Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pompy PW - NIBE SPLIT vs PANASONIC T-Cap

prometeo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, planuję budowę domu, wyjdzie około 200m2 użytkowej powitrzni. Dom będzie nieźle ocieplony (płyta fundamentowa, porotherm 24cm, szary styro 15cm, poddasze wełna 30cm, rekuperacja, okna trzyszybowe).

Jedna, nie najtansza forma instalatorska wyceniła mi na 32 000zł Nibe F2040 12kW z montażem. Piszecie że to szajs.

Czy w ogóle PC powietrze - woda wyrobi na bezproblemowe ogrzanie domu + cwu? Mam możlwiość podpięcia pod gaz ziemny. Jak sądzicie czy warto pchać się w pompę PW czy lepiej dać sobie spokój i iść w gazowy kondensacyjny kocioł?

Czy w ogóle PC powietrze - woda wyrobi na bezproblemowe ogrzanie domu + cwu? Mam możlwiość podpięcia pod gaz ziemny. Jak sądzicie czy warto pchać się w pompę PW czy lepiej dać sobie spokój i iść w gazowy kondensacyjny kocioł?

Warto. Miałem gaz, potem ekogroszek, a teraz pompę ciepła więc mam odniesienie i wiem, że teraz zawsze bym już wybrał pompę ciepła. No chyba, że wymyślą coś jeszcze lepszego;) Wszystko musisz oprzeć o jakiś rachunek ekonomiczny, ale moim zdaniem w 200m2 domu pompa szybko Ci się zwróci bo ogrzewanie będzie 2x tańsze od gazu. Nibe (PW) omijaj szerokim łukiem. Wybierz coś ze sprawdzonej trójki: Panasonic, Atlantic, Daikin i jak to mawiają "będziesz Pan zadowolony":D

Dzięki za Wasze opinie.

Map78 czy możesz napisać jaki masz dom (wielkość, izolacje) i jaki masz model pompy, jakiej mocy i jaki zasobnik?

Interesuje mnie jak wygląda zimą korzystanie z pompy, tzn. na jaką temperaturę w domu można liczyć przy -10stC i czy nie ma deficytu ciepłej wody. Przy jakiej temperaturze na zewnątrz włącza się grzałka jeśli np: w domu chcemy mieć +22stC i nagrzaną do 40stC wodę w zasobniku?

Jaki miałeś kocioł gazowy? Jakie koszty ogrzewania Ci wychodziły na gazie a jakie teraz na pompie?

Dzięki za Wasze opinie.

Map78 czy możesz napisać jaki masz dom (wielkość, izolacje) i jaki masz model pompy, jakiej mocy i jaki zasobnik?

Interesuje mnie jak wygląda zimą korzystanie z pompy, tzn. na jaką temperaturę w domu można liczyć przy -10stC i czy nie ma deficytu ciepłej wody. Przy jakiej temperaturze na zewnątrz włącza się grzałka jeśli np: w domu chcemy mieć +22stC i nagrzaną do 40stC wodę w zasobniku?

Jaki miałeś kocioł gazowy? Jakie koszty ogrzewania Ci wychodziły na gazie a jakie teraz na pompie?

Większość informacji masz w mojej stopce (opis pod każdym postem). Temperaturę w domu utrzymuję stałą przez całą zimę = 23st z tolerancją max do +/-0,5st. Oczywiście w części stricte mieszkalnej, bo wiadomo, że w łazienkach mam temp wyższą, a w garażu niższą. Pompę ciepła użytkuję drugi sezon i jeszcze nie zdarzyło się żeby zabrakło wody, zrobiło się zimniej, czy włączyła się grzałka (w celach grzewczych). Najniższa temp w jakiej dotychczas pracowała to -19st (styczeń 2014r).

Co do kotła gazowego, to użytkowałem takowy w poprzednim mieszkaniu o metrażu 52m2, więc nie mogę przyrównać tego bezpośrednio do obecnego domu, a jedynie mogę porównać same metody ogrzewania i urządzenia grzewcze. Oba systemy są bezobsługowe, ale pompa jeszcze ochłodzi Ci dom latem i na pewno Cię nie zabije (wybuch, czad) - taką widzę jej przewagę już na starcie. W obecnym domu wcześniej miałem ogrzewanie kotłem na ekogroszek i to rozwiązanie nie dość, że syfiaste, obsługowe i awaryjne to jeszcze eksploatacja 2x droższa niż pompą ciepła.

Witajcie, planuję budowę domu, wyjdzie około 200m2 użytkowej powitrzni. Dom będzie nieźle ocieplony (płyta fundamentowa, porotherm 24cm, szary styro 15cm, poddasze wełna 30cm, rekuperacja, okna trzyszybowe).

Jedna, nie najtansza forma instalatorska wyceniła mi na 32 000zł Nibe F2040 12kW z montażem. Piszecie że to szajs.

15 cm styro na ścienia - standard na budowie na wsi, może nie grafit ale dalmatyńczyk

płyta fundamentowa - szał; nie widziany na wsi

po co Ci super drogie kozaki zimowe jak na plecy chcesz polarek założyć?

"Najcieplejszą" przegrodę bo do gruntu robisz drogo i super ciepło, żeby potem zimniejszą i większą m2 przegrodę jak ściany ocieplić standardowo?

Artol - ja Ciebie nie namawiam do rezygnacji z płyty fundamentowej, ale jak już zaczynasz z wysokiego pułapu ocieplenia to "ciągnij to dalej i daj min. 20 cm na ściany i pomyśl czy np: nad dociepleniem poziomej połaci dachu jak będzie bo w skosy ciężko dodawać cm wełny.

Dla przykładu Ja przy zwykłych fundamentach i 17cm styro byle jakiego, badziewnego mam straty przez posadzkę 11% a ściany średnio 20cm grafitu już 16%, okna (przez zwykłe dachowe 5 szt. i resztę ok 30m2) to 30% strat. Kasę z płyty fundamentowej można dużo lepiej - wydajniej ekonomicznie gdzie indziej zainwestować.

Jak już płyta jest lub jest w projekcji to rób ale pomyśl proszę o dołożeniu PLN na styro na ściany min. 20 cm i jak starczy PLN na okna lub porządną wentylację (u mnie starty z rekuperatorem to z 28%).

p.s. ja ogrzewam 150m2, 165m2 posadzki domu PC 9KW powietrzną i mam średnio 23.4*C, 300L CWU do 50*C, rachunek od października do dziś 749 zł, do -9-11*C mieszczę się w II taryfie prądowej a potem wchodzę w pierwszą taryfę. Ale mam zamiar usunąc 1 mostek i odciąć "pompownię" styro od domu bo nie mam gdzie trzymać w zimnie ziemniaków :) Dom się może nieco dogrzeje bo ja grzeję pierwszy sezon i mam zamiar może do -13*C nie wchodzić w drogą taryfę. Także pompa średnio w mróz pracuje 12h i ma zapasu pracy 12h na dogrzanie, ale po co mi ponad 24*C? Jak do tej płyty dołożysz styro na ściany, zadbasz o dobrą rekuperację to jest szansa, że wystarczy CI pompa np: 9kW tCap.

Zrób OZC będziesz wiedział dokładnie ile KW potrzebujesz.

Dzieki , nie zauważyłem w stopce.

Mam jeszcze pytanie: jeżeli masz na górze klimakonwektory to nie używasz do nich pompy, dlaczego nie dałeś na górze też podłogówki i całość nie ogrzewasz pompą?

Klimakonwektory zasilane są z pompy ciepła. Latem chłodzą, zimą grzeją. Nie dałem tam podłogówki ponieważ dom kupiłem i niestety był to dom wyposażony w instalację mieszaną, czyli na dole miał podłogówkę, a na górze (na szczęście tylko w sypialniach) zwykłe grzejniki. Podczas modernizacji systemu grzewczego z ekogroszku na pompę ciepła wymieniłem te grzejniki na klimakonwektory wodne - właśnie po to by w pełni wykorzystać możliwości jakie daje pompa ciepła, czyli niska temp zasilania (wysoka sprawność) oraz prawie gratisowe chłodzenie poddasza latem.

Płytę planuję bo wg oferty jaką mam wychodzi mi to podobnie jak zwykłe fundamenty, około 40 - 45 tysięcy (materiał + robocizna). gdyby było sporo drożej nie pchałbym się w płytę.

Co do styro na ściany to tak, bardzo możliwe, że dam 20cm szarego bo różnica w kosztach już niewielka między 15 a 20cm.

Rekuperacja będzie jak najbardziej. Jako dodatek kominek, ale pewnie będę palił okazjonalnie. 100% podłogówka pod płytkami ceramicznymi i wykładziną dywanową na górze. Doradzają mi nie robić rozprowadzenia z kominka (rozważam DGP) bo rekuperacja w pewnym stopniu rozprowadzi ciepło, oczywiście nie tak jak DGP, ale efekt jakiś będzie.

Nie bardzo kumam o co chodzi z tym fragmentem: "pomyśl czy np: nad dociepleniem poziomej połaci dachu jak będzie bo w skosy ciężko dodawać cm wełny".

• 2 weeks później...

A jeżeli dam w całym domu podłogówkę, to jak ma się funkcja chłodzenia pompą P/W przez podłogówkę. Jest to możliwe, skuteczne, czy trzeba mieć te klimakonwektory? Zależy mi w szczególności na chłodzeniu poddasza.

Czy funkcja chłodzenia PC PW wymaga jakichś dodatkowych modułów, osprzętu, sterowników czy jest to już w kupowanym komplecie i nie wymaga dodatkowych kosztów? Myślę o Panasonicu Aquarea.

• 5 months później...
mam pytanie czy taki PANASONIC T-Cap 9kw będzie wystarczający do domu parterowego z poddaszem 190m2 w całości podłogówka

dobrze ocieplony na płycie

Zależy co to znaczy dobrze ocieplony, ale powinna dać radę.

Nasza najmniejsza jednostka 11kW (8kW przy -20) ogrzeje do 200m2 domu energooszczędnego.

Edytowane przez Klimon

• 1 month później...
mam pytanie czy taki PANASONIC T-Cap 9kw będzie wystarczający do domu parterowego z poddaszem 190m2 w całości podłogówka

dobrze ocieplony na płycie

Podłączam się do pytania

Mam dom z poddaszem 170 m2 + 50 garaż i pomieszczenie gospodarcze do tej pory nie ogrzewałem, nad nim sypialnia pralnia i garderoby

Ocieplenie ściany 15cm styro podłoga tylko 10cm, poddasze 30 wełny, rekuperator Ekozefir (odzysk około 65-70%)

Kominek bez rozprowadzenia, ale bez problemu ogrzewa cały dom - umieszczony w centralnym punkcji

4 osoby

czy ta pompa ogrzeje?

Podłączam się do pytania

Mam dom z poddaszem 170 m2 + 50 garaż i pomieszczenie gospodarcze do tej pory nie ogrzewałem, nad nim sypialnia pralnia i garderoby

Ocieplenie ściany 15cm styro podłoga tylko 10cm, poddasze 30 wełny, rekuperator Ekozefir (odzysk około 65-70%)

Kominek bez rozprowadzenia, ale bez problemu ogrzewa cały dom - umieszczony w centralnym punkcji

4 osoby

czy ta pompa ogrzeje?

Mam 270 m2 grzanych podłóg i daje radę!