki dokupisz, bo w standardzie to ona ma 3kW (jak się nie mylę). Pamiętaj też, że ta Nibe to myśl techniczna 2007, a Panasonic 2011 z poważnym liftingiem w 2014r. Na rynku pomp PW w tych latach nastąpił największy postęp, a Nibe niestety zostało daleko w tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prometeo 18.02.2015 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 (edytowane) Tak dokładnie:yes: Z tymże tylko pod warunkiem, że jej te grzałki dokupisz, bo w standardzie to ona ma 3kW (jak się nie mylę). Usunąłem posta podczas jego edycji... Ale zdąrzyłeś odpowiedzieć. Bardzo Ci dziękuję. Faktycznie - grzałki jej braknie w standardzie. Fajnie, bardzo dziękuję za pomoc. Poniżej - w załączeniu wrzucam zestawienie o którym pisałem wcześniej. Ku pamięci. Może się komuś przyda. Pamiętaj też, że ta Nibe to myśl techniczna 2007, a Panasonic 2011 z poważnym liftingiem w 2014r. Na rynku pomp PW w tych latach nastąpił największy postęp, a Nibe niestety zostało daleko w tyle. Oczywiście, pamiętam! Tak jak pisałem już wcześniej, potwierdził mi to konsultant z serwisu NIBE wczoraj w rozmowie telefonicznej... A sam fakt, olbrzymiego rozwoju w temacie pomp P-W jest niepodważalny... Dlaczego sądzisz że instalatorzy to "samobójcy". Przecież decydując się co chcę oferować klientowi chcę mieć darmową reklamę wynikającą z zadowolenia użytkownika, a nie ciągłe kłopoty i reklamacje. Fakt, sam nie wiem czemu nie spojrzałem na temat z tej strony. Dzięki Podsumowując: przestaję wątpić i idę w kierunku Panasonica. Raz jeszcze dziękuję Wam wszystkim! Oczywiście jeśli tylko znajdą się osoby, które mają ciekawe doświadczenia, spostrzeżenia, przemyślenia w tym temacie zachęcam do pisania... Edytowane 18 Lutego 2015 przez prometeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 24.02.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Usunąłem posta podczas jego edycji... Ale zdąrzyłeś odpowiedzieć. Bardzo Ci dziękuję. Faktycznie - grzałki jej braknie w standardzie. Fajnie, bardzo dziękuję za pomoc. Poniżej - w załączeniu wrzucam zestawienie o którym pisałem wcześniej. Ku pamięci. Może się komuś przyda. Oczywiście, pamiętam! Tak jak pisałem już wcześniej, potwierdził mi to konsultant z serwisu NIBE wczoraj w rozmowie telefonicznej... A sam fakt, olbrzymiego rozwoju w temacie pomp P-W jest niepodważalny... Fakt, sam nie wiem czemu nie spojrzałem na temat z tej strony. Dzięki Podsumowując: przestaję wątpić i idę w kierunku Panasonica. Raz jeszcze dziękuję Wam wszystkim! Oczywiście jeśli tylko znajdą się osoby, które mają ciekawe doświadczenia, spostrzeżenia, przemyślenia w tym temacie zachęcam do pisania... Witam! Ja też coś dorzucę do tematu...a mogę się wypowiedzieć, bo 8 kW Nibe split miałem i używałem w domu przez 1,5 roku i rzeczywiście do 0*C dawała radę, później ...dramat!!! Od 3 miesięcy mam T-capa 9 kW ... i o dziwo wbrew przestrogom instalatorów od Nibe, pompa o podobnej mocy daje radę i nawet nie włączają się w niej bez przerwy grzałki - normalnie szok!!! pozdrawiam i życzę trafnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.02.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Witam! Ja też coś dorzucę do tematu...a mogę się wypowiedzieć, bo 8 kW Nibe split miałem i używałem w domu przez 1,5 roku i rzeczywiście do 0*C dawała radę, później ...dramat!!! Od 3 miesięcy mam T-capa 9 kW ... i o dziwo wbrew przestrogom instalatorów od Nibe, pompa o podobnej mocy daje radę i nawet nie włączają się w niej bez przerwy grzałki - normalnie szok!!! pozdrawiam i życzę trafnych wyborów. Chyba w ogóle się nie włączają Znaczy do defrostów owszem, ale w celach grzewczych nie powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 24.02.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszekInwestor 24.02.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Dla mnie najlepsza to Danfoss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts